07 December 2012

PENGALAMAN BERSALIN

hasil tangan Lady D at 11:52 PM
Pengalaman Bersalin setiap orang tu lain-lain...and pada aku...pengalaman bersalin buat kali pertama beri aku gambaran ngeri untuk mengandung kali ke-2...(cam tetibe terus decide nak anak sorang jek..le ke camtu?)...sian pulak kat si suami yang da bercita-cita nak anak sepasang..ngeh2...

Mungkin hanya pada aku....pengalaman aku seperti kronologi di bawah.................................................

08/11/12 

2.00pm - Lepas aku solat zohor tetibe aku sakit perut sangat macam nak period tu...macam senggugut la senang cerita...pergi toilet and tengok-tengok ada darah (fresh blood) agak banyak macam period gak..masa ni aku da start panic and cakap kat mak aku..sambil keluarkan kata-kata ni "dah ada tanda ni..kena bersalin harini la ye mak?" serius aku cuak sangat...maka si isteri pon terus sms si suami suruh balik cepat...tapi masa ni aku belom start sakit lagi...and aku sedia maklum..kalau keluar tanda darah ni selalu juga dipanggil "kembar darah" tempoh nk bersalin dari start keluar tanda memang lambat sikit..so aku takdela nak pergi hospital terus....sampaila asar...aku da start rasa sakit macam sengugut tu...tapi masih tak kuat sangat...so aku decide untuk pergi hospital lepas maghrib.

7.30pm - Mak, adik and suami aku pun hantar aku ke Hospital Umra. Sampai je kat sana diorang terus hantar aku ke labour room (LR) utk buat CTG...bile nampak ade contraction, maka diorang pon puan VE (yang cek bukaan tu)...baru buka 1.5cm..so Dr. Ummul suruh aku balik dulu, sebab lama lagi nk terbuka jalan sampai 10cm..die suruh aku datang esok pagi..pukul 9..or, kalau da sakit sangat tengah malam boleh datang lagi...so kami pon balik...(sebelum balik, bapak aku pon sampai dengan bubur Mcd, sebab aku lapar sangat...so sms beliau untuk belikan on the way nak datang)..ingat da nak kene admit..rupenye kena balik pula..so aku makan bubur tu dalam kete je..hehe...last minit pon baby sempat mengidam...^_^

11.00pm - Sampai kat rumah...dan aku hanya menahan sakit di atas katil...sakit nya semakin kerap dan semakin SAKIIITTTTT!!..tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata...macam nak patah tangan en. suami kena genggam dengan aku bile menahan sakit...da guling-guling...sampaila aku rasa dah tak boleh tahan...dah sakit sangat.............

09/11/12

1.50am -  Bergegas semula ke Hospital Umra...tapi hampa sebab cek bukaan baru 2cm...tapi doc suruh masuk wad...tapi aku melarikan diri ke Hospital Besar Tengku Ampan Rahimah (HBTAR). Kenapa tiba-tiba aku ubah fikiran???..time ni aku da start dapat contraction yang kuat...and time nak cek bukaan tu..boleh pulak doc tu cakap kat aku " yang awak keras-keraskan badan kenapa? boleh jadi apa kalau awak keraskan badan?" die cakap dengan nada PERLI ye.and aku rasa nak rabakkan mulut die sambil jerit.."AKU TENGAH SAKIT OK..SUKATILA NAK KERASKAN BADAN KE X????!!".even aku tengah sakit nak bersalin time tu.tapi aku belum lupe macamana nak sakit hati ok...tapi aku sabar je...keluar dari LR tu..doc tu tanya aku "Awak ada minum air selusuh ke?" , aku pon dengan lurus dan bendulnya jawab "ada"..dan dengan sinisnye die tanye..."kenapa minum? siapa suruh?..u tau tak air tu boleh buat baby berak dalam perut..esok pagi, dalam LR kalau baby berak banyak, I tak tunggu, I terus OPERATE JE!"..ok Fine!...dengar je perkataan OPERATE tu..aku terus tak boleh terima nak kena warded...and doc tu xpuas hati sebab aku tak nak masuk wad, and suruh aku sign satu statement yang die tulis stated yang aku tak nak ikut plan dia and die takkan bertanggung jawab kalau jadi pape kat aku..and aku fine with that..aku sign and terus blah..and terus decide utk serah diri di  HBTAR,Klang. Point aku kat sini..what for kita pergi private and dapat layanan macam tu...baik aku bersalin kat GH je...yang da tentu kita akan pasrah dengan RM48 yang kita bayar. Saat ni memang buat persepsi aku pada private hospital jadi -Ve.....sadiss~

3.30am - Check in di HBTAR, cek bukaan da 3cm...and doc suruh masuk wad...time ni rasa sedih sikit sebab GH husband tak boleh temankan kita....(tetibe rase menyesal bersalin kat GH..huhu)..aku pun dok menahan sakit yang datang dan pergi tu sampaila pukul 6.45am. aku tengok orang kiri kanan rilek je tunggu masa nak bersalin..yang aku ni sampai dah cakar-cakar dinding da...sakitnye memang teramat....(insaf kejap...huhu)

 6.45am - Time ni aku da tak tahan sangat...sakit datang dan pergi ni sebijik macam sakit nak terberak (maaf bahasa kasar..huhu)..aku pun g treatment room, cek bukaan da 5cm (time ni nurse separuh umur, tak tua tak muda..dalam 30-an, aku memang tak boleh lupa muka die..sebab buat VE cam %$^%$%#...sakit gile..orang len buat ok je...die ni je sorang wat aku geram je dok kat sini)..lepas cek nurse mintak baju baby sebab aku dah nak di bawa ke LR...tapi time tu aku men amik je 1 beg yang penuh ngan baju baby tu..sebab dah tak tahan sakit..sampai nurse tu sume gelakkan aku...and tolong amik kan beg tu letak semula kat tempat aku...(lepas da bersalin baru aku terasa situasi ni lawak..sebab orang len elok je keluarkan baju baby 1 set..haha)

7.15am - Nurse buat CTG and cek bukaan dah 8cm...aku try untuk meneran tak boleh lagi...and doc terus pecahkan air ketuban...and terus tolak aku ke LR...proses kelurkan baby memang aku tak terasa sakit...sebab ianya seperti satu kelegaan..yela..bayangkan macam korang time cirit-birit dapat toilet..memang lega gile...cuma time aku ade pulak banyak bidan pelatih...and nak tunggu diorang tu buat penerangan satu persatu buat aku rasa tension...aku dah la dah sakit ni..nak kena tunggu pulak diorang ingat satu persatu step...memang sabo je la..

8.25am - Finally...lepas beberapa kali meneran aku selamat melahirkan putera seberat 2.9kg..bidan n bidan-bidan pelatih tu semua amat membantu and beri semangat masa tu...time tu je la yang buat aku rasa aku bukan berada di GH..sebab tahap layanan mereka sama seperti private Hosp. aku tak rasa stress dalam LR sebab mereka semua macam pasukan sorak..hehe...and sambil bidan jahit miss V, sempat aku berborak and gelak-gelak dengan mereka. and sempat jugak tertido...sebab 1 malam tak tido menahan sakit..




11.00am - sesi jahit menjahit pun settle..aku di tolak keluar..and baby pon di beri pada aku untuk diberi susu..kami di tolak ke wad and..barula aku dapat call en. suami inform yang aku dah bersalin.

lepas bersalin dapat mommy gift set ni dari hospital::















11.00pm - Aku diberi kebenaran untuk discharge malam tu juga sebab wad penuh...memang happy la..sebab tak payah duduk hospital malam tu..tak payah nak jalan jauh-jauh pergi toilet..and tak payah nak turun naik katil yang tinggi tu...lepas en. suami settlekan bil and ambil ubat kami pon pulang...yahOOO~~

bil hanya rm48.00 bersih ya.....^_^
























Sebagai Nota kaki untuk Etry ni..aku teringat kata-kata kakak sebelah katil dalam wad...die cakap "orang kata Bersalin ni kengan terindah...tapi die tak tau apa yang indahnya..sebab SAKIT sangat"

Tapi..pada aku...Bersalin tu tak sakit...tapi contraction tu yang menyakitkan..tapi...dalam sakit-sakit tu..aku tetap rasa ada satu perasaan yang gembira tapi aku tak tau nak describe dengan perkataan..tapi semua tu aku dapat rasa saat::

* Pertama kali nampak my baby melompat keluar...die sangat lembik umpama jeli...
* Pertama kali nurse tepuk-tepuk my baby dan die menangis...buat aku rase sayu and bersyukur dikurniakan bayi yang sihat...
* Pertama kali nurse letak my baby kat my chest untuk menatap muka die...rasa die sangat comel...
* Pertama kali menyusukan my baby..rasa perasaan ibu mengalir pada anak kite....
* Pertama kali melahirkan anak...dan mempunyai anak...buat aku rasa macamana parents aku sayang pada aku....


8 kate-kate semangat:

ISMA ILYA AHMAD PUAD said...

T_T

sayu pulak..

Lady D said...

^_^

Pengalaman mendewasakan kita....;)

Putri Qaseh said...

Salam..kalau boleh saya tau Dr. yang tengking awak tu siapa?tak keberatan share through e-mail je putri_z246@yahoo.com, sbb saya plan nk bersalin dekat Umra, sebab checkup sana..tapi berbelah bahagi pula..

miss debab epong said...

salam.. best nya akk .. tapi saya plak rasa takut cz masih muda n br fez time.. tggal tggu hari jer nih.. arghh :(

Ain Khadijah said...

Pengalaman bersalin memang sakit, tapi ia juga memori yang paling indah, kan? ;)) selalu teringatkan saat bersalinkan bidadari kecil dulu2... :) ala manisss... ;)

Saya stuju! Bersalin tu tak sakit sebenarnya, contraction tu yang sakit... apapun Alhamdulillah, semuanya selamat... ;)

http://bidadarikecilsayang.blogspot.com
http://ainyusuf.wordpress.com/

imin said...

salam... Doc mana yg mcm x bes kt UMRA tu... saya last week ade g ke sane utk check pregnancy.. siangnya saya dah test sndiri.. ade 2 line.. tp yg 1 tu agak blurrrrrrr la... then mlm tu dok carik la doc ppuan ngn harapan nk terus wat ultrasound, sbb ank yg ke 2 gini gak.. da check tp blur g klinik terus doc wat ultrasound. disebabkan saya da pindah jauh dr klinik dulu so yg dekat g la umra.. masa jumpe doc tu, dia suruh wat test air kencing gak... then negatif. saya ckp la siang td ade lg 1 line yg blur.. mmg kuar 2 line.. then dia tanye period regular ke x.. so far period saya mmg regular n saya da lewat 10 hari masa tu. saya mntak dia buat ultrasound dia kate no point... then dia kate mungkin sebab bulan puasa or stress.. ok lah.. tp yg x besnye, dia leh suruh dtg minggu berikutnya dia kata klau x period gak lg, dtg jumpe dia utk induce.. kasi kuar period.. masa tu saya da rase mcm... amende ko ckp ni doctor.. x supportive langsung ayat ko tau... n that's it mmg xyah la bckp pape lg ngn doc tu...

n kelmarin baru g klinik lain dan buat ultrasound, alhamdulillah saya pregnant... syukur...

tapikan..cer email ke saya doc yg mane yg mcm kerek kat sane tu?.. saya ni tgh berkira2 gak nk bersalin kt ne.. ni email saya jassmin311@gmail.com

tq :)

Anonymous said...

as salam... saya dah preggy 8 bulan.. & this is my first baby...
planning nak bersalin kat UMRA.. sebab monthly checkup pun kat situ...

tapi setakat saya pg check up... tak ada la Dr. yang bagi layanan yg kureng... tapi bila baca your story saya risau juga.. sebab nurse ada ckp.. Dr yang buat check up kat kita.. tak semestinya akan sambut baby... harap2 tak dapat Dr. yang kerek...

masa kandungan saya 7 bulan, saya ada pergi kelas antenatal, anjuran KPJ selangor... mmg TERBAIK, sangat recommend future mommy pg kelas tu.. even kena bayar skit.. tapi berbaloi la knowledge yg akan dapat.. tambah2 first pregnancy.. langsung tak ada pengalaman.. lepas kelas antenatal tu mmg rasa nak bersalin kat KPJ selangor.. ye la.. nurse kat situ sgt friendly, byk bg nasihat, paling suka Dr. Siti - dengar suara/cara dia cakap pun rasa dah calm sgt... lagipun rate KPJ selangor & UMRA.. lebih kurang je... tapi bila fikir balik.. rumah jauh dgn KPJ selangor.. & saya pun dah regular checkup kat UMRA... so.. that's why saya fikir nak deliver kat UMRA je..

kalau tak keberatan boleh tau sape nama Dr yang kerek tu??? appreciate sgt if u can share it.. ni email saya noraliah.mohdhussain@gmail.com

Azahari said...

As salam.. Blh sy tau ape ape nme dr tu.. Sy plan nk deliver baby kt umra bulan depan.. Ni email sy azie1105@gmail.com . Tq

Post a Comment

 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting