27 October 2013

Boba 3G memang terbaik

hasil tangan Lady D at 1:44 PM 3 kate-kate semangat Links to this post
Salam...hai korang...skarang ni kengkonon nk try berbabywearing pulak...sebab musabab nye..SP susah da nak duduk diam dalam stroller...kalau bawa stroller time masuk mall..kompem kuar mall tolak stroller..SP berdukung..memang harula..sebab..bukan ringan..errk..

Bila nak start berbabywearing kena lah cari carrier yang sesuai...sebab banyak sangat brand and macam-macam jenis pulak kan..at first, aku join group babywearing kt mukabuku as recommended by mommies yang gojes...lame jugakla usha aktiviti babywearing mereka tu...sebab bagi first timer macam aku ni manalah tahu pasal RS la..SSC la..bagi aku semua aku panggil "pendukung"..cute tak aku..haha..

Rupa-rupanya...punyalah banyak jenis, brand..locally and internationlly..cuma nak kena tahan urat perut lah bila tengok harganya...mana tak nya..aku ni kedekut sikit..ngaku!..haha...Bila fikir-fikir dan consider recommendation dari kawan-kawan yang dah bebaywearing ni aku decide untuk beli Soft Structure Carrier (SSC), range price start rm200++ ..aku pun start la google dan survey kat online-online store like Fabulousmom. mula-mula aku sibuk dok tengok harga yang paling murah, tanpa ada ilmu pasal ssc ni..kengkonon nak beli Boba Air online je..tapi mereka-mereka kata..better kita try mana satu yang comfy dgn kita..bawa si baby try skali..

At last...aku pun terjah butik Fabulousmom kat puchong..betul-betul kat bangunan sebelah IOI Mall, Puchong tu...sampai sane aku pun try semua ssc yang aku dah aim online...sambil ku menjemah..^^


This one adalah dari Local Brand kalau tak silap aku Snugbaby...aku memang berkenan gile dengan design die...memang sweet habis...material pun sangat best dan selesa..lembut je..tapi aku rasa SP macam besar sangat dan ruang itu nampak kecil untuk beliau..almaklumlah..umur da 10bulan baru terhegeh-hegeh nak beli carrier...tapi sayang..sebab yang ni takde warranty...harga pun boleh tahan mahal..huhu


Next, is Boba 3G..yang ni la sangat recommended by others yang dah biasa berbabywearing ni...so sangat ingin mencuba...dan pada aku..sangat selesa...SP pun nampak selesa gak..pada pendapat aku...Boba 3G ni material nampak lebih kukuh dari Snugbaby tu.. plus..ade tempat rest untuk kaki..tu once ur baby besar sikit nanti..then...ada warranty satu tahun..tu memang advantage la..sebab snugbaby takda..and harga cuma beza rm10 je...so aku grab Boba 3G nih!...Tapi ade gak kekurangan Boba 3G nih..kain die cepat nampak macam berhabuk..memang nak suruh aku jadi mak yang rajin..huhu


Berbabywearing memang sangat seronok...aku sampai terlupa yang SP ade stroller...sekarag..kemana-mana memang bawak cik Boba ni je..nak (Nursing in Public (NIP) pun senang...just turun kan sikit kedudukan baby..dah boleh NIP...Nak makan pun senang..lagi-lagi lepas SP dah tertido macam tu...mummy memang rasa in heaven..^^
 

Nak shopping lagilah senang...nak mintak adik aku dukung SP pun takdela keberatan sangat..sebab sangat selesa...tak sakit bahu macam pakai carrier biasa...(dalam gamba tu adik ye..bukan encik suami)

so kesimpulannya....Memang Best!! memang sangat recommended untuk keselesaan mommies...

08 September 2013

Late Night Skincare Class

hasil tangan Lady D at 4:59 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum..and morning gojes!! excited pagi-pagi dah update blog..memang tak menyempat..haha..actually SP tido..tu yang terus capai lappy nih...SP dah pengsan sebab malam tadi ikut mummy die buat Skincare Class sampai pukul 1 pagi....huhu...1 pagi ok...tett...0_o

Actually tak plan pun nak buat sampai pagi buta...my cousin tu request nak skincare class..then ingat nak buat petang tapii dia bz...and malam die nak keluar beli barang...so tu yang abis lambat tu...tu pun tak sempat nak buat Foot Spa...so buat hand spa, skincare and make up je....

Peserta malam ni 5orang perempuan dan 2orang lelaki..excited aku..sebab first time ade lelaki nak join kelas aku tau...tapi yang lagi excited sebab cousin aku yang request kelas ni..memang seorang yang sangat sempoi..tak pernah mekap ok..pakai pun simple je kot...selalu berbaju T, jeans and selipar je..so aku memang excited nak buat kelas ni untuk die..and hope die happy...^^ kali ni aku buat dua sesi...sebab sorang cousin n auntie aku keluar kejap..so sementara tunggu mereka...aku start kelas untuk 5orang peserta...

Inilah wajah-wajah mereka...tapi tak semua sudi nak pose...so yang hado je la...hehe..walaupun dah tengah malam..semua masih rajin nak belek muka tau...mereka ni tak pernah make up...so malam tadi aku share sedikit ilmu pada mereka..harap berguna untuk hari-hari mendatang...^^

aku lupe bawa camera..so gamba kualiti hp jenama malaysia..^^

Cantik itu subjektif...Menjadi cantik bukan untuk menunjuk-nunjuk..but to be presentable..Wanita yang cantik pada luaran itu bonus...dan wanita yang berharga cantikpada luaran dan dalaman (hati)....

Kalau ade yang sudi nak join skincare class ni dengan I...or minat nak jadi beauty consultant pun blh...^^
Feel Free to contact me..I will consult u for FREE!!

Hidayah Misnan (HM)
017-653 6779
FB : Mary Kay-HM 
Instagram : Marykayhm


04 September 2013

Aktiviti Beauty Consultant

hasil tangan Lady D at 12:01 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum semua!!!!!!...rindu gile nak update blog...sampai entry raya pun takde...memang tak best..^^ (padahal tahun lepas pun takde entry raya..haha) cerita raya tahun lepas memang aku takde hati nak update pun...sedey~~...tahun ni raya best sikit..sebab macam2 ada...next entry kot..dah abis raya baru nak update kang semua rasa dah basi...ade ke yang sudi nak bace?..hehe

Semenjak dua tiga menjak menjadi Beauty Consultant ni..bertambahla aktiviti mak jemah ni...dan bertambahla kesibukan...mesti korang pelik kan...jadi beauty consultant tu bz bebenor ke...tak jugak..sebab keBZian ini masih terkawal sebab aku buat Mary Kay ni full time..dan kami beauty consultant bukan bekerja untuk Mary Kay..tapi bekerja untuk diri sendiri...

Ini la keje aku...

Buat Skincare Class....kelas ni percuma je...PERCUMA ok...selalunya aku akan buat kat rumah customer..sebab keselesaan customer tu penting..and ade sesetengah customer tu segan2 dan pemalu orangnya..so kalau buat kat rumah sendiri takdela segan sangat kan...tapi ade jugak yang aku buat kat rumah...kalau takde kelas kat mana-mana..aku akan set untuk buat kelas kat rumah aku..and sesape pun blh join..^^ sangat-sangat dialu-alukan...and skincare class ni bukan satu kelas yang serius yang memerlukan dahi anda berkerut kerana menerima input tahap PHD..^^..dalam kelas ni..aktiviti memang santai je...aku akan ajar skincare of coz..then aku akan ajar basic makeup..makeup yang simple yang everyday kita boleh praktikkan..(makeup tak semestinya nak mekap macam mak andam kan...) then if ada masa lebih aku akan bagi extra service...HANDS SPA dan FOOT SPA...memang syiok!!...dan semua ni FREE antara skincare yang telah dijalankan...

ni skincare kat Kapar, Klang...

ni kat seksyen 18,Shah Alam....

Johan Setia....

Kat rumah aku...

yang ni bukan skincare class sangat ok..ni aktiviti aku ngan en husband..die kan balik rumah 2 minggu je..so balik je misti nak mintak lovely wife die ni buat facial...ni kire sesi memanjakan suamila...hehe...so Mary kay ni bukan boleh cantikkan muka je...boleh buat manje2 dengan suami..tetttt.. +_+

Kalau ade yang sudi nak join skincare class ni dengan I...or minat nak jadi beauty consultant pun blh...^^
Feel Free to contact me..I will consult u for FREE!!

Hidayah Misnan (HM)
017-653 6779
FB : Mary Kay-HM 
Instagram : Marykayhm






21 July 2013

Menu Kegemaran Suami

hasil tangan Lady D at 4:51 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum gojes!! morning..and xlupe.. Salam Ramadhan.. Cepatnye masa berlalu kan..dah ramadhan dah..rase macam baru semalam mengandungkan SP..sbb last ramadhan SP masih dalam perut.. dalam 5months macam tu..skarang..dah kat luar dah.. and almost 9months..dah besar dah anak bujang mummy ni..

Start bulan puasa ni start la jugak hobi semua orang untuk post everything pasal makanan kan..kat facebookla, tweeter, instagram n semua social acc yang korang ade..aku je takde..kengkonon je..

Yang ade husband macam aku ni..yang kena masak sahur and berbuka mesti pening sebab tetiap hari nak perah otak fikir menu kan..dahla aku ni kekadang pemalas btol nak masak..(naseb baek laki aku xpernah nak bace2 blog ni..xpasal2 kang die ingat aku xikhlas masak..huhu)

Menu favourite husband aku???.. Sardin + telur dadar + ikan masin kembung..adakah ini faktor aku xpandai masak ke hape..owh tidak ye..memang husband aku suke makan sardin..and terpaling suke lauk telur..telur goreng, telur cepluk (masakan orang jawe), memang semua berasaskan telurla..

setiap kali balik dr offshore memang mintak sardin..and time kitorg duduk kat rumah pil..sampai kekadang aku yang segan sebab asik masak sardin jerrrr...tercabar skill memasak aku!!!..takut kang diorg ingat aku cume pandai masak sardin je..huuuuuwaaaaa..kang laki aku terbace entry nih trus mintak menu hotel plak..amekaww, meraung kejap!!

Tapi, actually ade hikmah disebalik itu kan.. Allah telah beri aku jodoh yang memudahkan kerja memasak aku.. Allah beri aku jodoh yang tak cerewet bab makan..cuma makan memang banyak macam aku jugak..hehe, tu xpe..sejiwa.. ^^ Allah sentiasa akan beri apa yang kita perlukan..bukan apa yang kita mahukan..disetiap rasa ketidakselesaan itu Allah akan bagi satu perasaan kelegaan sebagai imbangan.. Allah Maha Adil.. sedikit penutup yang mengisi rohani di pagi hari ni..

Selamat berpuasa.. dan pada kaum-kaum ibu macam aku..lepas ni fikir pulak menu untuk berbuka petang ni okeh.. aku dangan encik husband berbuka kat luar je kot harini.. ^^

07 June 2013

Penapis Air Coway

hasil tangan Lady D at 5:15 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum and morning semua....

Entry ni ikhlas dari hati aku...Coway tak suruh pun...^^

Actually, tetibe semangat nak cerita pasal penapis air...haha..macam promoter plak...jangan salah sangka ok..aku saja je..sebab kat rumah ni baru pasang...so, teruja lebih skit...(orang lain lame dah pasangkan..tak heran pun diorang..ngeh2)...

Apa yang best sangat dengan coway ni?..memang best weh..sebab TAK PERLU MASAK AIR lagi!!...yahoo!!...nampak tak..tahap kemalasan dah mencapai tahap tertinggi..hahah...takdelah...cuma jimat la skit masa kita kan..lelagi aku yang da jadi BIZiwomen ni...mana tak nya..nak uruskan SP, rumah, kain, and semuala..pastu dengan nak uruskan BIZ baru..boleh terjah sini MARY KAY-HM, sempat kau nak promote..haha..

Ok, back to Coway....kat rumah aku pasang yang jenis ni....Memang best sebab ada air panas, air sejuk dan air biasa....so memang korang akan admire kat mende nih...cik abang dahaga tetengah hari pun tak yah dah sesusah nak ketuk-ketuk ais (aku slalu buat ais dalam mangkuk)..memang boleh bagi 10 markah untuk tahap kemalasan aku..nasib baik dah kawen...kalau tak memang aku buat satu statement yang berani and membuat hidup aku membujang sampai ke tua...hik2!


Tapi tak semua orang suka untuk pasang water filter ni kan..lelagi bila promoter tu datang dekat dengan kita sambil pegang pamplets...confirm lari kan...(aku la tu orangnye...slalu cakap takpe2 saya tak nak...da pakai dah.dah ada banyak dah..haha..alasan2...) ...Sebab tak semua orang sedar akan kepentingannye...




Kenapa Penting?... Untuk mencegah diri, anak-anak, keluarga daripada meminum air yang mengandungi bahan-bahan yang merbahaya seperti klorin, habuk, karat, Virus, Bakteria dan sebatian kimia yang tak dapat dilihat oleh mata kasar.....kan...banyak tu kenapa penting.....so tunggu ape lagi..yang belum ada...grab satu untuk rumah u olls...hehe


02 June 2013

KERJAYA BARU

hasil tangan Lady D at 7:19 PM 3 kate-kate semangat Links to this post
ASsalamualaikum...dan selamat pagi...Finally, dapat jugak on laptop dan serba sedikit menghapus sawang di blog terchenta ni... Saif tengah nyenyak tido..so jom update laju-laju..hehe


Setelah 6 bulan menyandang jawatan tetap sebagai suri rumah tangga dan suri di hati encik husband dan Saif...Aku start rasa bosan..huhu..mane tak nye..setiap hari buat benda yang sama..and kadang-kadang rasa macam kerja kat rumah ni tak habis-habis pun ye jugak...memang lain sangat dengan life waktu kerja...sbb life waktu kerja lagi teruk...haha...dengan kerja ofis + kerja kat rumah + anak..So memang tak terlintas la kat fikiran aku nak kerja semula...

So aku pun joinla MARY KAY sebagai Beauty Consultant...mungkin ada yang dah biasa dengar and yang tak pernah dengar pun ade...aku da lame tahu pasal benda ni..cuma sebelum ni takde orang yang recommend untuk join ke hape..and plus, aku tak suka direct selling...Tapi itu dulu..sebelum aku betul-betul tahu ape tu MARY KAY...

Kisah jatuh cinta ni bermula bila aku buat satu program grooming untuk Puteri Umno area aku. Dalam MARY KAY dipanggil sebagai Skin Care Class (SCC)..and sangat best!!..and sangat santai dan memang enjoy la...sirius aku tak tipu..huhu...Actually semenjak bersalin kan Saif aku memang kurang menjaga penampilan...means, aku kalau pakai asal selesa and kat muka tu tepek bedak saif je..haha..memang jimat kan, bedak share je..kih2..

Tapi, after attend class tu..buat aku realize yang aku tak boleh abaikan penampilan aku..even kita dah beranak kita mesti sentiasa CANTIK...itu jugakla yang beauty consultant tu cakap kat aku..mungkin inilah dia "sesuatu" yang aku rasa hilang dan buat aku hilang self confident bila aku dah takde KERJAYA...bila duduk rumah aku rasa something missing.. 

Sekarang...aku nak bina balik self confident aku...aku nak ada "sesuatu" yang aku boleh buat diri aku bangga, happy dan yang penting dapat bahagiakan family...cewah! azam kau!...haha...so, daripada benci direct selling...aku JATUH CINTA dengan direct selling!!..tapi bukan semua ok...yang ni memang terpilih sebab...................jeng3...sebab MARY KAY ni adalah DUNIA KECANTIKAN WANITA...dan akan MEMPERKAYAKAN WANITA.....aku memang suka benda2 macam ni...so kalau direct selling jual penapis air ke...Dilarang keras untuk approach aku... ^_^

#Entry ni sebagai pembakar semangat aku...supaya satu hari nanti...Insha Allah, aku akan baca semula entry ni sebagai seorang yang berjaya.. Insha Allah...

#Sesiapa yang berminat untuk join SCC dengan saya jangan segan silu nak contact ye...kita akan share kegembiraan dan rahsia kecantikan wanita....Call me for appointment...and yang penting..Kelas ini PERCUMA!! FREE je!!..

Salam Cantik dari saya, Beauty Consultant anda...017-653 6779 (hidayah Misnan)
Facebook ::  MARY KAY-HM





23 January 2013

Wordless Wednesday :: Saif Dibawa Berurut

hasil tangan Lady D at 10:33 AM 1 kate-kate semangat Links to this post
Salam..hai mommies!...hai semua...hari rabu tanpa kata...la sangat kan...berkata-kata tak berhenti adalah..hehe

Harini little bit tension and worried sebab dari pagi Saif bangun (pukul 9pagi) menangis saje..gaya macam nak susu...tapi bila susukan dia menangis macam kena marah tu...terkejut aku dengan mak tengok Saif camtu...(nenek dia yang da beranak 7 pun terkezut...hehe)...ingatkan macam selalu..kalau dia nangis pun nanti petang dalam pukul 3 camtu dia akan tidur membawa ke malam...

Tapi, harini tak..dia nangis je.....bila aku yang angkat mulala mencari sumber susu dia...da bagi susu botol pun still nak bergantung lagi..bayangkanlah non-stop....nak diangkatt je..bila diletak menagis lagi...risau betul dibuatnya...Then, lepas asar tadi..aku pergi rumah MIL, dengan tujuan nak celebrate birthday dia...even aku ni tengahh takda mood sebab Saif meragam...tapi pergi jugak...and bila MIL tau yang Saif meragam dari pagi die suspek Saif salah urat..kalau bahasa jawa nya "tercengklak"...

Terus bawa Saif jumpa Nenek Manisah (nenek yang urut semua anak MIL aku dari kecil, termasuklah en. hubby aku tu..)...aku macam suspen jugak sebab selalu aku yang berurut..ni Saif ok...baby yg comel, badan yang semakin bambam dan lembut lg tulangya nak diururt..risau...tapi memang tadi 1st time aku tengok baby kena urut..seram okeh!...nenek tu regang2kan badan Saif, siap ade gaye yoga..ditarik sana, tarik sini..maybe jadi ibu memang tak boleh tengok anak dia kena macamtu kot..hehe...Nenek tu kate memang ade salah urat sikit dekat bahu area leher dia tu...aku memang akui la yang malam dia memang tidur tak nak berbantal pun sebab tidur bawah ketiak aku je...kalau jawa kata "ngempeng"..hehe..tu je yang buat dia selesa dan tidur lena..tapi tadi nenek tu tak bagi dah buat macam tu...sebab takut Saif salah urat lagi and bahaya sebenarnye...sebab ada kes baby meninggal sebab mak dia tak perasan Bf baby sambil tidur, and breast die tertutup hidung baby tu.....sian kan...

Dalam setengah jam da siap da sesi berurut...tapi Saif masih meragam....sampaila lepas maghrib...barula dia bertenang sehingga tertidur..mungkin dah penat sangat dan kesan berurut yang buat badan dia selesa..tadi pun cuma terbangun sekali dua...aku tukarkan pampers and baju...bf dia sekejap dan Saif tidur semula..hope sampai ke pagi la dia lena...

Now, 2.24am...Saif tengah lena...aku amik kesempatan update kejap...pasni sambung tidur dengan Saif...

Jumpa lagi!.. 

21 January 2013

Cubaan Menukar Susu Gagal!!

hasil tangan Lady D at 10:07 AM 2 kate-kate semangat Links to this post
Hai mommies semua!...mesti semua da sampai london..aku je yang masih duduk meggedik depan lappy nak update entry pepagi bute ni..(jam menunjukkan 1.40am)...sirius tangan da gatal nak menaip!..(sebab Saif tengah nyenyak tido..heheh)

Seperti yang semua sedia maklum..aku memang xfully bf Saif..means, da bagi die fm...so budget untuk membeli susu telah bertambah..bukan sahaja perlu membeli susu untuk ibu..susu untuk anak juga perlu dibeli..untuk permulaan aku bagi Saif Anmum...and time tu baru dalam rm45 camtu..and baru-baru ni tengok da rm50++..ye..pada mommies lain mesti rase masih murah nak banding dengan mommies2 yang bagi anak mereka S 26 dan etc (susu yang lebih mahal)..tapi untuk mommy budget cam aku nih...terase kemahalannye..sebab harganya naik mendadak...


So, aku kengkononnya...dengan niat yang baik tak nak membazir (alasan...kedekut la tuh) gatal-gatal tangan pergi capai susu yang murah sikit..Dumex Dulac..sebab mak aku kata, dulu-dulu kitorang minum Dumex tu ok je...sihat gak sampai skarang..murah pun murah...huhu..dengan yakin aku grab and pergi bayar...^_^


Minggu pertama Saif bertukar pada Dumex Dulac ok je..sebab aku bagi dia minum sedap je..dia buang air besar pun macam bese..cuma kadang-kadang perut dia kembung...so aku rasa takda problem pape tukar susu die...tapi start last week Saif kerap muntahkan susu tu balik...mungkin dia dapat detect mak dia bagi susu murah!..ahaks!..kantoi dengan anak sendiri..haha..bukan maen lagi anak papa ni tak nak susu murah eh..(kalau bab reject mereject ni memang ikut papa die..hahah)

Percubaan untuk tukar susu Saif gagal...dan tadi aku da beli Anmum balik...agaknya dia nak susu yang dia minum masa dalam perut jugak kot..hehe...tapi aku memang perasan yang susu Dumex Dulac tu agak manis berbanding Anmum...aku tak suka susu manis..adakah Saif juga begitu??...macam-macam si kecik nih...


 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting