23 January 2013

Wordless Wednesday :: Saif Dibawa Berurut

hasil tangan Lady D at 10:33 AM 1 kate-kate semangat Links to this post
Salam..hai mommies!...hai semua...hari rabu tanpa kata...la sangat kan...berkata-kata tak berhenti adalah..hehe

Harini little bit tension and worried sebab dari pagi Saif bangun (pukul 9pagi) menangis saje..gaya macam nak susu...tapi bila susukan dia menangis macam kena marah tu...terkejut aku dengan mak tengok Saif camtu...(nenek dia yang da beranak 7 pun terkezut...hehe)...ingatkan macam selalu..kalau dia nangis pun nanti petang dalam pukul 3 camtu dia akan tidur membawa ke malam...

Tapi, harini tak..dia nangis je.....bila aku yang angkat mulala mencari sumber susu dia...da bagi susu botol pun still nak bergantung lagi..bayangkanlah non-stop....nak diangkatt je..bila diletak menagis lagi...risau betul dibuatnya...Then, lepas asar tadi..aku pergi rumah MIL, dengan tujuan nak celebrate birthday dia...even aku ni tengahh takda mood sebab Saif meragam...tapi pergi jugak...and bila MIL tau yang Saif meragam dari pagi die suspek Saif salah urat..kalau bahasa jawa nya "tercengklak"...

Terus bawa Saif jumpa Nenek Manisah (nenek yang urut semua anak MIL aku dari kecil, termasuklah en. hubby aku tu..)...aku macam suspen jugak sebab selalu aku yang berurut..ni Saif ok...baby yg comel, badan yang semakin bambam dan lembut lg tulangya nak diururt..risau...tapi memang tadi 1st time aku tengok baby kena urut..seram okeh!...nenek tu regang2kan badan Saif, siap ade gaye yoga..ditarik sana, tarik sini..maybe jadi ibu memang tak boleh tengok anak dia kena macamtu kot..hehe...Nenek tu kate memang ade salah urat sikit dekat bahu area leher dia tu...aku memang akui la yang malam dia memang tidur tak nak berbantal pun sebab tidur bawah ketiak aku je...kalau jawa kata "ngempeng"..hehe..tu je yang buat dia selesa dan tidur lena..tapi tadi nenek tu tak bagi dah buat macam tu...sebab takut Saif salah urat lagi and bahaya sebenarnye...sebab ada kes baby meninggal sebab mak dia tak perasan Bf baby sambil tidur, and breast die tertutup hidung baby tu.....sian kan...

Dalam setengah jam da siap da sesi berurut...tapi Saif masih meragam....sampaila lepas maghrib...barula dia bertenang sehingga tertidur..mungkin dah penat sangat dan kesan berurut yang buat badan dia selesa..tadi pun cuma terbangun sekali dua...aku tukarkan pampers and baju...bf dia sekejap dan Saif tidur semula..hope sampai ke pagi la dia lena...

Now, 2.24am...Saif tengah lena...aku amik kesempatan update kejap...pasni sambung tidur dengan Saif...

Jumpa lagi!.. 

21 January 2013

Cubaan Menukar Susu Gagal!!

hasil tangan Lady D at 10:07 AM 2 kate-kate semangat Links to this post
Hai mommies semua!...mesti semua da sampai london..aku je yang masih duduk meggedik depan lappy nak update entry pepagi bute ni..(jam menunjukkan 1.40am)...sirius tangan da gatal nak menaip!..(sebab Saif tengah nyenyak tido..heheh)

Seperti yang semua sedia maklum..aku memang xfully bf Saif..means, da bagi die fm...so budget untuk membeli susu telah bertambah..bukan sahaja perlu membeli susu untuk ibu..susu untuk anak juga perlu dibeli..untuk permulaan aku bagi Saif Anmum...and time tu baru dalam rm45 camtu..and baru-baru ni tengok da rm50++..ye..pada mommies lain mesti rase masih murah nak banding dengan mommies2 yang bagi anak mereka S 26 dan etc (susu yang lebih mahal)..tapi untuk mommy budget cam aku nih...terase kemahalannye..sebab harganya naik mendadak...


So, aku kengkononnya...dengan niat yang baik tak nak membazir (alasan...kedekut la tuh) gatal-gatal tangan pergi capai susu yang murah sikit..Dumex Dulac..sebab mak aku kata, dulu-dulu kitorang minum Dumex tu ok je...sihat gak sampai skarang..murah pun murah...huhu..dengan yakin aku grab and pergi bayar...^_^


Minggu pertama Saif bertukar pada Dumex Dulac ok je..sebab aku bagi dia minum sedap je..dia buang air besar pun macam bese..cuma kadang-kadang perut dia kembung...so aku rasa takda problem pape tukar susu die...tapi start last week Saif kerap muntahkan susu tu balik...mungkin dia dapat detect mak dia bagi susu murah!..ahaks!..kantoi dengan anak sendiri..haha..bukan maen lagi anak papa ni tak nak susu murah eh..(kalau bab reject mereject ni memang ikut papa die..hahah)

Percubaan untuk tukar susu Saif gagal...dan tadi aku da beli Anmum balik...agaknya dia nak susu yang dia minum masa dalam perut jugak kot..hehe...tapi aku memang perasan yang susu Dumex Dulac tu agak manis berbanding Anmum...aku tak suka susu manis..adakah Saif juga begitu??...macam-macam si kecik nih...


 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting