30 January 2011

4.WARNA TEMA: colourful la...hehe

hasil tangan Lady D at 11:45 PM 4 kate-kate semangat Links to this post
Indahya warna-warna kehidupan..tanpa warna...kelamlah jiwa..cewah~..bemadah pulak pagi2 ni....topik arini about warna tema untuk wedding aku nanti...agak-agak...nak pakai kaler ape ye....kaler pn jadi probs bile cite sal kawen ni...yela..mane x nye, orang skarang...kawen bertema, bertunang pn ade tema...yang xtahan tu..kenduri doa selamat pn de pakai tema gak..ahaks..terlebey sudah...xpe2..janji u all bahagia k...

actually...aku ni adela..PINKYcrazy...hahaha..cam over laks ek..xpe..aku ngaku..memang pon..;) pada mate aku pink je yg cantik..xkirela..baju aku, tudung, kasut, handbag, purse..sume pink yang cantik...tapi yang lagi xboleh blah..bila Mr. Tunang pun turut terbabit dalam minat aku yang mendalam nih..hehe...memandangkan ktorang slalu keluar bersama untuk ke majlis kawen kengkawan n sedara mara, kitorang slalu ala2 nak match gitu..so baju aku mmg xlain xbukan so many pink okey.....nak x nk, die kenela pakai pink jugak...(aku yang pilihkan baju die...haha)...hurm..n guess what..tema tuk majlis kawen aku ni pn akan ada kaitan ngan kaler pink..sure die rase cam nitemare kn...haha...sampai die berkata: "kalau xde kaler pink tu xboleh ker......."..hehe..cian de lor...

aku plan tuk buat PINK + OREN.....tebelalak x mate u all..pade aku , okie je kaler tuh..tapi member aku le tanye soalan yang tetibe buat aku bepikir, R: " pink + oren.???? penah dibuat orang ke??? ke ko oranag pertama???....so many Q....xpe, aku mmg suke bende yang orang xbuat ni...nak rase cam spesel gitu...tapi..spesel ke???...

selagi kaler tema ni xdecide, aku xle suh mak andam wat preparation kn...so for the time being, aku decide tuk pakai kaler nih...hope cantikla...sbb aku da pilih kaler yang agakla tidak dipilih oleh orang len....so far, family aku da setuju...mungkin mak aku akan wat langsir kaler peach tuk rumah kami (amik kaler yang tengah2 antare pink and oren)...


PInk + Oren....= dayah yang COOL..peace!!

27 January 2011

3. DUIT SIMPANAN: duet @ wang @ money

hasil tangan Lady D at 4:55 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
waaaaa....mate duitan jadinye...huhu~...actually, ramai kawan-kawan aku kate aku ni mate duitan, materialistik, fantastik, bombastik...yg pasti aku x plastik ea...hehe...sje je, tu introduction tuk topic aku arini..DUET vs WANG vs MONEY....korang yg da sibuk bercite-cite nk kawen cam aku misti tengah pikir ape yang aku pikir kn...kawen tu boleh diibaratkan macam kite melabur gak...kite kuar modal sket..kite dapat pulangan balik banyak sket.....hahahaha..ni tuk pompuan je yg paham..kalo xpaham jgk..xpe, le PM aku..ececeh..

aku da wat budget sikit, memandangkan aku ni memang terer bab budget membudget  nih....(dak Finance r katekan)..tp Finance xdpt A+ gak...weks..xpe, tinggalkan bab tu..skang ni ada bende lebih penting aku nk cite..;)..selepas aku wat first draft tuk budget kawen aku...its nearly RM10,000 tau....waaaaaa~..banyaknye nak pakai duet..tetibe ase..le x kalo xyah kawen..hehe.(dalam ati bkate, mane boleh!..wink2)...tapi alhamdulillah la sebab kesedaran untuk menyimpan duet ni da cam nature la dlm diri aku kn...cume kekadang nature perabih duet tu lebih tinggi dari menyimpan...hehe, tang tu aku yg kne control myself ok..I try...;)..

oleh yg demikian...aku tengah begiat simpan duet la skarang ni..ade la sket2..lom banyak lg..byk da abehkan..kih2...xpe, aku tabah tuk harungi misi menyimpan duet ni...so, aku budget...1 month before the date, duet aku akan ckopla untuk tampung sume pebelanjaan...bcoz, aku xnak guna duet hantaran yang bakal aku terima tu...nak simpan la konon...;) tu plan awal...tapi nanti if aku nak pakai ke...tu aku pikir later...hehe

okie..tips tuk bakal-bakal pengantin cam aku ni....:

*simpan duit sekurang-kurangnya setahun sebelum majlis..tapi kalau yg berpendapatan xbape tinggi cam aku, le stat awal skit
*elak guna duit bile kuar dating (suh abang sayang gune duet die...peace!)
*jangan letak duit dalam purse banyak-banyak...tp wat la spare dalam rm50 ke..takut de pape emergency ke kn.
*wat budget perbelanjaan bulanan in 1 month advance..maksudnye, tuk bulan depan py perbelanjaan, u all da prepare this month
*bile dapat je gaji, terus asingkan duit tu untuk simpanan dan perbelanjaan
*pastikan akaun duit simpanan kawen tu separate dengan akaun duit perbelanjaan (supaye syaitan tidak berbisik suh kuarkan duit tu wat g shopping..) hurm besnye shopping...hehe


ade 7 tips yang aku dapat pikirkan pagi ni...nanti if ade lagi aku share ye...slamat mencuba..dari superDAYAH..hehe


Bersama kite mencapai kegemilangan masa hadapan...chayok2!!

25 January 2011

2.Kursus kawen: kene g ea....;)

hasil tangan Lady D at 11:27 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
hallo.....eh silap..assalamualaikum....;)..da 2 3 hari gak aku x post pape kt cni..almaklumla bz bebenor <bukan ade keje pn,tempat bru>...well..FYI, aku baru je tukar kerja..kerja baru ni bolehla..xberapa sibuk..and skarang aku rase cukup rehat..mane taknye..baru masuk keje 2 hari da cuti thaipusam..next month cuti CNY lak..hepinya aku~~~~...melantak tdola aku..pe lagi kn...


and bebalik kpd tajuk aku..aku plan nk g kursus kawen tu mase cuti CNY tu..sebab..bile aku pikir2 balik..mostly pejalanan kerja kawen aku ni da ade progress...cume bende yang paling penting ni aku xbuat lg..wawaw~.. tu pn aku tesedar time tgh beborak dalam perjalanan kami nk ke Shah Alam..aku asik cite pasal kawen je..then, Mr.Tunang berkate: "boleh je nk nak wat preparation ni sume, tapi ni ha, kursus kawen bile nak pegi???"...uiks..tlupe laks...die da g..aku je yg blum...cane nak jadi pngantin pompuan ni...hehe..gatai lak..:D


so, nk pendekkn cite, aku da pilih tempat..rase camnk g kat AL-SHAHIR..if u all nk tgk all the services they provide, boleh review this website http://www.alshahir.com.my. lagi pn aku ada dengar ura-ura kate kursus kawen nak naek harga...betulke??..aku pon xsure..xmo bagi info yang salah kt u all..if btol..nanti aku update eh..


Si Mr.Tunang aku tu da pg kursus nih, tapi die akan pegi one more time tuk temankan aku...nk konon2 cam sweet couple gitu..hehe...lagipon aku ni memang gedik, suke rase cam disayanagi...<kalau die xnk ikut pon aku pakse jgk..hehe>..aku ckp kt die xpeke pegi 2 kali..then he said..blhla..kursus pertama untuk isteri pertame, yg ke2 kali untuk dot3......bikin panas je ini olang aaa....<laki memang byk niat tersirat kn...>


ok...cukup kot untuk today..sok aku potpet g ea...aku tgh siapkan slides tuk presentation ni actually...nanti xsiap lak..xkan aku nk present blog nih lak..haha...k dadadada~

20 January 2011

1. Date of the day: nak pilih tarikh pn susah...hhuhu~

hasil tangan Lady D at 5:28 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
memang mencabar liku-liku hidup nk kawen ni...mane xnye, nak pilih tarikh pn susah...lelagi untuk aku yg memiliki big family, bile tang pilih tarikh ni yang payah..nanti terclash plak ngan date sedara-mara yang lain...so bab tarikh ni mmg aku kene hati2...

sebenarnye, aku mmg da teruja sgt nk kawen 11.11.11, tarikh keramat orang kate.....sebab aku pown bertunang pilih hari yang ala-ala keramat gitu..10.10.10...tapi..ramai plak member2 yang nk kawen time tu...the sedey part is, nanti aku xdpt lak g tgk diorang kawen kn....bukan takat member je..sepupu aku pon de gak nk kawen on the day....

So, kesimpulannya..........aku pon mengalah la...aku xjadi amik tarikh tu...its okie je kat aku...then aku pn bincang2 and dpt 1 lg tarikh yg aku da rase terbaek da...11.12.11..okie gak tu kan...tapi, skali lagi aku keciwa...de lak pak sdare aku nk kawen time tuh..;(

Finally, aku decide tuk amik tarikh yg paling bersejarah dalam idup aku...n kompem bakal husband aku xkan lupe tarikh anniversary ktorg nanti...(kalau die lupe gak siapla...hahahhaha)....nak tau tarikhnya?....wat mase ni I keep it secret ya...jeng2222....~

Listing 4 my WED

hasil tangan Lady D at 5:14 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Runsing huh~Memandangkan byk bende aku nk kene buat...so I prepare this listing to ensure that aku x miss anything...so with this listing, aku akan review 1 by 1 k....

1. Date of the day
2. Kursus kawen
3. Duet simpanan
4. Warna Tema
5. Mak andam
6. Kanopi
7. Kad Jemputan
8. Door gifts
9. sesi mencantikkan diri
10. Meeting

18 January 2011

BANYAKnye nk kene buat~

hasil tangan Lady D at 11:14 PM 0 kate-kate semangat Links to this post

disebabkan perasaan aku yang xsabo2 menunggu hari yang aku rase akan membuat aku bahagie tu...aku stat la mencari info-info yang ku rasekan akan ada gunanaya dalam aku meniti hari-hari bujang aku ni..aku sibuk memimirkan persediaan dari segi ekonomi shj...yela..mane x nye...nak kawen ni..byk tu nk pakai duet...and fyi, aku ni bru je keje nk masuk setaun...bape la sgt duet aku blh smpn kn..lelagi dgn nafsu bershoping aku ni yg mmg xde tolok bandingnye...huhu~..so aku ni lbh merisaukan duet yg xcukup drp ape yg akan berlaku lepas aku kawen nanti...so..bile aku tesedar rupe2nye..byk bnde yg aku kene blaja..aku nk diri aku....si die paham kenape kami perlu berkahwin..n pe persediaan yang perlu kami lakukan...for today, ni yg aku le share after review several blogs..
        Bagi lelaki;
*tanamkan sifat bertanggungjawab
*tanamkan sifat belas dan kasihan kepada wanita yang lemah
*binalah sifat bertolak ansur
*binalah kesediaan untuk berbincang dan mendengar pandangan pasangan
*binalah kemampuan dan kemahiran yang boleh digunakan untuk mencari rezeki yang halal
*binalah kekuatan diri untuk melindungi isteri dan anak-anak dari segala bahaya yang mendatang  
Bagi wanita;
*belajarlah untuk setia kepada hanya seorang manusia iaitu suami
*mula agihkan kasih sayang yang sebelum ini diberikan kepada hanya ibu bapa kepada suami
*lawan nafsu dengan mengawal mulut dan gaya-gaya ego untuk menjaga maruah dan air muka suami walau pun suami tidak mempunyai apa-apa kelebihan
*belajar-belajarlah memasak kalau sebelum ini biasa beli makanan luar sahaja
*bersedialah untuk menjadi ibu kerana anda mungkin hanya ada masa 9 bulan 10 hari sahaja untuk  belajar

Everyday is my day...

hasil tangan Lady D at 10:39 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
actually..rase cam xcited nk kawen...haha..klaka plak rasenye bile "aku" yang bekate begitu..sebenarnye lame lg pejalanan hidup aku sebagai tunang A...ade dalam setaun lagi kot...tapi otak aku da serabut skarang da...ecece.. camla nk kawen esok kn...setiap hari dalam otak aku ni...topiknye KAHWIN...hehehe

malam tadi pn bile beborak ngan seorang sahabat..katenye da xsabar sangat nak kawen..n guess what..die special GF pn blom ade..kalo aku free..da lame aku tawarkan diri..OOPppss...jgn men gile..de gak yang kene piat telinga kang...

even aku punye majlis mybe aorund 10 months lg...tp aku da rase cam around de corner tau....many things gak yang aku da plan...yela..majlis ni kn bukan majlis main-main cam main kawen2 time zaman kecik-kecik dulu tu...so..aku kene well plan...untuk x miss out anything, aku nk keep on write in this blog as to remind me jgk nanti..tuk sesape yang same gak cam aku...kite blh remind each other kn....

reflect 4 today:

harini xbyk sgt dreaming sal kawen coz lbh byk berFB...hehe..
 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting