23 December 2012

Bila tali Pusat Saif Tanggal

hasil tangan Lady D at 7:57 AM
Hello readers!!...finally, dapat gak nak update something malam ni..almaklumlah dah jadi ibu ni...memanglah sangat mencabar bila nak luangkan masa update entry...baru buka lappy, saif da jerit minta susu..so career terbaru aku macam "PEMBEKAL SUSU"..hehe

Bila lepas bersalin ni...pasal tali pusat baby pon jadi bahan nak update...hehe..Tali pusat Saif  tanggal pada usianya 5 hari..kalau ikut kate mak aku..ni da kira cepat la...sebab ade baby yang lambat sangat nak tanggal..then, mak aku cakap kalau tali pusat tanggal orang-orang tua kata nanti budaknya jadi baik..Alhamdulillah kalau macam tu...tapi, kat side MIL kata kalau tanggal awal TAK SAYANG MAK...yang ni aku tak setuju..macam merepek je kan...so, whatever la...

actually, aku seram je tengok tali pusat tu masa mula-mula.sebab first time handle baby kan...tapi lama-lama ok je...sebab nurse cakap takde pape pon kalau tali pusat tu ke atas ke, ke bawah ke...sebab aku selalu cam risau bila nak pakaikan Saif barut...so bila nurse cakap camtu lega...

Tapi tempoh nak tunggu tali pusat tu tanggal Saif memang selalu meragam...maybe sebab tali pusat tu buat dia rasa sedikit tak selesa..sebab nak mengering kan...so setiap kali lepas mandi and setiap kali aku tukarkan baju Saif, aku akan basuh betul-betul dengan ubat yang hospital bagi....nurse cakap perlu cuci bersih-bersih...even dah tertanggal..sebab masih ada sisa-sisa tali tu..takut bernanah...

Finally, masa hari ke-5, tali pusat die tanggal..memang aku happy sangat...and berharap tu menjadi satu kelegaan pada Saif...

and...mak aku a.k.a Granny Saif pun terus buatkan BUBUR MERAH untuk di beri pada jiran-jiran...sebagai tanda kesyukuran...


Ni la rupa bubur merah nya.....bila tengok aku yang teringin nak rasa..tapi ape kan daye..sedang berpatang..so..hanya mampu melihat....






4 kate-kate semangat:

izfanora said...

dan2 ko teringin nk rasa bubur merah kan.. hahaha..

Lady D said...

Tula pasal...time xboleh mkn time tula semua teringin...huhuhu

mamazana said...

boleh mkn la..kan nasi je tu....

Lady D said...

Mamazana:: mmg nasi je..tapi ade santan..sy pantang mkn santan time pantang...

Post a Comment

 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting