13 December 2011

17 Hari Lagi...Betul KE??

hasil tangan Lady D at 7:42 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum khas untuk u all yang baca my entry ni…samada secara  sengaja atau  tak sengaja..=)

Ok..nak update lagi hari ni…

HANYA TINGGAL
-
-
-
-
-

17 HARI SAHAJA !!!

                SERAMMM~~~~~~               

Ok..progress please!

Everything almost done..tu je yang boleh update..huhu~



Actually..kalau masa-masa camni dalam peperangan boleh dikatakan waktu kritikal…

Tapi dalam kes aku ni…KRITIKAL x???...
Harussla kritikal…xtaula sempat x nak siapkan semua mende ni..;)...yg ni Pra-menunjuk2 je..hasil sebenar di rasiekan dulu..SUprise!!..cett~


banyak nye keje haku..Dengan nak memBEADing baju Mr.FH lagi…

Ni pun kad jemputan curi-curi tulis kat opis…sampai aku korbankan waktu lunch..huhu~…demi MU

01.01.12

Chayok2!!!!!....yang penting aku kene SENYUM...


weeeeeeeeeeEEEEEEEEEEEEE~

*dah2..aku nk kne sambung wat keje..sume orang sebuk packing barang nk pindah opis, aku le sempat update belog..huhu..ROCKS!!*







05 December 2011

Operasi Kad dan Kotak..

hasil tangan Lady D at 9:29 PM 4 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum semua...

hari ini sudah tinggal HANYA 25 HARI lagi before my wedding day!!...arrgghhhh! perasaan masih lagi seperti yg lepas...macam2 ada..macam astro plok..hehe...yang aku boleh simpulkan di sini, kepala otak aku memang SERABUT!!...

yang serabut jangan ditambah lagi kan...so aku pon cuba untuk settlekan mana yang boleh dulu...last weekend dah ambil KAD & KOTAK dari LOVELYBERRYZ..yahooo~...amat puas hati...design memang origional aku yg buat..cume sikit2 tu suruh abg fairul touch up..;)...dan inilah hasilnye...


 Kad Kawen kami!

gambar gitar tu yang mahal!..cewah..tak jugak..bapak aku sampai kate.."ADE GITAR?"..haha..itula yang dapat bila suruh aku yang design..hehe...untuk proses penghantaran...
aku masih lagi tunggu address dari kawan-kawan...and yang da ade address semua akan diedar dalam next week..InsyaALLAH...so kad boleh proceed tulis nama dulu...untuk kotak pulak..jeng3~~


Sila abaikan model yang tak berbayar tuh..haha...die pon sibuk nak menolong sekali...berhempas pulas malam tadi...baru siap 500pcs..huhu~...ade 1700pcs lagi...uwaa..penuh rumah..ni pon da 12beg plastik penuh!..alkesahnye cume tempah 2200pcs..tetiba ayah aku nak tambah lagi 1000pcs, takut xcukup katenye..so lagi 1000pcs tu InsyaALLAH next week siap (aku baru order pagi tadi..ngeee)...

so aku boleh simpulkan kat sini..Kad & Kotak officially settle!

lepas ni bertungkus lumus untuk memasukkan isinye pule..sile pengsan ye wahai adik2 ku..korangla yang terbaik!...haha


~da tak nak langkah2 da~

~nak freezekan masa supaya saya boleh bujang untuk setahun lagi ke~

~boleh?~

kompem da tau jawapan kan...

^_^



 

30 November 2011

30 days left....

hasil tangan Lady D at 5:59 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum dan selamat pagi semua!!...

Pepagi aku da update belog dan setelah berkurun lame..ape motif?..haha..harus ok…update sikitla kan progress yang hado ni…

Actually..tinggal 30 hari a.k.a SEBULAN before my wedding day…seram tetibe bile sebut hal ini…aku rase nak JERIT sekarang!!!!...takut + nervous + headache + memacam lagi perasaan yang bercampur baur…kalaulah boleh undurkan masa..misti aku da buat preparation dengan jayanya…owh tidak…itu hanya statement yg HIPOKRIT!..haha..aku memang suka buat kerja last minit, buat assignment last minit, masak last minit, sume last minit..so same goes to my wedd’s preps…bila la ko nak ubah perangai kan cik dayah oii..(monolog dalaman)..^_^…kalau tengok preparation B2B lain yg setaun lg nak kawen pon memacam da buat..memamng buat aku rase nak nanges!...uwaaa~~

Ok berbalik pada preps, UPDATE as at 1 December 2011 – DIY MEGAproject::
1.        
     Centerpice
           


Jeng2…baru siap spray jek….origional colour steel n black..tp disebabkan I suke kaler putih, kite transform ok..;) ( and sebenarnye xcukup bende ni..coz memula plan utk buat 6 sahaja khemah makan, now da jadi 10 khemah, mane aku nk cari mende ni lagi eh..sume kat kedai tu aku da borong..uWWAAAA~)…xpe2, chill dayah..kang kite usahakan cari jugak!..hehe

2.       Guestbook (GB)

       

Guestbook aku diy je..totally inspired by me..=) disebabkan aku beria untuk ber”mutiara” di majlis akau nanti…so guestbook aku juga bertemakan “pearl crazy!”…print da siap, tinggal bind and deco…untuk deco kene tunggu weekend sebab aku menunggu sesuatu sampai untuk dilampirkan bersama GB ku ini..chayok2!!..Kepada kengkawanKU..sila tinggalkan jejak anda di buku ini..sebab PENAT aku buat..hahaha!

3.      Bunga Tisu

Siyes penat buat bunga ni..tapi seronok..actually, aku xtau nak letak kat mana bunga ni..tapi buat je la..kengkonon 5 buan lagi nak kawen kan..so pura-pura buang masa..haha..gamba aku lupe nak upload..xde gamba..=)

Sekian update bertubi-tubi untuk harini..nantikan berita hari esok pulak..sebab aku tengah memBEADING baju mr.FH ( future husband)...cewah~~~..

ddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

10 October 2011

Berjimat untuk PRE-WEDDING anda

hasil tangan Lady D at 7:33 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum dan Selamat pagi!!!!...tanda seru tak bermakna ianya adalah pekikan ye..ianya adalah keterujaan..^_^

harini hari selasa kan..boleh tak nak jump terus hari ahad..hehe..hari ahad ni kami nak pergi berjimba sambil shoot pre-wedding...ate memang menggelabah..awal lagi kot..tapi tak salah pon buat awal kan..barula namanya Pre-wedd...^_^ actually, aku perlukan gambar-gambar ni untuk buat kad jemputan dan banner...dan juga Guest Book..tu yang buat cepat skit..untuk guest book..aku DIY je..design da siap..tinggal gamba tu je...nanti da siap aku tayang kat sini ye..

berbalik pada Pre-wedd kami..ianya akan dijayakan oleh FotoBesiKarat..tempat, aku masih pikir lagi..yang hado dalam kepala ni Bukit Cahaya Sri Alam..tapi another option is Putrajaya...by this Thursday baru aku akan reconfirm...haish..nak pilih tempat pon susah...ni la dugaan..(padahal memang gedik, tak yahla nak salahkan dugaan pulak)..+_+

kenapa aku kata jimat??...okie untuk 1 hr session only RM50 ok..saya ulangi RM50 SAHAJA!!..teserlah kebatakan aku...sila abaikan...mereka tengah buat promotion..tu yang murah tu...bukan untuk pre-wedd je tau ade macam-macam..: (En. Besi Karat, mintak izin copy ye..^_^)




OUTDOOR PHOTOSHOOT PROMOTION!!

:baby / kid


:family:couple:maternity

:self potrait:pre-wedding:post-wedding

*RM50 / hour.shoot and burn.

*valid within Kuala Lumpur area only


ha...murah tak murah la kan...so apelagi..sila lah rajin kan diri anda untuk menjelajah FB mereka di SINI..promotion ni valid till end of this year...so..jangan lepaskan peluang anda! pesanan ini di bawakan khas untuk bakal-bakal pengantin macam saya...^_^

08 October 2011

Excited dengan KAD JEMPUTAN

hasil tangan Lady D at 7:42 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
hello Gorgeous !! sekalian...=)

tetibe mood menulis datang memalam ni..rase nak membebel, tapi tak tahu nak bebel kat sape..so silela relakan diri jadi mangsa saya..haha...actually, xde pape sangat pon lagi progress untuk majlis aku...tapi semalam da beli something untuk buat centerpiece..yang tu aku akan DIY nanti...akan aku cerita di lain episod ye..tUUNNgggguu..^_^

okie berbalik pada keterujaan aku terhadap kad jemputan aku...actually, tak tempah pun lagi...what the?!~...okie...cuak dalam teruja ye...da tinggal 2 bulan lebih, kad tak tempah lagi..masih dalam proses perbincangan dengan abang LOVELYBERRYZ. kad jemputan aku dapat harga yang terbaek sekali...cewah~..excited sbb dapat jimatkan cost pada tempat yang sepatutnya..sebab, before this aku da booked kad kat satu tempat ni..aku rase da murah dah untuk rm0.70/pc...pastu selepas survey...ade yg lebih murah ye..dengan rm0.70, aku dapat kad jemputan + kotak untuk doorgift....FYI, kotak tu kotak besar yang orang selalu jual rm0.90/pc..so tersangatla under budget..even aku bukan keluarkan duit sendiri, tapi 1 sen duit ayah aku pon amatla bermakne pada aku...

kad yang aku pilih simple je...cukuplah sekadar dapat inform semua orang yang AKU NAK KAWEN!!!...excited ok bile sebut ayant tu..hahaha..mood kawen sudah datang~~

Rupa kad aku akan update di lain episod, skali dengan kotak doorgift tu ye...barang untuk letak dalam kotak da survey ptg tadi...mybe next week kami pergi ambil di kedai tu...excited sebab dapat apa yang aku nak...^_^

*untuk B2B sekalian...cubelah terjah website lovelyberryz tu...boleh saving tau~~~siyes murah!!



03 October 2011

Pelamin seperti Angan-anganKU

hasil tangan Lady D at 11:34 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Pelamin..oh pelamin...agak-agak kalau aku seru-seru die...die datang tak dengan rupa yang seperti aku bayangkan?...aku nak dia datang dalam rupa macam ni:




cantik kan??...tersangatla gojes!..aku suke!!!!! nak like 5000kali.....sambil lompat-lompat bintang~~~ lantaklah korang nak kate aku batak pon tape..silakan...+_+...pada tuan punya gamba maaf ye tak bagi back link sebab da lupa ape pemiliknya..sudah lama sangat mengskodeng ( dalam bahasa pasar)....tapi ini hanya angan-angan kan..so...wake up!



Ini pon tak hengat siapa punya gambar...saya pinjam ye...just nak review je...yang pelamin ni sangat cantik (ini ayat bodek)....sukeee!!..aku memang nak pelamin tiang roman tu..da lame ngidam...sian mak nox!





Kalau yang ini memang cantik! gojes 2 kali!...+_+..gamba ni memang secara jujur aku tak tahu apa punya..sebab member aku puan pinggu yang bagi...pelamin idaman die katenye..hehe...tapi memang cantik..cume aku rae kawaan dia cam kecik sangat..kang kawan-kawan aku nak posing-posing ade pulak yang hilang bunga dua tiga pasu...haha


Ha.....yang ni memang sangatla tergojes dan terlelegant!! suke gile okey!..pelamin ni jangan pulak nak buat-buat tak tahu sapa punya..memang nak kene kejar dengan bunga pahar...ini salah satu daripada koleksi pelamin Butik Pengantin Idaman Jelita...tetibe rase nak naek pelamin sekarang!...ko memang gatal dayah!..


nampak tak..mate aku da rambang da..ni baru aku menggoogle dua tiga senduk da nak terjuling mata aku ni...tapi aku da jumpa apa yang aku nak...

Owh, My Pelamin!!..aw~~~

psssttt:::::::clue:: aku nak yang cantik, simple, dan elegant

kita tunggu~~~~

02 October 2011

BERITA BAIK UNTUK BAKAL-BAKAL PENGANTIN YANG GORGEOUS

hasil tangan Lady D at 7:27 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Ya, berita baik ini untuk anda semua...dan untuk kita...^_^

Macamana dengan perjalanan persiapan perkahwinan anda?..20%? 30%? 50%? 80%?...or..belum buat apa-apa lagi?...jangan risau okey..sebab ada seseorang yang betul-betul prihatin dengan keperluan bakal-bakal pangantin macam kita ni.. Yela..kita ni sibuk..macam-macam nak kena pikir, and kadang-kadang sampai tak cukup masa kan..so..you can find EVERYTHING yang you all perlukan di sini:


bagi vendor-vendor pengantin stuff pulak..anda pun boleh mengiklankan perkhidmatan dan juga produk anda di sini..yang penting FREE okey...sila-sila..jangan malu-malu ya...

Untuk Ex-B2B, anda pun boleh iklankan barang-barang anda yang ingin anda sewakan atau jual selepas majlis anda...rugi kalau simpan and peruk sahaja kan...kalau advertise kat sini boleh tambah-tambah duit poket kan...

okie...selamat maju jaya dalam membuat persiapan hari bahagia anda ye...

^_^

28 September 2011

DILEMA BAJU RESEPSI

hasil tangan Lady D at 8:12 PM 4 kate-kate semangat Links to this post
uwaaaAAAA~~~...nak jerit boleh???..maaf saya tertekan...^_^

majlis hanya tinggal 3 bulan lagi..so before November I have to decide baju macamana nak pakai untuk resepsi nanti...disebabkan kakak andam tu takde baju yg saya nak..so saya perlu mendesign baju sendiri dan ya...beliau akan buatkan baju baru untuk saya..plus...FOC ok...sangat hepi!!

Tang FOC mmg aku hepi...tang nak mendecide design tu little bit headache..please...somebody help me..oh I know...nobody can help me unless i help myself kn...setelah kepala aku diserang sakit kepala memikirkan tentang design baju ni..aku pon menjampi dan mementerakan bebola google ku....adela beberapa design yang buat aku teruja dan sangat ingin memakainya....contoh....

 sirius!! Aku admire gila kat baju ni...cam ala2 dress to bolly kan...pemilik baju ni adalah butik aqiza..tapi ade member aku cakap aku akan nampak gemuk bile pakai dress ni...betol ke??....uwaaaa~~ tapi nak jugak..boleh?..tu kata hati aku..tapi tula..bila nk kene buat keputusan ni takut menyesal pulak nanti kan...so..aku pon dengan bersungguh-sungguh menggoogle lg..tadAA...jumpe yg kat bawah ni pulak...


This is one of Rins Suzana punya collection. Butik ni memang famous, sesiapa yang paling selalu terjah karnival pengantin sure jumpa booth ni..koleksi baju-baju mereka memang superb!..macam baju ni..cantik kan2..aku suke jugak baju ni...


Lastly, ini adalah baju resepsi sorang blogger...iaitu Intan Norazam. sorry sis, pinjam gamba ni..sebab admire kat baju ni..hehe...nak boleh???...untuk sesapa bride to be kat luar sane...u all boleh baca blog sis Intan ni..sangat membantu korang nanti..sirius!..sis ni kreatif tau...veil pun die buat sendiri..sangatla yang tergojes skali...tak tipu!...

Mungkin lepas aku menggoogle ni..adela idea sikit-sikit...InsyaALLAH..mungkin aku akan buat combination of this 3 dress...tamak tak??...haha..apela rupenye ye...tapi kan malam tadi masa aku selak-selak newspaper..I found something...cantik!..boleh combine skali kot..haha...terlalu awal untuk aku beritahu macamana rupa  baju aku nanti..lepas aku bincang dengan kakak andam, and confirm design..aku cite ye...selagi belum jumpe beliau..aku blohe google-google lagi..

Untuk sesiapa yang macam aku gak..nak kene pikir design baju sendiri,..bersama-samalah kita berusaha okie!..chayok2!!



~tak nak Langkah boleh??..takut nak Menuju Gerbang Perkahwinan~

23 September 2011

UJIAN SARINGAN HIV

hasil tangan Lady D at 12:22 AM 1 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum....and salam Jumaat ye semua...

Selain mak andam...tempah khemah...kad jemputan...Ujian Saringan HIV ni adalah element paling penting sebelum kita boleh berkahwin..sebab time nak hantar borang-borang nikah tu..perlu attach keputusan HIV test ni skali..so jangan ambil mudah sampai terlupa nak buat ye...hehe..ingatan untuk semua..^_^

Ramai yang kata HIV test ni valid 3 bulan je...tapi time aku pergi kursus kawen tu ustaz-ustaz tu kate 6 bulan..tak tau nak dengar yang mana 1..so aku tanya je klinik...so confirm 6 BULAN....



Disebabkan date majlis aku dalam 3-4 bulan lagi...uhui~tetiba rasa bahang hari raya nye..hehe...aku pun mengajak En.tunang pergi buat HIV test ni...alang-alang beliau masih kat sini...so aku pon ambil cuti hari Isnin lepas..(saje mintak cuti sebab lepas buat HIV test boleh jalan-jalan..pandai kan aku..haha)..ada sesetengah pasangan tu tak ambil cuti pon sebab test ni sekejap je..tak lama pon..bergantung pada Klinik Kesihatan (KK) yang u olls pergi. 

Pastikan pergi KK yang BERDEKATAN dengan rumah u olls ok..sebab kang tak pasal-pasal macam kes kami, dalam pukul 2.00ptg kami dengan niat suci dan ikhlas pergi ke KLINIK KESIHATAN PENDAMARAN akak tu suruh buat kat tempat laen...padahal, member kitorang yang kerja situ yang suruh datang buat kat situ...Aku duduk di Shah Alam, en. tunang duduk di Klang...so tak boleh buat kat situ...dengan hati yang sedikit panas dan sesambil mulut aku membebel..kami pon naik kereta nak balik...tup-tup..kawan kami call~~ die pergi solat kejap tadi..die suruh kami datang semula..dia dah ambilkan borang siap nombor lagi..alhamdulillah...lega~~~

Lepas tu dengan semangat nye isi borang...sikit je details dalam tu..untuk negeri SELANGOR, kita tak payah susah-susah pergi ke JAIS ambil borang HIV test ni..tapi untuk negeri lain aku tengok kene pergi ambil borang kat jabatan agama Islam dulu..depends on area la..ok, siap je isi borang kami kene masuk dalam 1 bilik utk ambil darah...nampak je nurse tu kuarkan jarum..aku da pening da...weng2...tapi aku tak pandang pon time die cucuk....takOOT~~+_+..heheheeh...

Lepas da ambil darah, kene hantar darah pergi makmal..ni makmal mereka...

sile paham...gambar tak berapa nak jelas...sebab gambar curi-curi..hehe

okie...dapat je keputusan..pergi kaunter untuk bayar..RM1 je ye per person..jangan bagi duit besar-besar..kang diorang takde duit tukar...hehe...then, kene pergi bilik doktor pula...ambil tandatangan dan pengesahan...

lepas tu....tadaaAAAA~~~ settle!!


ini la rupenye...saya dah! anda dah??...ececeh..berlagak plak..^_^

*ppsstttt...actually, kat borang ni takde pon tulis positif or negatif..tapi agak-agak lepas tu kire negatif la ek..hehe...mmg konfiden..

22 September 2011

BUTIK Pengantin PILIHAN Daku

hasil tangan Lady D at 12:32 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
Ini adalah part yang paling susah dalam nak buat segala persiapan..mana tak nya..sampai 2 - 3 kali aku and sahabat aku pergi memBRIDAL HUNTING...and adalah dalam 6 butik kami terjah...tu belum yang kami risik-risik melalui email je...antara butik-butik yang kami terjah, calon-calonnya ialah..........jeng3..hehe

1. VISTANA IMPIAN BUTIK PENGANTIN - klik untuk direct link
Owner butik ni adalah Kak Jumie...hehe,( akak sorila ye..buat akak femes di sini..)..okie, beliau sangat  helpful and sangat selesa berurusan dengan beliau..yang penting..harga beliau sangat berpatutan..walaupun baju yang aku nak takde..beliau akan memberi kita option laen..yang pasti menyenangkan hati..

2. ANDAMAN B DUET - klik untuk direct link
Owner butik ni adalah sepaang suami isteri..cikgu lagi..mereka sentiaa memberikan servis yang tiptop, melalui review yang aku dapat daripada previous customer mereka..harga mereka angat2la berpatutan..confirm tak dapat harga macam tu kat tempat lain..so sesape yang BUDJET Oriented..tunggu apa lagi..contact je mereka..=)

3. BUTIK PENGANTIN KASEH COLLECTION  - klik untuk direct link
Butik ni terletak di area Banting..aku dengan sahabat aku punyela berhati tegar sanggup redah ke sana nak cari butik ni..sebab..serius..Gojes gila baju-baju kat sini...mekap pon Gojes..bak kata, semua la gojes..rambang mate kitorang bila sampai sana..tapi pepahamamla ye..ini bukan standard saye,,,,,uuWAAAAA~~..tak sanggup tengok rege..RM..RM..RM..kami pon belah..

4. KUTIQ ANDAMAN  - klik untuk direct link
Perjalanan kami teruskan ke butik ni pula...Owner die Kak Kutiq..beliau pon sangat sporting..peramah and melayan je kami berdue ni..hehe..thanks akak..yang terpenting...baju-baju die super Gojes!!..baju banyak gila..banyak pilihan..tang harga..rate kat sini kira cam rate yang masih mampu..tak mahal, tak murah..

Sampai je kat butik ni..ade budak kecik terkedek-kedek sambut kitorang..comel..terus peluk kaki sahabat aku..hehe..tengok..sampai-sampai je da friendly..akak ni aku tak ingat nama dia..tapi die pon ok...

6. BUTIK PENGANTIN SRI INTAN
Butik ni sahabat aku yang nak singgah...aku sebagai peneman..Owner dia Kak Zura...terletak kat kg. Sijangkang...butik ni ada sediakan servis kanopi skali..so sape-sape nak boleh pergi sana..rate kanopi die pon murah..

sebenarnya..banyak lagi dalam list aku..tapi aku rasa..da cukup kot utk buat pilihan...selepas kepala pening...sakit otak memikir dan menimbang tara antara semua bridal yang aku da survey tu...and selepas mintak pendapat mak and En. tunang...finally...aku decide untuk ambil....jeng3...RAHSIA...tak nak la cakap dulu..nanti tak suprise lak kan...kita TungggUUU~~~

~Selangkah lagi menuju Gerbang Perkahwinan~


21 September 2011

Kepulangan ku di Blog ini

hasil tangan Lady D at 9:47 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum~~~~

hai u olls..sirius aku da tak hengat da yg aku ada blog nih...boleh tak camtu....hehe...tersangatla busy dengan bisnes ( tak yah nak bangge dengan bisnes yang baru setahun jagung tu -_- )..sesambil nak promote le usha-usha kat sini ye..ngeh2..JUTAWAN SEJADAH..sila-sila..jemput jenguk ye semua..lelagi pada bakal-bakal pengantin tu...misti tengah pening kepala nak bagi ape a doorgift kan...le ushar eh...follower saya boleh ask for best price..eceh....^_^..

Okie...setelah sekian lame daku tidak mengupdate blog ini...tidak bermakna semua urusan perkahwinan daku tiada progress ye...tetibe rase nak menjerit keriangan....YAHooo~~!!!..nak Kawen..dan tetibe mood gatal datang..haha...sila abaikan monolog dalaman daku tu...+_+

Sepeninggalanku pada Blog ini adalah selama 5 bulan!!!...OMG..macam tak percaya aku..cepatnye masa berlalu~~...ok, di sini aku sertakan perjalanan hidup selama 5 bulan dalam nak menjadi penantin ni ye..hehe..tetibe beblushing sikit di pipi..haha..ok, kita sambung....


Test HIV - settle

Documentation - in progress

Konsep & Tema - settle

Butik Pengantin - settle

Kad Jemputan - partial

Hiasan Bilik Tidur : Cadar - settle

Doorgift - settle

*listing ni akan aku ceritakan secara details dalam entry laen..sebab..aku tak biasa bebel sikit-ikit...nanti entry ni jadi cam E-book plak kan...

Lepas aku senaraikan progress ni...takde la banyak sangat yang aku da setelkan kan..haha..takpe-takpe..yang penting ade progress jek..sbb tinggal dlm 3 bulan je lagi majlis aku...nak tak nak kena gak buat preparation....^_^




~Selangkah lagi menuju Gerbang Perkahwinan~



21 April 2011

Ekspo Perkahwinan Budjet

hasil tangan Lady D at 7:06 PM 0 kate-kate semangat Links to this post

~Hai sume~

da sedie nak kawen?..hehe...blom kan..samela  kite...xpe..byk lagi mase blh plan n xterlambat lagi nk share ngan u all, mulai harini sampai ahad..ade 1 ekspo perkahwinan budjet kat Anggerik Mall, Shah Alam. Hope dgn name BUDJET tu btol2 la die akan bg pakej budjet...coz so far sume karnival pengantin yg aku g sume ala2 xbape nk budjet...budjet mmg ade..tp budjet xterkire..huhu~

so boleh rujuk banner kat bawah ni..jom kite g reramai..elok kalo meramaikan majlis..hehe 


28 March 2011

~ROAD 2b A WiFE~: kURsus Kahwen KAMI

hasil tangan Lady D at 12:05 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
~ROAD 2b A WiFE~: kURsus Kahwen KAMI

27 March 2011

kURsus Kahwen KAMI

hasil tangan Lady D at 11:34 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum dear......hehe, terase cam baik lak pas g kursus 2 ari ...=) sy da dpt sijil kursus pra-perkahwinan sy!..(awat skema  benor)..hehe...tu yg paling terpenting..pasni da le kawen!..haha..gatal!..=) kat sini ingin aku kongsikan cte kursus kawen kami yg xbape la menarik sgt..tp rase dptla kot membantu kengkwn yg belum pg spy rse comfortable nk g nanti...firstly ni butir-butir kursus kami:

Tarikh     : 26-27 Mac 2011
Tempat   : Pejabat Agama Islam Daerah Kuala Langat

Hari Pertama:

ni la gamba yg di tgkap scare sorok2..makenyenampak pale2 org je..=)


patotnye kami kne ade kat sne kol 7.45 pagi..coz kami lom daftar lg..nk dafter on the day je...tetapi, kisah lucunya~ kol 7.45 pagi, en. tunang xtibe lagi depan umah sy!...huhuhu~..menggelabah la kn..mane x nye..1st time ni nk g..nervous gitu...cewah..dengan selambenye die smpai depan umah aku kol 7.55 pagi...aku ingat die nk g kelas yg next week...haha, kate2 perli dr aku..;)..masuk je dlm kete, die ckp: pakai tali pinggang... wah..takotnye..cam nk drift lak..tp kalo da lmbat camtu pape pn le tjadi..hehe...so dgn pecutnye die bwk kete..smpi sijangkang, kami pick-up sorg mmber die...so, al-kisahnye kami g be 3 je..xdela rombongan cik dayah ke kursus kawen..ate ritu die ckp ramai nk ikut cam ramai sgt la kn..huhu~

kami sampi je kt sane, kaunter pendaftaran hampir tutup..yela mane x nye sampai kol 8.30 pagi...huhu~..
klaka2...tp xdela lmbt sgt pn sbb bile kami masuk dewan..tgh taklimat, ceramah xstart lg..=) untuk hari ptame ade 4 sesi ceramah..naek bengkek gak la pinggang aku nih...kerusi tanpe meja, so wat kaki kte terkontang-kanting...huhu~ siyes! lenguh gile...ceramah hari ni ok je..best...tp xsume la..de gak penceramah yg wat aku mnguap xhenti2..de yg wat gelak nk pecah perut pn ade..tp aku cam memalu la sket kn...kne control ayu sket..sbb nk jd pngantin kn..ecece~...ceramah2 yg diberi mmg berguna untuk kite B2B..coz sgt2 memberi kte ilmu pengetahuan and kalo dtg ngan pasangan lebih ok sbb pe yg kte dgr die pn akan dgr skali so xdela becanggah pendapat time nk bebincangkn....cramah tentang akidah n ibadah, kasih syg, tanggungjwb, nikah cerai...sumela...aku mmg try utk bg spenuh perhatian..tp time ngantuk tu..mmg xle bla..nk dgr pape pn xmasuk..ngeh2....sesi hari ptame tamat pade pukul 5.30ptg....

sebelah xde org..kite gunekan fasiliti sebaiknye ok!...heehee

Hari Kedua:

hari  ni kami smpai awl skitla dr smalam walaupn xdela seawal org len...tp kami bjaye smpai sebelum sume org masuk dewan....peace!..=)...tp pagi ni mmg aku rase ngantuk yg teramat sgt..mlm smalam pn kol 10 aku da tdo..sedar2 da subuh....sgt penat..so pg ni aku bwk bekal air..ala2 backup bile aku ngantok t..le wat tambah2 oksigen kt otak kn..=) mmg seperti yg aku jangkekan..penceramah pegang mike je aku da stat nguap2 da..tp mmg pn sbbnye ceramah tu disampaikan xbp menarik so sume org dlm dewan ngantok...hari ni juz ade 3 ceramah...semua berkaitan ngan pengurusan kewangan,kesihatan dan konflik...aku try sebaik mungkin tuk adapt mende tu sume coz mmg ngantok sgt..n bosan..huhu~..tp xpe, mungkin da topik tu yg bosan kn..hehe...tapi hari ni la yg plg bes coz kursus da abes! yea!......sesi arini abis awal sket dr smalam kol 4.30 ptg........

otw balik....

die xtau pon yg aku de snap pic die..kui2~

kami singgah di pasar johan setie..tapau ayam goreng n tongking ayam (feveret)...lalala~..dgn sng ati...=) lega rasenye da settlekan 1 perkare.......*tapi rase takot lak nak kawen pas dgr ceramah..huhu~



~ Selangkah lagi menuju gerbang perkahwinan~
Aja2 Fighting!!







23 March 2011

HanTARAN Part I..

hasil tangan Lady D at 9:18 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
hari ni aku nk cte sal hantaran tuk majlis aku t...cepat sgt ke nk cte sal hantaran???...xkot ek...ikut sukele bile kte nk cite kn...hehe..ok, progress utk hantaran, aku da beli dulang..waaaa xcited gitu..=) aku beli yg murah2 je..fyi, dulang ni berharge tidak lebih dr RM5..sgt murah kn..tu yg aku perlukan~...pade aku slagi le jimat, kite jimatkan..xyah membazir2 sgt..dulang ni actually, mak aku yg belikan kt melaka, nmpak cam steel tapi plastik je.... Before ni makcik aku ade beli dulang camni, tapi patern die len sket..sbb dulu xbyk pilihan, skang da byk..so ni yg ala2 latest la kt kedai tu..aku bepikir2 nk spray jd kaler putih dulang ni..agak2 ok x?...haha..kne spray dlu bru tau hasilnye kn..

ni la dulangnye:: beli 10 pcs je, bapak aku kate kalo xcukup, t g beli lg..waa..jauh tu nk g..=)

ni aku amik gamba sekeping..

aku plan tuk beli bunge artificial je..sbb mls nk menggubah fresh flowers, pahtu modal pn lebh kurg je kn..bek pakai artificial...bunga aku akn beli kaler pink and oren..nk bg meriah..hehe..lgpn da decide, hantaran dr pihak aku akan bertemakan pink n oren..and drp side lelaki akan bertemakan coklat and kuning...so dlm imaginary aku...hantaran aku akan berupe begini..huhu~ ate xcited bonar sebelum buat.. takot xjadi je..hehe


ini adalh bayangan semate2::hasil sebenar kne tungguUUU

harap2 jadi la ea...so maybe dlm bulan April, aku le settle kn hantaran kot...settle dulang dulu la...brg2 tu En. Tunang xbg beli lg..die kate awal sgt..t da nk dekat br le beli..huhu~...barang2 nk letak atas dulang????...pe ek...kami da decide untuk pilih brg msg2 pe yg aku nk atas dulang aku ye??..hurmm..mybe xbyk sgt kot..ate niat di hati nk wat simple2 je..ni yg ade dlm pikiran skang:

1. Duit hantaran ( of coZ)..tetibe bling2~..mate RM la katekan..hehe
2. Lappy...........................memandangkan lappy aku da nk rosak, aku decide tuk gantikannye atas dulang nanti..huhu~ (berangan lebey)
3. Handphone...................Ni msh dlm perancangan sbb aku mmg se nk pakai Hp yg org belikan..hehe (tetibe              rase bemakne sgt...cewah)
4. Handbag.......................yg ni mmg cam ala2 wajib kn setiap kat setiap hantaran pompuan
5. Purse.............................ni xsure lg..tp rse cam nk..=)..wink2..
6. Kasut............................yg ni pn cam wajib gak
7. Jam Tangan....................
8. Perfume...........................

p/s:: harap mende2 ni xsusahkn En. Tunang...hehe

tu je kot yg aku se penting...pahtu yg len2 t tambah ngan makanan je...sbb aku ni keturunan Jawe..so mmg makanan banyak sket...lgpn cam xbes je kalo bg makanan sket2 kn..t sian spupu2 aku yg kecik2 tu sik tggu je tepi dulang..hehe ( aku ni cucu sulong, so aku xde ank sdare...spupu pn ramai yg kecik2 lg)....

Okie,,,,sekian tuk hantaran part I...nanti pas aku da makeover dulang hantaran aku..aku akan update lg...n mungkin aku akan tunjuk baby step tuk decorate hantaran nanti..kire cam deco besame eric tuh...hehe..murah ati kan aku ni..ececece..puji diri sendiri laks...okie..c u all next time...=)



~Selangkah menuju gerbang perkahwinan~



08 March 2011

6.KHEMAH:: nak bertema la bagai~

hasil tangan Lady D at 5:58 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
hello all!...rase rindu laks lame x post pape kat cni...cam aura nk jadi pengantin ilang sket2 dek keBZan yg xabis2..huhu~actually...progress cam bese..still lg survey n wat budgeting tuk The Day...de several mende yg aku da kasi setel..tapi lom update kat cni...xpe..time 2 time aku akan update k...skang ni mak aku da booked khemah tuk majlis aku tu....so far amik 10 khemah tu includes tuk khemah rewang sume...tapi lom decide tuk wat pelamin kt dalam or kt luar...if wat pelamin kt dalam da le jimat 1 khemah!...huhu~...see...(aku suke kn penjimatan!)...lg 1 le jimat tuk khemah makan beradab...coz plan nk wat kt anjung rumah je...so, total khemah lom finalize g...juz booked je..coz tuk bulan 10-bulan 11..da nk penuh da....apesal ramai sgt nk kawen ni???...huhu~...

khemah da ade...............tp de probs lg...pe kes??...tema yg aku nk lak xde!..eee...geram lak rase...tp peslh kalau die wat lgsir bru tuk khemah aku kn?...t le pakai lg pe?...huhu~...so aku tgh bepk....kang susah2..aku pakai kanopi nih..xyah sesusah pk sal langsir...huhu~




amacam???...ade bran?!...haha...pas bce entry ni msti kengkwn takot nk dtg..=) jgn takut ye sume...bile tukar kanopi ni..theme aku pon akan tukar gak...The Advanture Wedding of  The Year....pahtu..kengwkn pn xyah sesusah pakai cecantik..coz pakai jersi n track bottom pn da ckup smart da time tu...haha~..lawak2...tp blh di ketengahkan gak aku se idea ni kn..mungkin taun 2020 nanti kot...=) .....

So...aku kategorikan..bab khemah ni sparuh setel la...sbb sal langsir tu kn..tapi xpe..aku de plan B...cane pn..aku akan pastikan..pe yg aku nk dapat!..haha..bekate2 dgn penuh kepastian yg xbrape nk pasti lg....huhu~


~akan Melangakah terus menuju Gerbang Perkahwinan~
(aku mmg suke putar belit ayat, maksudnye sme je sbnarnye!...peace!..)

17 February 2011

3 RING in WOMEN LIFE

hasil tangan Lady D at 6:29 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
hi there!...slamat ari jumaat..yeppy!!!...aku mmg xsaba sgt kalo nk tggu weekend...nak cuti saje...=) pekeje2 berdedikasi zaman skarang mmg cani...~work less but do more~ ha..cne tuh.....pikir2kn dan renung2kn~~~~..

actually..bukan pasal cuti aku nk story...aku nk cte sal *refer tajuk di atas...hehe..sje nk gedik...misti u all pelik kn..np tetibe nk cite sal 3 cincin..banyaknye? tamaknye? xcukup lg ke da dapat 2 cincin aritu?...haha..banyak nye persoalan yg aku bangkitkan di cni..tapi xde kene mngene ngan cincin aku tu ok...Last 2 weeks..aku jmpe my very best fren time aku kat ostel dulu...hepi gile jmpe die..coz almost 8 years tau kitorg xjmpe..mane xnye..die smbg study kt oversea yang aku lak d tanah air sje...xpe, rezeki masing2 kn...actually, die balek cuti kjp je..next week fly blk...ok, pastu ktorg pot pet py pot pet sampi xhengat dunie...n cite2 kisah aku nk kawen...then she said about the 3 rings tu......haha~..yg sbnarnye, bapak die yg dedicate mende nih kt die...bukan tuk die je...tapi untuk sume wanita...nak tau pe die.....meh aku story ok....

yg pertame:: Engagement RING



Engagement RING ni ring ptame yg pompuan akan dapat ye dalam idup...normally la..coz kalo ikutkan adat ade cincin merisik sume kn..yg tu kte xkirela dalam 3 ring ni....t byk sgt lak..huhu~..besenye kalo ikut pengalaman diri sendiri yang agak batak..aku mmg xsaba mase nk dapat 1st ring ni...besela..ni la first time dlm idup lelaki bagi cincin tanda serius kt aku..huhu~...tharu mak...=)  tapi nerves gile time tuh....ok..ring yg ni kompem sume orang xtolak py...hehe

next is....................................

second RING:: Wedding RING

ring yg kedue pulak pasti ditunggu2 oleh orang da gatal nak kawen cam aku..oppps...tlebey sudah...hehe..aku brani tulis camtu coz compem Mr. Tunang xbace blog aku nih...die sibok keje..kalo x..beblushing pp i....uhuk2,,...bebalik pade 2nd ring td...skang ni zaman da moden, xsume orang akan gune ring untuk wedding kn..ade yg gune rantai leher, gelang tangan, n untuk laki ade yg sarung jam da skang ni time batal air sembahyang..waw! modern kan...aku nk pakai pe ye nanti....haha~ suprise!!...ok..2nd ring ni mmg bemakne la untuk mereke2 yang da dapat, akan dapat and menunggu2 kedapatannye...pe ku merepek nih...kompem cikgu BM time aku skula dulu akan ketuk lg kuku ku dgn pensil kalo bace this entry...=)...sume wanita pasti bahagia, hepi yg xterhingga time dapat this ring..yela mane x nye..time tula sume janji akan dilafazkan oleh si suami..disaksikan oleh semua yang hadir...isk2..terharu kn..mmg ase hepi sgt kalo d pikirkan saat2 tu......hurm.....cewah...cam btambah xsabar nk kawen..haha~ gatal!

and the Last RING is.................................................................

3rd RING:: suffeRING
wawawawawa~~~~~~adakah ini kenyataan...atau khayalan belaka...adakah ini semua suratan....yg perlu kuterima...mengapa ini yg terjadi sedangkan aku begitu setia....dimanakah silapnya?...dimanakah semua janji2 manis mu dulu????.....cewah..bermadah!..jangan xtau bakat aku dalam sastera mmg hebat..hak2!!..prasan..tapi madah tadi mmg tulus dr ati aku tau..spontan gitu...Ring yg ketiga ni..sangat di takuti oleh semua wanita...bukan maksud aku doakan semua kebahagiaan tu berakhir camni..tapi inilah hakikat...xbanyak pn, misti sikit kte akan lalui...bcoz perkahwinan menyatukan 2 insan yg berbeza..latar blakang berbeza, pemikiran berbeza, didikan yg berbeza....sbb tu la...ape yg penting? PERSEFAHAMAN.....kerjesame pn penting jugak..tapi yg plg penting kne paham dulu ati budi masing2...supaye kite xtersinggung n menyinggung..besela..org pompuan ni kn sensitip skit..xyah ckp org len....aku sendiri pn da ckop da...slalu sentap...huhu~...cian Mr. Tunang.....

K, advise aku untuk yang nak kawen nanti...................

*kenalilah pasangan anda dgn lebih lg..untuk mencapai persefahaman yg baik...
*if de probs even sebesar biji sawi, tetap kene bwk bincang ok..
*n ingat...xde rasie antare u all be 2 ok...bak 1 kate pepatah ni.."In love, it is better to know and be disappointed, than to not know and always wonder"..tol x?...
*terimalah die seadenye...bcoz kte kene ingat yg nobody is perfect n kte pn x perfect..jd same2 kne terima each other seadenye...sbb mencintai sesuatu yg xkekal, bukan cinta ok...=)


Gud luck!!



p/S: aku xmo Ring no.3 tuh....le ke freeze kn mase time sarung 2nd RING...huhu~



~ selangkah lagi menuju gerbang perkahwinan~




13 February 2011

Saje nk story!!

hasil tangan Lady D at 6:30 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum and salam sejahtera ye..........cam xde mud x arini?...haha..xde jugak...mood aku ok je..kdg2 je moody..tgk haribulan la..peace!!...actually...aku saje je nk story sket, memandangkan aku xde pos pape lagi 2 3 hari ni....actually aku nk cte yg aku da beli baju nikah!...gile x hot...awal kn????....tapi de aku kesah..hehe...aku xsngaje terbeli...=(..(tapi mmg slalu aku suke beli xsngaje...hehe)...al-kesahnye bile aku jenjalan ngan mak aku...ktorg ni kalau keluar, xbawak balek hasil jgnla panggil ktorg ni anak beranak..mmg da prangai..hehe...so time jakel wat sale aritu, aku saje je jenjalan...ingat nk survey2 je...tapi..nek je kat tingkat 3, kat area baju2 pengantin...aku terus je berkenen kat 1 baju nih..wah! promoter die siap test kat badan lg..lg la tenampak keayuan aku..oppps....silap..kecantikan baju tuh..aku xpakai baju tu pn mmg da ayu da..haha..perasan!..onestly, memang cantek!...tapi..aku xbawak cash...huhu~...tapi paham2 la kalo orang meniage nih..ATM pn sebat...last2 aku beli...kaler yg aku idam2kan adalah peach color....tapi aku beli yg soft sket..ala2 baby peach gitu...coz tuk nikah cam sweet sket kalo pakai pastel color kn..mak aku pon suke...tp pendirian aku agak goyah la bile terlalu byk pilihan kt depan mate...ni name nye rambang mate ok..bukan mate keranjang ye!..haha...aku minat gak kaler champagne, tapi mak aku n promoter tuh kate kaler baby peach tu gak yg cantek..so i pick that one!...time sale cani slalunye jakel akan jual baju with package...beli baju pengantin pompuan,,dpt skali baju pngantin laki..ok la kn..berbaloi2....bayar je..peace!..even cost untuk baju tu agak mahal...tapi xpe..coz aku puas ati..lagipun...upah jait baju xyah pk sgt..mummy aku kn tailor..hehe..slalu aku design, mak aku yg jahit...so far, baju time aku bertunang...mak andam aku nikah..pn pakai khidmat mak aku...kire mak aku ni mmg superb la..sume le buat..upah pown xmahal...u all sape2 nk tempah le la...upah berpatutan!..cewah..promote laks....berbalek pade kaen yg costnye mahal td..hehe (bukan niat untuk menunjuk2 ye)..harga nye juge berbaloi dgn jenis kain nye..coz mmg cantek and xmudah retas atau koyak..kire cam patotla harge camtu..coz kualiti die bagus....aku nk kn anak tukang jahit...so da bese da menengok kualiti kain-kain di pasaran....ecece...cam bagus lak..and untuk design baju nikah..aku pilih yg simple tapi still nampak cam pengantin la...alu plan tuk wat kurung moden je...coz mak aku kate nanti boleh pakai g memane kan...xdela teperuk je dlm lemari dik kerane terlalu glamer smpai segan nk pakai...hurm...xsaba nk tggu siap!....


~Selangkah lagi menuju gerbang perkahwinan~

p/s: rase cam xle bla bile tulis moto baru aku tuh..siyes!...hahaha

09 February 2011

Beli jangan tak beli~

hasil tangan Lady D at 5:51 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
moRNing semua!...rase xaura hepi aku..hehe..aku pon xtau nape sebenarnye..=) juz rase hepi je..mungkin sebab hari ni da hari khamis, esok da jumaat..then sabtu...cuti...hehe..asik nk cuti je..keje malas..peace!!

cakap sal keje..smalam aku kene kuar jp g copy document..disebabkan de sifat ingin mengular..aku pon singgah beli magazine..nk tau mag pe?...kalo da otak sik nk kawen je pikirnye..of cozla aku beli majalah PENGANTIN..haha...cam klaka..ni la 1st time dalam idop aku beli majalah seserius ni..time skola pon xpnh beli majalah siswa..huhu~...k la pe yang menariknya sal mag ni untuk bulan mac punye...memang aku perlukan...n its like MUST HAVE la tuk bakal2 pengantin cam aku...ni cover  page die:



Adira jadik cover gurl...ok je pade aku..die cantik benarnye kn..sore pn sedap..opps..bukan tu aku nk cite kat cni...ok..kan aku kate mag ni bergune kn tadi..pasal pe?..pasal die bagi kite information pe yang perlu kite buat dari A-Z tuk our wed......mmg aku excited mase beli tuh..nak bace di opis t pe lak bos kate, aku bos ke die..haha..so, aku belek2 mag ni time balek lunch...tp dpt tgk sket je...balek keje petang aku belek lg...siyes..mmg hot..ade koleksi hantaran yang kite le wat contoh..da jimat untuk kos wat hantaran nanti..xyah beli..membazir..misi untuk wed aku ialah SAVE COST as u can ok..so this mag is NEEDED!!..=)...bukan tu je...die de bagi koleksi sireh junjung..mostly simple, tapi moden..so nice..aku leh tiru..(sireh junjung slalunye mak aku lagi pakar,kalo aku yg wat takot xterjunjung nanti..=P)...ok..pe lg yang ade ye...ok, die gak de bagi tips2 untuk bakal pengantin baru..yang ni aku xnk tulis kt cni..sbb aku yang segan..ye r...1st time nk jadi pngantin kn..kne jage sopan santun xelok cte sal tu kat cni..hehe....biarlah rasie....~~~~~~=)...so kesimpulannye..belilah majalah ini ye bakal-bakal pengantin sekalian....gud luck!!



~selangkah menuju gerbang perkahwinan~









08 February 2011

5.MAK ANDAM: yang penting bukan mak andam terlampau ye!

hasil tangan Lady D at 8:45 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
for today...kite cite sal mak andam okiey...bia aku bagi definisi dlu, (defimisi pada pandangan aku ye bukan kamus..hahaha)...mak andam adalah seorang lelaki/pompuan yang akan membuat penampilan pengantin nampak menarik dan teserlah di hari yang spesel tuh...so, thats means..kite kene cari orang yang betul2 dapat realisasikan impian kite yang ala2 nak vogue gitu time haritu..tol x aku eja vogue tu..sorila ye..xabis skola..hehe...bab mak andam pon aku pening nih..ate sumela pening...mak andam ni lagila kene titik beratkan takut nanti tersalah pilih, haru biru jadinya...

okie tips untuk pilih mak andam ye u alls:

1. HARGA      (terpaling penting ye, harga misti worth-it ngan servis yg bakal kite trime)
2. MAKE UP  (sangat memainkan peranan ye u alls, becoz di hari bebahagie tuh, tetamu akan lebih tengok muke tau, die xtengok pun ape brand make-up u pakai, tapi tacapan dimuka itu....)
3. BAJU          (untuk baju plak, its okie to wear anything, as long menampakkn yg kamu ni pengantin...dont worry, bcoz mak andam skarang banyak collection cantik2..u all blh pilih ye..)
4. PELAMIN  (okie, yg ni pn penting, bagi majlis dirumah perempuanla..coz selalunya tempat lelaki akan buat majlis kecil-kecilan tapi ade jugak yg wat gilang-gemilang...sambut mentu tu...huhu~ so pelamin ni kene pilih yang sesuai dgn kita..n yg tu boleh bincang ngan mak andam nanti)



time aku tunang ritu aku gune khidmat kawan aku die ni baru lg dlm bidang mengandam..tapi aku bagi 4 bintang drp 5 ok...aku suke care die mekap..xbp nk heavy..then ala2 natural gitu..aku kn xsuke cam lebey2 nih..nk tunang je..t kawen aku nk mintak yg over sket...barula rase cam pengantin..hehe..lagipun harge yang die charge xsemahal mak andam lain..bcoz die kn baru n br nk promote biz die...so harga die mmg berpatutan...kalo korang nak aku le rekemen...pm je aku...cewah..

and..for my wed..aku cam nk amik die...coz die da bg aku harge yg berpatutan...untuk bajet aku yg nk murah tp nk terbaek ni..ase die le bg...aku nk sume setel dr nikah sampai sanding + cameraman...huhu~...ase xdela demand sgt kn...bese2 je...

selangkah menuju gerbang perkahwinan~~~ cewah moto baru...=)


30 January 2011

4.WARNA TEMA: colourful la...hehe

hasil tangan Lady D at 11:45 PM 4 kate-kate semangat Links to this post
Indahya warna-warna kehidupan..tanpa warna...kelamlah jiwa..cewah~..bemadah pulak pagi2 ni....topik arini about warna tema untuk wedding aku nanti...agak-agak...nak pakai kaler ape ye....kaler pn jadi probs bile cite sal kawen ni...yela..mane x nye, orang skarang...kawen bertema, bertunang pn ade tema...yang xtahan tu..kenduri doa selamat pn de pakai tema gak..ahaks..terlebey sudah...xpe2..janji u all bahagia k...

actually...aku ni adela..PINKYcrazy...hahaha..cam over laks ek..xpe..aku ngaku..memang pon..;) pada mate aku pink je yg cantik..xkirela..baju aku, tudung, kasut, handbag, purse..sume pink yang cantik...tapi yang lagi xboleh blah..bila Mr. Tunang pun turut terbabit dalam minat aku yang mendalam nih..hehe...memandangkan ktorang slalu keluar bersama untuk ke majlis kawen kengkawan n sedara mara, kitorang slalu ala2 nak match gitu..so baju aku mmg xlain xbukan so many pink okey.....nak x nk, die kenela pakai pink jugak...(aku yang pilihkan baju die...haha)...hurm..n guess what..tema tuk majlis kawen aku ni pn akan ada kaitan ngan kaler pink..sure die rase cam nitemare kn...haha...sampai die berkata: "kalau xde kaler pink tu xboleh ker......."..hehe..cian de lor...

aku plan tuk buat PINK + OREN.....tebelalak x mate u all..pade aku , okie je kaler tuh..tapi member aku le tanye soalan yang tetibe buat aku bepikir, R: " pink + oren.???? penah dibuat orang ke??? ke ko oranag pertama???....so many Q....xpe, aku mmg suke bende yang orang xbuat ni...nak rase cam spesel gitu...tapi..spesel ke???...

selagi kaler tema ni xdecide, aku xle suh mak andam wat preparation kn...so for the time being, aku decide tuk pakai kaler nih...hope cantikla...sbb aku da pilih kaler yang agakla tidak dipilih oleh orang len....so far, family aku da setuju...mungkin mak aku akan wat langsir kaler peach tuk rumah kami (amik kaler yang tengah2 antare pink and oren)...


PInk + Oren....= dayah yang COOL..peace!!

27 January 2011

3. DUIT SIMPANAN: duet @ wang @ money

hasil tangan Lady D at 4:55 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
waaaaa....mate duitan jadinye...huhu~...actually, ramai kawan-kawan aku kate aku ni mate duitan, materialistik, fantastik, bombastik...yg pasti aku x plastik ea...hehe...sje je, tu introduction tuk topic aku arini..DUET vs WANG vs MONEY....korang yg da sibuk bercite-cite nk kawen cam aku misti tengah pikir ape yang aku pikir kn...kawen tu boleh diibaratkan macam kite melabur gak...kite kuar modal sket..kite dapat pulangan balik banyak sket.....hahahaha..ni tuk pompuan je yg paham..kalo xpaham jgk..xpe, le PM aku..ececeh..

aku da wat budget sikit, memandangkan aku ni memang terer bab budget membudget  nih....(dak Finance r katekan)..tp Finance xdpt A+ gak...weks..xpe, tinggalkan bab tu..skang ni ada bende lebih penting aku nk cite..;)..selepas aku wat first draft tuk budget kawen aku...its nearly RM10,000 tau....waaaaaa~..banyaknye nak pakai duet..tetibe ase..le x kalo xyah kawen..hehe.(dalam ati bkate, mane boleh!..wink2)...tapi alhamdulillah la sebab kesedaran untuk menyimpan duet ni da cam nature la dlm diri aku kn...cume kekadang nature perabih duet tu lebih tinggi dari menyimpan...hehe, tang tu aku yg kne control myself ok..I try...;)..

oleh yg demikian...aku tengah begiat simpan duet la skarang ni..ade la sket2..lom banyak lg..byk da abehkan..kih2...xpe, aku tabah tuk harungi misi menyimpan duet ni...so, aku budget...1 month before the date, duet aku akan ckopla untuk tampung sume pebelanjaan...bcoz, aku xnak guna duet hantaran yang bakal aku terima tu...nak simpan la konon...;) tu plan awal...tapi nanti if aku nak pakai ke...tu aku pikir later...hehe

okie..tips tuk bakal-bakal pengantin cam aku ni....:

*simpan duit sekurang-kurangnya setahun sebelum majlis..tapi kalau yg berpendapatan xbape tinggi cam aku, le stat awal skit
*elak guna duit bile kuar dating (suh abang sayang gune duet die...peace!)
*jangan letak duit dalam purse banyak-banyak...tp wat la spare dalam rm50 ke..takut de pape emergency ke kn.
*wat budget perbelanjaan bulanan in 1 month advance..maksudnye, tuk bulan depan py perbelanjaan, u all da prepare this month
*bile dapat je gaji, terus asingkan duit tu untuk simpanan dan perbelanjaan
*pastikan akaun duit simpanan kawen tu separate dengan akaun duit perbelanjaan (supaye syaitan tidak berbisik suh kuarkan duit tu wat g shopping..) hurm besnye shopping...hehe


ade 7 tips yang aku dapat pikirkan pagi ni...nanti if ade lagi aku share ye...slamat mencuba..dari superDAYAH..hehe


Bersama kite mencapai kegemilangan masa hadapan...chayok2!!

25 January 2011

2.Kursus kawen: kene g ea....;)

hasil tangan Lady D at 11:27 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
hallo.....eh silap..assalamualaikum....;)..da 2 3 hari gak aku x post pape kt cni..almaklumla bz bebenor <bukan ade keje pn,tempat bru>...well..FYI, aku baru je tukar kerja..kerja baru ni bolehla..xberapa sibuk..and skarang aku rase cukup rehat..mane taknye..baru masuk keje 2 hari da cuti thaipusam..next month cuti CNY lak..hepinya aku~~~~...melantak tdola aku..pe lagi kn...


and bebalik kpd tajuk aku..aku plan nk g kursus kawen tu mase cuti CNY tu..sebab..bile aku pikir2 balik..mostly pejalanan kerja kawen aku ni da ade progress...cume bende yang paling penting ni aku xbuat lg..wawaw~.. tu pn aku tesedar time tgh beborak dalam perjalanan kami nk ke Shah Alam..aku asik cite pasal kawen je..then, Mr.Tunang berkate: "boleh je nk nak wat preparation ni sume, tapi ni ha, kursus kawen bile nak pegi???"...uiks..tlupe laks...die da g..aku je yg blum...cane nak jadi pngantin pompuan ni...hehe..gatai lak..:D


so, nk pendekkn cite, aku da pilih tempat..rase camnk g kat AL-SHAHIR..if u all nk tgk all the services they provide, boleh review this website http://www.alshahir.com.my. lagi pn aku ada dengar ura-ura kate kursus kawen nak naek harga...betulke??..aku pon xsure..xmo bagi info yang salah kt u all..if btol..nanti aku update eh..


Si Mr.Tunang aku tu da pg kursus nih, tapi die akan pegi one more time tuk temankan aku...nk konon2 cam sweet couple gitu..hehe...lagipon aku ni memang gedik, suke rase cam disayanagi...<kalau die xnk ikut pon aku pakse jgk..hehe>..aku ckp kt die xpeke pegi 2 kali..then he said..blhla..kursus pertama untuk isteri pertame, yg ke2 kali untuk dot3......bikin panas je ini olang aaa....<laki memang byk niat tersirat kn...>


ok...cukup kot untuk today..sok aku potpet g ea...aku tgh siapkan slides tuk presentation ni actually...nanti xsiap lak..xkan aku nk present blog nih lak..haha...k dadadada~
 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting