07 December 2012

PENGALAMAN BERSALIN

hasil tangan Lady D at 11:52 PM 8 kate-kate semangat Links to this post
Pengalaman Bersalin setiap orang tu lain-lain...and pada aku...pengalaman bersalin buat kali pertama beri aku gambaran ngeri untuk mengandung kali ke-2...(cam tetibe terus decide nak anak sorang jek..le ke camtu?)...sian pulak kat si suami yang da bercita-cita nak anak sepasang..ngeh2...

Mungkin hanya pada aku....pengalaman aku seperti kronologi di bawah.................................................

08/11/12 

2.00pm - Lepas aku solat zohor tetibe aku sakit perut sangat macam nak period tu...macam senggugut la senang cerita...pergi toilet and tengok-tengok ada darah (fresh blood) agak banyak macam period gak..masa ni aku da start panic and cakap kat mak aku..sambil keluarkan kata-kata ni "dah ada tanda ni..kena bersalin harini la ye mak?" serius aku cuak sangat...maka si isteri pon terus sms si suami suruh balik cepat...tapi masa ni aku belom start sakit lagi...and aku sedia maklum..kalau keluar tanda darah ni selalu juga dipanggil "kembar darah" tempoh nk bersalin dari start keluar tanda memang lambat sikit..so aku takdela nak pergi hospital terus....sampaila asar...aku da start rasa sakit macam sengugut tu...tapi masih tak kuat sangat...so aku decide untuk pergi hospital lepas maghrib.

7.30pm - Mak, adik and suami aku pun hantar aku ke Hospital Umra. Sampai je kat sana diorang terus hantar aku ke labour room (LR) utk buat CTG...bile nampak ade contraction, maka diorang pon puan VE (yang cek bukaan tu)...baru buka 1.5cm..so Dr. Ummul suruh aku balik dulu, sebab lama lagi nk terbuka jalan sampai 10cm..die suruh aku datang esok pagi..pukul 9..or, kalau da sakit sangat tengah malam boleh datang lagi...so kami pon balik...(sebelum balik, bapak aku pon sampai dengan bubur Mcd, sebab aku lapar sangat...so sms beliau untuk belikan on the way nak datang)..ingat da nak kene admit..rupenye kena balik pula..so aku makan bubur tu dalam kete je..hehe...last minit pon baby sempat mengidam...^_^

11.00pm - Sampai kat rumah...dan aku hanya menahan sakit di atas katil...sakit nya semakin kerap dan semakin SAKIIITTTTT!!..tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata...macam nak patah tangan en. suami kena genggam dengan aku bile menahan sakit...da guling-guling...sampaila aku rasa dah tak boleh tahan...dah sakit sangat.............

09/11/12

1.50am -  Bergegas semula ke Hospital Umra...tapi hampa sebab cek bukaan baru 2cm...tapi doc suruh masuk wad...tapi aku melarikan diri ke Hospital Besar Tengku Ampan Rahimah (HBTAR). Kenapa tiba-tiba aku ubah fikiran???..time ni aku da start dapat contraction yang kuat...and time nak cek bukaan tu..boleh pulak doc tu cakap kat aku " yang awak keras-keraskan badan kenapa? boleh jadi apa kalau awak keraskan badan?" die cakap dengan nada PERLI ye.and aku rasa nak rabakkan mulut die sambil jerit.."AKU TENGAH SAKIT OK..SUKATILA NAK KERASKAN BADAN KE X????!!".even aku tengah sakit nak bersalin time tu.tapi aku belum lupe macamana nak sakit hati ok...tapi aku sabar je...keluar dari LR tu..doc tu tanya aku "Awak ada minum air selusuh ke?" , aku pon dengan lurus dan bendulnya jawab "ada"..dan dengan sinisnye die tanye..."kenapa minum? siapa suruh?..u tau tak air tu boleh buat baby berak dalam perut..esok pagi, dalam LR kalau baby berak banyak, I tak tunggu, I terus OPERATE JE!"..ok Fine!...dengar je perkataan OPERATE tu..aku terus tak boleh terima nak kena warded...and doc tu xpuas hati sebab aku tak nak masuk wad, and suruh aku sign satu statement yang die tulis stated yang aku tak nak ikut plan dia and die takkan bertanggung jawab kalau jadi pape kat aku..and aku fine with that..aku sign and terus blah..and terus decide utk serah diri di  HBTAR,Klang. Point aku kat sini..what for kita pergi private and dapat layanan macam tu...baik aku bersalin kat GH je...yang da tentu kita akan pasrah dengan RM48 yang kita bayar. Saat ni memang buat persepsi aku pada private hospital jadi -Ve.....sadiss~

3.30am - Check in di HBTAR, cek bukaan da 3cm...and doc suruh masuk wad...time ni rasa sedih sikit sebab GH husband tak boleh temankan kita....(tetibe rase menyesal bersalin kat GH..huhu)..aku pun dok menahan sakit yang datang dan pergi tu sampaila pukul 6.45am. aku tengok orang kiri kanan rilek je tunggu masa nak bersalin..yang aku ni sampai dah cakar-cakar dinding da...sakitnye memang teramat....(insaf kejap...huhu)

 6.45am - Time ni aku da tak tahan sangat...sakit datang dan pergi ni sebijik macam sakit nak terberak (maaf bahasa kasar..huhu)..aku pun g treatment room, cek bukaan da 5cm (time ni nurse separuh umur, tak tua tak muda..dalam 30-an, aku memang tak boleh lupa muka die..sebab buat VE cam %$^%$%#...sakit gile..orang len buat ok je...die ni je sorang wat aku geram je dok kat sini)..lepas cek nurse mintak baju baby sebab aku dah nak di bawa ke LR...tapi time tu aku men amik je 1 beg yang penuh ngan baju baby tu..sebab dah tak tahan sakit..sampai nurse tu sume gelakkan aku...and tolong amik kan beg tu letak semula kat tempat aku...(lepas da bersalin baru aku terasa situasi ni lawak..sebab orang len elok je keluarkan baju baby 1 set..haha)

7.15am - Nurse buat CTG and cek bukaan dah 8cm...aku try untuk meneran tak boleh lagi...and doc terus pecahkan air ketuban...and terus tolak aku ke LR...proses kelurkan baby memang aku tak terasa sakit...sebab ianya seperti satu kelegaan..yela..bayangkan macam korang time cirit-birit dapat toilet..memang lega gile...cuma time aku ade pulak banyak bidan pelatih...and nak tunggu diorang tu buat penerangan satu persatu buat aku rasa tension...aku dah la dah sakit ni..nak kena tunggu pulak diorang ingat satu persatu step...memang sabo je la..

8.25am - Finally...lepas beberapa kali meneran aku selamat melahirkan putera seberat 2.9kg..bidan n bidan-bidan pelatih tu semua amat membantu and beri semangat masa tu...time tu je la yang buat aku rasa aku bukan berada di GH..sebab tahap layanan mereka sama seperti private Hosp. aku tak rasa stress dalam LR sebab mereka semua macam pasukan sorak..hehe...and sambil bidan jahit miss V, sempat aku berborak and gelak-gelak dengan mereka. and sempat jugak tertido...sebab 1 malam tak tido menahan sakit..




11.00am - sesi jahit menjahit pun settle..aku di tolak keluar..and baby pon di beri pada aku untuk diberi susu..kami di tolak ke wad and..barula aku dapat call en. suami inform yang aku dah bersalin.

lepas bersalin dapat mommy gift set ni dari hospital::















11.00pm - Aku diberi kebenaran untuk discharge malam tu juga sebab wad penuh...memang happy la..sebab tak payah duduk hospital malam tu..tak payah nak jalan jauh-jauh pergi toilet..and tak payah nak turun naik katil yang tinggi tu...lepas en. suami settlekan bil and ambil ubat kami pon pulang...yahOOO~~

bil hanya rm48.00 bersih ya.....^_^
























Sebagai Nota kaki untuk Etry ni..aku teringat kata-kata kakak sebelah katil dalam wad...die cakap "orang kata Bersalin ni kengan terindah...tapi die tak tau apa yang indahnya..sebab SAKIT sangat"

Tapi..pada aku...Bersalin tu tak sakit...tapi contraction tu yang menyakitkan..tapi...dalam sakit-sakit tu..aku tetap rasa ada satu perasaan yang gembira tapi aku tak tau nak describe dengan perkataan..tapi semua tu aku dapat rasa saat::

* Pertama kali nampak my baby melompat keluar...die sangat lembik umpama jeli...
* Pertama kali nurse tepuk-tepuk my baby dan die menangis...buat aku rase sayu and bersyukur dikurniakan bayi yang sihat...
* Pertama kali nurse letak my baby kat my chest untuk menatap muka die...rasa die sangat comel...
* Pertama kali menyusukan my baby..rasa perasaan ibu mengalir pada anak kite....
* Pertama kali melahirkan anak...dan mempunyai anak...buat aku rasa macamana parents aku sayang pada aku....


 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting