30 December 2012

CABARAN BREASTFEEDING

hasil tangan Lady D at 9:09 AM 6 kate-kate semangat Links to this post
Sejak jadi mommy ni...banyak pulak isu berkenaan ilmu ibu dan anak yang nak diluahkan..so nak tak nak korang hadap je la ye...jangan muak dah la..bagi can sikit kat blogger yang suam-suam kuku ni...ngeh2..
 
 
Memang niat aku untuk fully bf my baby masa mula-mula pregnant lagi..sebab banyak yang aku baca pasal bf ni...sebab susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak kita....dari susu ibula anak kita akan dapat antibodi, daya kecergasan fizikal dan perkembangan otak yang baik..semua tu datang dari susu ibu. Dan dengan semangatnya aku tanam azam untuk fully bf my baby and rasa ianya semudah A B C...cewah!

So, bila baby da lahir and depan mata...dan my BF journey pun bermula.....dan ianya tak semudah yang aku sangke...masa first time bf Saif kat hospital (after give birth) aku rasa ok je..and teruja sebab rasa comel je bila si kecil yang baru lihat dunia ni da pandai cari cik B mommy die..and pandai pulak tu sucking....hikk~ beblushing~~~ tapi..lepas sehari, dua hari..dan hari-hari yang seterusnya....rasa macam nightmare..(tak baik kan bila cakap camni..tapi ni honestly from bottom of my heart...pada awalnya...)
 
Sebab?...sebab cik N kat cik B tu melecet and berdarah....sedih, pedih dan SAKIT ok...sampai rasa macam tak nak bf Saif..tapi sian kat dia sebab dia lapar and nak susu...bila dia start nangis nak susu, aku da start buat muka sedih sebab tak tahan sakit...setiap kali bagi susu kat dia memang aku istighfar banyak-banyak supaya diberi kekuatan dan kesabaran..sebab sakit bersalin aku boleh lalui, mesti sakit ni pun aku boleh...(memang macam professor motivate diri sendiri!, perasan lagi!..huhu)..papa Saif pun selalu akan duduk sebelah aku and bagi moral support...(huhu, terharu!)..bila aku share dengan aunty aku..dia kata lepas sebulan nanti ok la...so jangan risau..awal-awal je macam tu...so aku pun relakan diri dan bersabar je la...bila time sakit tu macam-macam aku letak...petroleum jelly la, pastu bidan yang urut aku tu kate letak planta (majerin) la..tapi sama je...aku suggest kan ubat "SABAR"..confirm tak sakit...ngeee...

Bab susu pula...bidan yang urut tu kata susu aku banyak...tapi yang aku pelik Saif tak kenyang-kenyang...dalam sejam tu aku rasa dalam 2 3 kali aku bf dia...tapi still nangis nak menyusu tu...sebab bila dia lapar, dia tak nak tidur dan menangis je...aku pegang nangis, papa dia pegang nangis, atok and nenek pegang pun tak jalan jugak..so semua orang di atas assume yang dia lapar sebab susu aku tak banyak...tapi aku tetap berkeras yang even tak banyak pun mesti cukup untuk dia..sebab baby tak consume susu in large portion...tapi semua orang tetap tak support aku..apekandaya..... (X_X)
 
 
 
Finally, aku cuma fully bf Saif untuk 3 minggu pertama...lepas tu bapak aku suruh beli FM. So, skarang ni memang campur bf and fm...mesti ramai mommies yang tak setuju kan???...tapi takpelah..ni ujian untuk aku..sebab memang Saif needs more...tapi aku just bg fm 1 atau 2 kali sehari pada Saif depends pada tahap lapar dia...kadang-kadang tak bagi fm langsung pun...skarang ni aku bagi die Anmum..sebab masa pregnant and menyusukan dia aku memang minum Anmum je..sebab satu-satunya susu tanpa gula tambahan..aku tak suka minum susu yang manis...so sampai ke Saif pun aku bagi Anmum...Alhamdulillah dia minum..sebab ada sesetengah baby memilih susu kan..
 
Dan Sekarang ni kadang-kadang aku kena juga bengkak susu.maybe sebab Saif dah campur susu..so time dia keyang and tidur lama, cik B aku terbiar..huhu..dan...tetiba cik B mengeras and ada ketulan...dan yang pasti SAKIT!!...ada orang kata tepekkan Kobis..tapi bidan tak bagi..sebab kobis akan berhentikan susu...and kalau di makan akan buat susu kita kurang..so aku memang tak makan kobis dari berpantang sampaila sekarang...so bila tak boleh pakai kobis, aku cuma tuam guna botol yang diisi air panas..tuam kat tempat yang ade ketulan tu...dan kalau nampak Saif lapar terus bf dia..dan lama-lama ketulan tu hilang...dan..LEGA~~~....



Dan...yang Terpaling mencabar adalah...bf Saif di public area...rasa MALU..tapi PERLU..so aku akan siap-siap pakai baju yang ada butang di depan..sebab senang nak bf Saif kat mana-mana pun..and tudung harus panjang sikit..so aku boleh bf dia, even sambil berjalan pun..^_^..and kalau aku tak pakai baju ada butang pun, mesti bawak blanket Saif or pashmina untuk hide kan masa sesi memBF Saif...

Cabaran-cabaran memBF Saif buat aku rasa tension pada mulanya..tapi lama-lama jadi seronok..sebab setiap saat yang aku lalui dengan Saif adalah pengalaman baru bagi first time mommy macam aku ni..(kadang-kaang masih rasa tak percaya aku da jadi mak!..hikk) dan tanpa papa Saif disisi...aku dan Saif akan lalui every moments dengan perasaan yang lebih mencabar...berperang dengan keadaan dan perasaan tanpa orang tersayang...chayok2!!..tak sabar tunggu papa Saif balik esok....next two weeks with him...^_^


27 December 2012

Tempoh Berpantang 44 Hari!!

hasil tangan Lady D at 2:07 AM 5 kate-kate semangat Links to this post
Nama je berpantang...tapi banyak je orang skarang ni..pantang tengok...tak ingat da pantang larang semua...betul ke camtu??????....tak jugak kan..pada aku semua tu terpulang kat diri sendiri...kalau rasa sayang  diri sila la berpantang dengan betul..kalau tak sayang..apakan daya kan...sebab bak kata bapak aku...efek nya kita tak nampak sekarang..tapi masa kita tua nanti...macam-macam penyakit bleh datang..wallahu'alam la kan...ada gak member yang tanya, "ko pantang betul-betul ke?".pada aku..soalan yang bagus, and jawapan aku " mistila!"...

Aku...apa yang terdaya aku pantang kan..aku buat..aku makan...aku berpantang at rumah mak aku je..sebab rasanya lebih selesa kot and takdela segan kalau kita nak apa-apa...adik-adik aku ramai..semua pon helpful...so boleh la bantu aku sikit-sikit....Lagipun en. abang tengah cuti 2 minggu...and dia amik cuti x-tra seminggu...sempena aku bersalin..so sepanjang dia ada...dia banyak buat semua kerja..basuh baju aku, baju baby, jemur kain, sediakan air mandi aku, mandikan baby and kemas sikit-sikit..masa 1st week tu dia la yang pakaikan aku bengkung, pakaikan stokin (sebab tak sampai nak pakai sendiri), sapukan minyak kat perut, sapukan ubat kat luka...alhamdulillah, Terima kasih Allah sebab beri aku suami yang memahami dan sentiasa membantu aku...(sebab banyak aku baca ada suami yang tak tolong isteri pon time isteri berpantang..kesian kan..)

Dalam tempoh berpantang hari tu (start 9/11/12 hingga 23/12/12) bab makan memang aku jaga...mak aku cuma masakkan ikan-ikan yang tak gatal (gelama, kerisi, cencaru),  tak berbisa (ikan pari, sembilang) and awal-awal aku tak nak makan ayam..tu aku yang requested..bila da masuk sebulan baru aku makan ayam sikit-sikit...cara masak pula, mak aku buatkan yang rebus, bakar or sangan (goreng tanpa minyak). sebab kalau ikut pantang mak aku memng tak boleh makan makanan yang bergoreng, yang berminyak la senang cerita...lepas tu, nasi pon sekali amik je..tak boleh tambah-tambah..masa mula-mula semua masakan aku mak aku letak halia, lada hitam, and semua bahan yang panas-panas..tapi start je Saif kena kuning, makanan aku terbatas...da tak boleh makan lada-lada, halia sebab takut kuning nya bertambah..jamu pon aku tak boleh makan...so memang tak makan apa-apa ubat la selain ubat hospital...rasa lambat aku nak recover..and tak terfikir yang aku sebenarnya boleh makan vitamin..kenapala aku tak terfikir nak amik Shaklee...memang da terlewat la kan...

Actually, aku memang tak beli apa-apa set berpantang pun..sebab aku ingat nak beli loose item je..sebab aku banyak baca review yang diorang tak pakai sangat pon 1 set tu..and aku rase macam membazir je beli mahal-mahal (ke kedekot?..hehe) ..tapi pada yang berkemampuan, beli je k,,,tak yah sayang-sayang duit...yang aku ni, aku just beli Rebusan untuk mandi (takde dalam gamba, tapi sama packaging ngan air rebusan minum tu), Air rebusan minum untuk ibu lepas bersalin, Pil Belut, Krim Nur Syifa (untuk memanaskan perut), Pilis by Air Mancur ( letak kat dahi), Param by Air Mancur (lumur 1 badan, tapi aku buat 2 minggu da malas..hehe) and untuk kesejahteraan luka aku guna pantiliner Avail. and ingat nak beli la mende-mende lain, tapi tak sangka nak bersalin awal..so ape yang adela...;)




Genap sebulan umur saif, kuning die baik...aku pun terus makan pil belut...tu je la ubat yang aku makan pon..hehe..tapi Alhamdulillah..dalam seminggu aku da rase kuat da..jalan pun laju sikit..;) pil belut ni, mak kepada kawan en. abang aku yang buat..ubat orang kampung je..tapi memang bagus...berbaloi la..sebab memang belut elok pon untuk luka..cuma aku tak "dare" nak makan belut...so beli la pil..pejam mate je makan..

Bengkung pula memang aku tak tinggal..sampai hari ke 44 aku masih pakai..sebab sangat tak boleh terima kalau-kalau perut ni tak nak surut balik...after deliver kan cam menggelebeh je kan..so nak kena jaga biar dia tegang balik...untuk perut aku guna krim Nur Syifa..memang berangin and sedap pakai kat perut..bila pakai dengan bengkung memang terasa la bahang kat perut tu...mula-mula try pakai losyen mustajab, tapi tak best. sekejap je panasnya..cam tak efek kat perut aku...

Pilis and param aku beli loose je dari Air Mancur...pilis aku pakai sampai sebulan, yang param tu kejap je..pastu da malas..hehe...untuk luka bawak pula, aku cuci guna air rebusan Manjakani + daun sireh...lepastu pakaikan pantiliner herba dar AVAIL..memang terbaik..sebab buat kita lega dengan sakit kat luka tu..dan luka cepat kering...

Rumusan untuk entry ni:

harini hari ke 4 selepas aku habis berpantang...Luka rasanya da baik (aku still tak berani nak tengok..huaa~~)..teka je..sebab cam da tak rasa sakit...pil belut aku masih makan lagi..pantiliner herba pun aku masih pakai..and da hang out sekali pergi shah alam masa hari ke-45..malam ni nak pergi Jusco pula,...(nampak macam balas dendam eh, 44 hari tak dapat berjalan...hehe)...

Sesapa nak tempah pil belut tu boleh la pm me kat FB Nur Hidayah Misnan...memang terbaik...

25 December 2012

TEMPAHAN HANTARAN BUNGA CREPE PAPER

hasil tangan Lady D at 8:12 AM 3 kate-kate semangat Links to this post
Tempahan hantaran ni aku buat untuk kawan aku...die pon superBlogger jugak...(eceh, bile tah aku pon dapat title superblogger kan...)...Puan Umie..die pun ade buat entry pasal hantaran ni (KLIK SINI JE)...

Semua sekali 9 dulang..hantaran ni dari pihak lelaki...Umie mintak ku buat bunga keliling and nak tapak hantaran yang bulat...so as requested la...aku buatkan bunganya pun berlebih..and at last bagi je semua kat umie..mane tau die nak topup-topup kat hantaran tu or pelamin DIY die yang gojes..boleh tengok kat SINI.

 

Tempahan hantaran ni aku terima masa usia kandungan dalam 7bulan...dalam sarat-sarat tu pon masih gigih nak ambil tempahan hantaran...sebab kalau ikut customer nak guna 10 November 12...Aku punya due date 27 November 12..so aku rasa memang sempat sangatlah nak siapkan semua before aku bersalin...nak dijadikan cerita...8 November 12, aku da start sakit..and 9 November 12, aku dah bersalin....hantaran tu aku baru siapkan 6...and ade lagi 3 aku tak sempat siapkan...sebab, aku tak suka buat hantaran ni awal-awal...Guna bunga crepe paper ni leceh nak menjaga kesejahteraan bunga tu je...sebab kang terkena air da capuk-capuk warna die...tu belum lagi kene tett dengan cicak..jenuh la aku nanti kan...

So lagi 3dulang memang sepenuhnya minta jasa baik mak aku yang comel tu buatkan...even mak aku memang sifu aku dalam bab-bab hantaran ni, tapi beliau kurang selesa guna bunga crepe paper ni.so yang termampula beliau tolong...and alhamdulillah, Umie paham..Thanks Beb! and thanks untuk semua gamba ni... (Actually, gamba memang aku tak sempat nak snap sendiri sebab bru lepas bersalin, tak dan la nak tangkap-tangkap gamba lagi kan...memang minta jasa baik Umie untuk gambar-gambar ni...Thanks lagi skali beb!

berikut semua gambar dari jarak dekat

..
..
..
..
..







23 December 2012

Bila tali Pusat Saif Tanggal

hasil tangan Lady D at 7:57 AM 4 kate-kate semangat Links to this post
Hello readers!!...finally, dapat gak nak update something malam ni..almaklumlah dah jadi ibu ni...memanglah sangat mencabar bila nak luangkan masa update entry...baru buka lappy, saif da jerit minta susu..so career terbaru aku macam "PEMBEKAL SUSU"..hehe

Bila lepas bersalin ni...pasal tali pusat baby pon jadi bahan nak update...hehe..Tali pusat Saif  tanggal pada usianya 5 hari..kalau ikut kate mak aku..ni da kira cepat la...sebab ade baby yang lambat sangat nak tanggal..then, mak aku cakap kalau tali pusat tanggal orang-orang tua kata nanti budaknya jadi baik..Alhamdulillah kalau macam tu...tapi, kat side MIL kata kalau tanggal awal TAK SAYANG MAK...yang ni aku tak setuju..macam merepek je kan...so, whatever la...

actually, aku seram je tengok tali pusat tu masa mula-mula.sebab first time handle baby kan...tapi lama-lama ok je...sebab nurse cakap takde pape pon kalau tali pusat tu ke atas ke, ke bawah ke...sebab aku selalu cam risau bila nak pakaikan Saif barut...so bila nurse cakap camtu lega...

Tapi tempoh nak tunggu tali pusat tu tanggal Saif memang selalu meragam...maybe sebab tali pusat tu buat dia rasa sedikit tak selesa..sebab nak mengering kan...so setiap kali lepas mandi and setiap kali aku tukarkan baju Saif, aku akan basuh betul-betul dengan ubat yang hospital bagi....nurse cakap perlu cuci bersih-bersih...even dah tertanggal..sebab masih ada sisa-sisa tali tu..takut bernanah...

Finally, masa hari ke-5, tali pusat die tanggal..memang aku happy sangat...and berharap tu menjadi satu kelegaan pada Saif...

and...mak aku a.k.a Granny Saif pun terus buatkan BUBUR MERAH untuk di beri pada jiran-jiran...sebagai tanda kesyukuran...


Ni la rupa bubur merah nya.....bila tengok aku yang teringin nak rasa..tapi ape kan daye..sedang berpatang..so..hanya mampu melihat....






07 December 2012

PENGALAMAN BERSALIN

hasil tangan Lady D at 11:52 PM 8 kate-kate semangat Links to this post
Pengalaman Bersalin setiap orang tu lain-lain...and pada aku...pengalaman bersalin buat kali pertama beri aku gambaran ngeri untuk mengandung kali ke-2...(cam tetibe terus decide nak anak sorang jek..le ke camtu?)...sian pulak kat si suami yang da bercita-cita nak anak sepasang..ngeh2...

Mungkin hanya pada aku....pengalaman aku seperti kronologi di bawah.................................................

08/11/12 

2.00pm - Lepas aku solat zohor tetibe aku sakit perut sangat macam nak period tu...macam senggugut la senang cerita...pergi toilet and tengok-tengok ada darah (fresh blood) agak banyak macam period gak..masa ni aku da start panic and cakap kat mak aku..sambil keluarkan kata-kata ni "dah ada tanda ni..kena bersalin harini la ye mak?" serius aku cuak sangat...maka si isteri pon terus sms si suami suruh balik cepat...tapi masa ni aku belom start sakit lagi...and aku sedia maklum..kalau keluar tanda darah ni selalu juga dipanggil "kembar darah" tempoh nk bersalin dari start keluar tanda memang lambat sikit..so aku takdela nak pergi hospital terus....sampaila asar...aku da start rasa sakit macam sengugut tu...tapi masih tak kuat sangat...so aku decide untuk pergi hospital lepas maghrib.

7.30pm - Mak, adik and suami aku pun hantar aku ke Hospital Umra. Sampai je kat sana diorang terus hantar aku ke labour room (LR) utk buat CTG...bile nampak ade contraction, maka diorang pon puan VE (yang cek bukaan tu)...baru buka 1.5cm..so Dr. Ummul suruh aku balik dulu, sebab lama lagi nk terbuka jalan sampai 10cm..die suruh aku datang esok pagi..pukul 9..or, kalau da sakit sangat tengah malam boleh datang lagi...so kami pon balik...(sebelum balik, bapak aku pon sampai dengan bubur Mcd, sebab aku lapar sangat...so sms beliau untuk belikan on the way nak datang)..ingat da nak kene admit..rupenye kena balik pula..so aku makan bubur tu dalam kete je..hehe...last minit pon baby sempat mengidam...^_^

11.00pm - Sampai kat rumah...dan aku hanya menahan sakit di atas katil...sakit nya semakin kerap dan semakin SAKIIITTTTT!!..tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata...macam nak patah tangan en. suami kena genggam dengan aku bile menahan sakit...da guling-guling...sampaila aku rasa dah tak boleh tahan...dah sakit sangat.............

09/11/12

1.50am -  Bergegas semula ke Hospital Umra...tapi hampa sebab cek bukaan baru 2cm...tapi doc suruh masuk wad...tapi aku melarikan diri ke Hospital Besar Tengku Ampan Rahimah (HBTAR). Kenapa tiba-tiba aku ubah fikiran???..time ni aku da start dapat contraction yang kuat...and time nak cek bukaan tu..boleh pulak doc tu cakap kat aku " yang awak keras-keraskan badan kenapa? boleh jadi apa kalau awak keraskan badan?" die cakap dengan nada PERLI ye.and aku rasa nak rabakkan mulut die sambil jerit.."AKU TENGAH SAKIT OK..SUKATILA NAK KERASKAN BADAN KE X????!!".even aku tengah sakit nak bersalin time tu.tapi aku belum lupe macamana nak sakit hati ok...tapi aku sabar je...keluar dari LR tu..doc tu tanya aku "Awak ada minum air selusuh ke?" , aku pon dengan lurus dan bendulnya jawab "ada"..dan dengan sinisnye die tanye..."kenapa minum? siapa suruh?..u tau tak air tu boleh buat baby berak dalam perut..esok pagi, dalam LR kalau baby berak banyak, I tak tunggu, I terus OPERATE JE!"..ok Fine!...dengar je perkataan OPERATE tu..aku terus tak boleh terima nak kena warded...and doc tu xpuas hati sebab aku tak nak masuk wad, and suruh aku sign satu statement yang die tulis stated yang aku tak nak ikut plan dia and die takkan bertanggung jawab kalau jadi pape kat aku..and aku fine with that..aku sign and terus blah..and terus decide utk serah diri di  HBTAR,Klang. Point aku kat sini..what for kita pergi private and dapat layanan macam tu...baik aku bersalin kat GH je...yang da tentu kita akan pasrah dengan RM48 yang kita bayar. Saat ni memang buat persepsi aku pada private hospital jadi -Ve.....sadiss~

3.30am - Check in di HBTAR, cek bukaan da 3cm...and doc suruh masuk wad...time ni rasa sedih sikit sebab GH husband tak boleh temankan kita....(tetibe rase menyesal bersalin kat GH..huhu)..aku pun dok menahan sakit yang datang dan pergi tu sampaila pukul 6.45am. aku tengok orang kiri kanan rilek je tunggu masa nak bersalin..yang aku ni sampai dah cakar-cakar dinding da...sakitnye memang teramat....(insaf kejap...huhu)

 6.45am - Time ni aku da tak tahan sangat...sakit datang dan pergi ni sebijik macam sakit nak terberak (maaf bahasa kasar..huhu)..aku pun g treatment room, cek bukaan da 5cm (time ni nurse separuh umur, tak tua tak muda..dalam 30-an, aku memang tak boleh lupa muka die..sebab buat VE cam %$^%$%#...sakit gile..orang len buat ok je...die ni je sorang wat aku geram je dok kat sini)..lepas cek nurse mintak baju baby sebab aku dah nak di bawa ke LR...tapi time tu aku men amik je 1 beg yang penuh ngan baju baby tu..sebab dah tak tahan sakit..sampai nurse tu sume gelakkan aku...and tolong amik kan beg tu letak semula kat tempat aku...(lepas da bersalin baru aku terasa situasi ni lawak..sebab orang len elok je keluarkan baju baby 1 set..haha)

7.15am - Nurse buat CTG and cek bukaan dah 8cm...aku try untuk meneran tak boleh lagi...and doc terus pecahkan air ketuban...and terus tolak aku ke LR...proses kelurkan baby memang aku tak terasa sakit...sebab ianya seperti satu kelegaan..yela..bayangkan macam korang time cirit-birit dapat toilet..memang lega gile...cuma time aku ade pulak banyak bidan pelatih...and nak tunggu diorang tu buat penerangan satu persatu buat aku rasa tension...aku dah la dah sakit ni..nak kena tunggu pulak diorang ingat satu persatu step...memang sabo je la..

8.25am - Finally...lepas beberapa kali meneran aku selamat melahirkan putera seberat 2.9kg..bidan n bidan-bidan pelatih tu semua amat membantu and beri semangat masa tu...time tu je la yang buat aku rasa aku bukan berada di GH..sebab tahap layanan mereka sama seperti private Hosp. aku tak rasa stress dalam LR sebab mereka semua macam pasukan sorak..hehe...and sambil bidan jahit miss V, sempat aku berborak and gelak-gelak dengan mereka. and sempat jugak tertido...sebab 1 malam tak tido menahan sakit..




11.00am - sesi jahit menjahit pun settle..aku di tolak keluar..and baby pon di beri pada aku untuk diberi susu..kami di tolak ke wad and..barula aku dapat call en. suami inform yang aku dah bersalin.

lepas bersalin dapat mommy gift set ni dari hospital::















11.00pm - Aku diberi kebenaran untuk discharge malam tu juga sebab wad penuh...memang happy la..sebab tak payah duduk hospital malam tu..tak payah nak jalan jauh-jauh pergi toilet..and tak payah nak turun naik katil yang tinggi tu...lepas en. suami settlekan bil and ambil ubat kami pon pulang...yahOOO~~

bil hanya rm48.00 bersih ya.....^_^
























Sebagai Nota kaki untuk Etry ni..aku teringat kata-kata kakak sebelah katil dalam wad...die cakap "orang kata Bersalin ni kengan terindah...tapi die tak tau apa yang indahnya..sebab SAKIT sangat"

Tapi..pada aku...Bersalin tu tak sakit...tapi contraction tu yang menyakitkan..tapi...dalam sakit-sakit tu..aku tetap rasa ada satu perasaan yang gembira tapi aku tak tau nak describe dengan perkataan..tapi semua tu aku dapat rasa saat::

* Pertama kali nampak my baby melompat keluar...die sangat lembik umpama jeli...
* Pertama kali nurse tepuk-tepuk my baby dan die menangis...buat aku rase sayu and bersyukur dikurniakan bayi yang sihat...
* Pertama kali nurse letak my baby kat my chest untuk menatap muka die...rasa die sangat comel...
* Pertama kali menyusukan my baby..rasa perasaan ibu mengalir pada anak kite....
* Pertama kali melahirkan anak...dan mempunyai anak...buat aku rasa macamana parents aku sayang pada aku....


29 November 2012

Masanya Tiba pada Minggu ke 37

hasil tangan Lady D at 9:06 PM 3 kate-kate semangat Links to this post

 Hello Semua...

Suprise!!

I am a MOTHER now....


Alhamdulillah...bersyukur ke Hadrat Ilahi dengan Berkat dan doa dari Suami..mak ayah, keluarga dan FIL serta semua rakan-rakan...Aku telah selamat melahirkan seorang Bayi Lelaki yang sihat pada 
9 NOVEMBER 2012 di Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah. Klang (HBTAR). eh, tetibe besalin kat GH eh, sebab memula dah plan nk besalin kat UMRA..tu aku akan explain kat lain entry, sebab panjang berjela rase nak membebel nanti..

Nama di beri Muhammad Saif Putra..nama ni aku yang pilih...even dalam perjanjian dengan en. abang kalau anak lelaki die yang nk bagi nama...tapi bile aku da tunjuk nama ni kat die..die setuju pulak...;)

 Actually, Due date suppose on 27 November...tapi baby da tak sabar nak jumpe mummy dengan papa die..so die keluar awal...ni la sebab kenapa da lame tak update blog...sebab baby tak boleh tinggal kejap..asik nk berkepit ngan mummy die...and lebih-lebih lagi bila papa die dah balik terengganu..lagilah bertambah manje...ok..ni die da nangis..memang jeles ye syg tengok mummy update blog....dah dulu.....;)




31 October 2012

Wordless Wednesday :: Rutin Seorang Bakal Ibu

hasil tangan Lady D at 1:08 AM 4 kate-kate semangat Links to this post


 Wordless Wednesday

~~ Tak mudah untuk tidak berkata-kata~~

Rutin Seorang bakal Ibu bermula detik 11 malam….

Itu kalau aku masuk tidur pukul 11 malam…kalau lagi lambat..masa akan berganjak sedikit ya..

11.00 mlm 
Pergi cuci muka, gosok gigi and buang air kecil…(kira macam pakej membersihkan diri la..)

11.30 mlm 
Masuk bilik, tepuk-tepuk segala bantal yang ada…letak 1 bantal besar belakang badan…pastu mengiring dan peluk bantal peluk yang panjang tu…tak terlupa 1 bantal di bawah kaki…untuk meneggekkan kaki supaya kurang bengkak.

12.00 mlm 
dalam pukul 12 ni aku dah start terlelap…tapi masih golek ke kiri dan kanan..sebab tak selesa nak tidur….

2.30 pagi  
TERjaga……nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur…

3.45 pagi 
TERjaga……buat kali ke 2….nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur lagi…

4.30 pagi
 TERjaga…… buat kali ke 3….nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur lagi…

5.30 pagi 
TERjaga…… buat kali ke 4….nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur…sampai la Jam loceng bunyi pukul 6.15 pagi kejut aku Solat Subuh….


Kesimpulannye…macam tak tidur pon..sebab tu belum campur terbangun sebab kaki and tangan kebas..lenguh…dan macam-macam lagi ragam ibu mengandung…..

So bila diri sendiri yang  pregnant, baru kita rasa apa yang mak kita rasa masa mengandungkan kita…Really appreciated my mom!!..Love u Bonda!!...

 Hargailah Ibu kita atas jasa dan Pengorbanan beliau....

29 October 2012

This is MY 36 weeks

hasil tangan Lady D at 1:27 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
Baru lepas beraya Haji...time ni la semua orang sibuk melantak daging lembu yang empuk lebih-lebih lagi dimasak sup bercampur tulang...termasuk la aku...melantak jugak...tak hingat ada baby dalam perut..hehe..tapi aku tak makan banyak sangat pun..sebab macam muak tengok sup tu...(alasan lepas makan sup bermangkuk-mangkuk + backup diri sendiri)..haha...

Adala juga cerita di hari raya Aidiladha ni...even en abang takdek!..tu sedih!...tapi malam jumaat tu en abang ada call wish selamat hari raya...and malam ahad tu call lagi untuk wish my birthday pulak...he says sorry sebab dia jauh and takde hadiah untuk aku this year..tapi aku faham je...and da anggap bahagian lembu yang dia korbankan tu adalah hadiah birthday untuk aku tahun ni..terharu ok!..plus..dia baru belikan aku kereta (hadiah anniversary katenye..padahal lambat lagi kan) so kire hadiah menggunung da aku terima tahun ni...and akan balas hadiah dia dengan kelahiran Baby kami InsyaAllah next month....

Minggu ni genap 36 Minggu Kandungan aku...bersamaan dengan 9 Bulan...maknanya...aku ni tinggal menunggu hari je....sangat takut..tapi dengan adanya sokongan, kasih sayang and semangat yg diberi oleh cik abang, mak aku, family, family in law, kawan -kawan yang berpengalaman terutamanya, aku jadi cool sikit..dan harap semua nya akan berjalan lancar dan aku dan baby selamat.InsyaAllah...

Bila da masuk 9 bulan ni aku dalam keadaan berjaga-jaga juga..sebab anytime kalau baby suka dia boleh keluar..tapi selalu pesan kat baby..kena tunggu papa dia balik baru boleh keluar..(macam ugut pula ye..) Macam malam tadi pun aku da cuak sangat sebab tengah sedap-sedap tido aku terbangun sebab pinggang sakit sangat...and tiba-tiba badan aku berpeluh-peluh...kaki lenguh...serba tak kena...sampai ke subuh aku tak boleh tido..tapi alhamdulillah..takda apa-apa yang berlaku...baby masih dalam perut lagi...hehe..cuak betul! sebab da terfikir macam-macam dah...and paling terpenting sebab tengah dalam dilema tak tahu nak bersalin kat mana...(sedih sebab takda tempat mengadu...)

Selain daripada perasaan cuak untuk mentiti hari..selipar aku yang setia aku pakai dari awal pregnant ni..da mula tak muat..sebab kaki aku da macam belon kena tiup...pagi jumaat lepas aku bangun pagi dengan kaki yang sangat bengkak, bagai di pam-pam...tangan pon sama...dan baru terhegeh-hegeh pergi sinki tanggalkan cincin..hodoh jari aku sebab macam ada pinggang pula...akibat cincin yang kecil berada lama kat jari even jari da stat bengkak lama...(tak sedar diri kan..)..Jam tangan yang selama ni longgar pon da muat-muat je...nampak sangat tangan aku penuh!...jalan da tak macam selalu..makin slow...sebab kaki aku sakit...tido yang makin kurang lena...makan yang tak boleh terlalu keyang,......dan yang terpaling penting...sakit belakang makin kerap!...

Harungi semua ni demi baby dan en abang.......tak sabar nak jadi mommy...Ya Allah...tolong kuatkan semangat saya.................................................................


24 October 2012

Hari ini 25 OKTOBER 2012

hasil tangan Lady D at 9:36 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
(Amaran:: ini entry yang panjang lebar berkenaan macam2 peristiwa..kalau penat boleh skip terus ke ruangan comment..boleh ka macam tu?...)

Harini 25 Oktober 2012 - Pagi ni aku masuk ofis pukul 9pagi (patut pukul 8.30) memang selalu sukehati buat macam ofis ni bapak aku punye...alasan?..sebab aku terbangun lewat pagi ni...skarang memang setiap pagi aku macam susah nak bangun...sebab tangan and kaki da start macam membengkak...so semua pergerakan lambat..(termasuk bangun??..haha..alasan lagi..)..mana tak nya...cincin yang aku pakai kat jari pon dah tersekat di skala tiga...menyesal tak bukak awal-awal..ni dah tak boleh keluar!..hah, amikaw!...pastu..malam before tido selalu cik abang akan sapukan minyak kat tangan and kaki aku before dia tido...kalau dia balik lewat daripada main badminton pon dia akan sapukan minyak jugak...ni dia takde..so aku kengkonon sapu sendiri....dengan tahap kemalasan yang tinggi nak bukak lampu..(pakai lampu tdo yg malap je...) aku pon dengan syok nye tuang minyak tu atas kaki dengan banyak..and habis comforter aku dibasahi minyak...isk2!..rasa nak nangis!..bukan sebab kena sapu minyak sendiri..tapi sebab panas!..menggelupur la kaki aku..and comforter yang berwarna warni bertukar kepada warna coklat bertompok dan berbau hangin!...lap sikit-sikit je..pastu aku tido...

Esok 26 Oktober 2012 - ye..esok Hari Raya Aidiladha yang Pertama aku sambut sebagai seorang isteri...tapi macam sedih sebab en suami takde...so raye sorang-sorang!!...(Meraung!!)..die baru je naik offshore isnin lepas..so lambat lagi nak balik...tapi takdela sorang sangat..sebab aku raya kat rumah mak aku..yahooo!!...

Lusa 27 Oktober 2012 - Aku akan balik rumah mak mertua aku kejap..sebab cik abang masukkan nama kami berdua untuk korban tahun ni...memang amat bermakna pada aku...macam dapat hadiah Birthday...(Tulat Birthday aku..saje nak mention..hehe)... Disebabkan dia takda...aku pergi jugakla...sebagai wakil...tapi memang dalam hati nak dia ada skali...Diala suami, driver, teman bergaduh, teman nak bergelak...Rindu nak cubit dia!! (tetibe emosi..hehe)

28 Oktober 2012 - Yang ni hari paling bermakna....sebab ni Birthday aku..and lagi skali..sambut sorang2!!...sedih!...tapi takpela..nanti aku order kek...pasang lilin..Sambut sendiri..hehe..(Psiko)...takdelah..aku dah tua....tahun ni Birthday yang ke-25...dah puas da sambut birthday...ape salahnya tahun ni tak sambut kan..(padahal dalam hati cam nak ada orang buat suprise parti untuk aku)..Verangan lebih!...cuma sempena birthday sendiri nak buat speech kat cik abang...boleh ka camtu?...patut die yg buat speech kat aku kan....xpe..kite tukar mode..(romantikkan aku..haha..prasan!)


Sekian...sambungan will be update later........................................................................sebelum terlupa..SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA dari saya...

23 October 2012

HOSPITAL BERSALIN UMRA

hasil tangan Lady D at 8:16 PM 18 kate-kate semangat Links to this post

Semalam aku dah janji nak review pasal HOSPITAL BERSALIN UMRA ni kan...so aku nak kotakan janji ni..(cepat pula update kali ni...he2)..Acrtually, bila aku buat survey online...and cari maklumat pasal hospital ni...banyak jugak pro and cont dia...sebab ada yang bagi review bagus..and tak dinafikan banyak jugak bad review....so amik tengah-tengah, sambil think positif...so aku decide untuk bersalin kat hospital ni....atas recommendation makcik aku...start pergi sini masa buat Scan 3D/4D...yang ni nanti aku cite kat entry lain (Banyaknye nak cerita...huhu~)....so bermula kandungan aku 7 bulan..aku start buat check up kat sini..tapi disebabkan aku da buat regular check up kat klinik desa, doc bagi je sambung terus...and check up kat Umra ni tak yah regular sangat...kalau klinik desa da buat 2 minggu skali...kat Umra buat 4 minggu skali...so fleksible la..and tak yah nak skip-skip office hour...boleh pergi bila-bila masa je kita free...kalau weekdays boleh pergi after kerja...or aku slalu pergi lepas maghrib....tak pun pergi je time weekend. Rate check up tu?...ok la...kadang aku kene dalam RM60-RM100+z+..depends on treatment...tapi kalau private macamni standard die akan scan setiap kali kita buat check up..so kire berbaloi gak la dengan harga tu...sebab kalau tengok pada bil, selalunya yang mahal adalah consultation dari doc tu dalam RM40...so treatment kadang-kadang baru RM20...

Rate untuk bersalin kat sini pula...dulu sangat murah...Normal delivery baru RM999++, & Caesar baru rm2999++...tapi start August 2012, diorang da ade rate baru...mahal skit la..tapi still lebih murah dari private hospital yang lain. Ni rate baru :-

NORMAL DELIVERY (2D 1N)

Start from RM1,399 (3-4 Bedded Room) - RM1,699 (Ex. Single Room)

CAESAREAN DELIVERY (2D 1N)

Start from RM3,699 (3-4 Bedded Room) - RM3,999 (Ex. Single Room)

* so u all boleh pilih mana yang berkenan di hati ok..^_^
* and yang ni adalah basic price.kalau tetiba kita perlukan apa-apa contoh macam forceps, vacuum...ada additional charge lagi..

Untuk maklumat lebih lanjut boleh terus ke sana or boleh call je...


Pusat Perubatan dan Bersalin UMRA (64227-4)
No. 14-18, Jalan Bola Tampar 13/14
Seksyen 13, 40100 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Malaysia
t  603 5518 4319
f  603 5511 4319
e  umra@umra.com.my




22 October 2012

Checkup for 35 weeks

hasil tangan Lady D at 11:44 PM 6 kate-kate semangat Links to this post
Another check up...kali ni untuk 35 weeks...aku buat check up kat Hospital bersalin UMRA...kat seksyen 13, Shah Alam..kengkonon sebab plan nak bersalin kat situ...so far Hospital UMRA ni rate dia antara termurah diantara semua private hospital..aku akan review kat entry lain nanti ya...check up kat sini ok..sebab nurse sume layan kita baik-baik je..yela..bayar kot...tapi so far bayaran takde la mahal sangat..masih under kemampuan...sebab sekali check up tu paling teruk pon rm100...tu pon sebab ade amik darah untuk hepatitis B la...sebab diorang kata kat klinik kesihatan takde buat...so cik abg yang bayar..hehe

Alhamdulillah..untuk 35 weeks punya progress baby dah dalam kedudukan kepala kat bawah...(and aku berharap sangat dapat bersalin normal)...air ketuban cukup...berat baby pon normal 2.4Kg...da besar da anak mommy...patutla makin rase tak larat...hehe.. cume kali ni aku kena amik darah...untuk hepatitis B screening..macam-macam kan time mengandung ni..semua nak di test..aku dahla takut jarum....tapi pejam je la mata.....huhu...masa nak cucuk nurse panggil cik abang suruh temankan...tapi cik abang aku ni takut darah...so aku ni ok je..die pulak yang pening...comell!..tapi yang tak syok nye..berat aku naik 4KG dalam sebulan..banyaknye..tak sedar kot..sebab makan sedap je kan...lagi-lagi bile cik abang ade..berselera aku makan..hehe...so doktor suruh kurangkan makanan yang berkabohidrat...buah pon kena pilih..durian tak boleh (tapi mengidam ni..), pisang pon tak boleh (ni pon teringin...)

Check up kat sini sekejap je..paling lama pun dalam setengah jam macam tu..tengok keadaan ramai orang ke tak..tapi kebetulan aku pergi weekend tu tak ramai orang pula...so sekejap je....

Lepas check up, aku terus singgah kedai Nursing Mother kat situ...TUJUAN?...nak beli nursing bra je..sebab belum beli langsung...nak beli online macam tak puas hati je sebab tak dapat nak belek-belek...so pergi kedai ni boleh belek, boleh try...pas pilih-pilih..aku grab 2 je pon..sebab cam tak tau nak beli...first time la katakan...aku cakap kat cik abang..nanti next check up boleh singgah beli lagi..hehe..Thanks abang!..sayang sangat!..^_^

ni hasil..

Brand Autumz..aku beli yang underwired..sebab dah biasa pakai yang ada wire...yang ni kalau kat website die dalam RM36.00++..tapi aku beli RM25 je...sebab kedai tu ada sale..

Yang ni pun Brand Autumz..untuk sleep bra..gedik nak beli jugak...tapi bila tengok sebijik cam bra time zaman skola-skola tu...macam spot bra..cuma die longgar...and rasa-rasa kalau beli kat pasaraya biasa lagi murah..hehe..yang ni pon aku dapat RM25  jugak...normal price kat website RM32.00++

Confuse juga nak beli barang untuk first time mommy ni kan...nanti aku share cara nak pilih size untuk nursing bra ni ya...doakan supaya aku rajin untuk menulis...hehe...








14 October 2012

Bersediakah aku Menjadi HOUSEwife

hasil tangan Lady D at 7:05 PM 8 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum and morning everybody...

Actually, aku dalam dilema.....sebab...aku da hantar surat resign..(maksudnye xberguna pon aku punya dilema tu kan..)...and for the first time aku berhenti kerja and akan menjadi Suri Rumah sepenuh masa....

Mula-mula macam tak nak berhenti atas sebab:

* nanti duit tak cukup nak shopping
* aku isteri yang baek hati..jarang mintak duit laki aku kalau nak belanja
* bila ada duit sendiri aku tak payah pikir pasal masalah kewangan..sebab duit gaji kita boleh cover untuk hal-hal penting yang secara tiba-tiba datang..and kita memang tak expect kan...
* dan banyak lagi sebab....sebabnya mengada-ngada kan....hush!

Tapi bila pikir balik aku memang perlu berhenti atas sebab utama:
* lepas ni aku akan ada anak..baby lagi..baru lahir...and tak sampai hati nak tinggalkan die...sume mommies pon macam tu jugakkan..cume tak semua orang dapat lepaskan career macam tu je..semua orang ada alasan tersendiri...
* Anak aku yang bakal lahir ni akan ada seorang ayah yang hanya ada 2 minggu sahaja dengan dia....and akan ade mommy yang kerja 8 jam sehari dan 5 hari seminggu...maksudnye...die kurang masa bersama kami..dan lebih masa bersama orang lain..tapi takdela orang laen sangat pon..maybe nenek dia yang jaga...tapi tetap bukan parents dia kan...

So....haruslah aku kena fikirkan kepentingan untuk anak sendiri, berbalik pada "aku memang perlu berhenti atas sebab utama"..berbanding "macam tak nak berhenti atas sebab"....


Kesimpulannya...aku xboleh menyesal...dan akan terus jadi Housewife sepenuh masa untuk cik abang..dan mommy sepenuh masa untuk baby yang bakal lahir.....InsyaAllah, akan menjadi Businesswomen sepenuh masa juga untuk

MEGAshop Cabin

(Jemput singgah ye..da cuci mata, boleh order...)

08 October 2012

Comforter & Travelling Mat for Baby

hasil tangan Lady D at 12:50 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
Hai anda semua!!...ye anda yang sedang baca / TERbaca / ada niat nak baca..sila teruskan pembacaan anda..ada BERITA BAIK untuk anda semua...Especially, untuk para mommies..bakal mommies...

Nak beli Comforter and Travelling Mat untuk anak tersayang?

Yang Macam ni....

Baby Comforter


Atau..yang siap dengan pillow macam ni.....

Baby Comforter With Pillow

Saiz: 35" x 39"
Design: Boleh Pilih ikut citarasa anda..;)

Ataupun..Yang sweet macam ni?.

Baby Traveling Mat
Saiz :: 37" (panjang)
Yang ni Senang untuk bawa kemana2..
Blh letak dlm stroller or car seat baby...



Da berminat?...hehe...boleh terus Terjah empunya Kedai Puan Marina Kat FB beliau di

Selamat membeli!!

07 October 2012

Bila Isteri Menangis

hasil tangan Lady D at 6:33 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Aku bukan tengah sedih tau mase post this entry...tapi sesaje je...sebab mase tengah menggoogle pasal ilmu rumahtangge tetibe jumpa kata-kata hikmah ni...nak tujukan kat cik abang...tapi kang die ingat aku xbersyukur lak jadi isteri die..hehe...so post dulu kat sini...nanti boleh show off lain kali kat die...so pada isteri-isteri diluar sana..boleh tujukan kata-kata ni ka suami anda..jika berkenaan je tau...kang tak pasal-pasal suami merajuk pulak ingat die buat anda menangis..^_^


Jika isteri menangis dihadapanmu
Hargai lah ia sebelum terlewat
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,

Itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
 Dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu
Jika kau membiarkannya pergi, 
Dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, 
Kecuali d idepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami-suami, jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
 Tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu di saat kau terpuruk terlalu dalam...


Wahai suami-suami, jika seorang isteri menangis keranamu
tolong jangan sia-siakan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. 
Lihatlah jauh kedalam matanya. 
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”



Di balik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN, 

SENYUMAN nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya

PELUKAN & CIUMAN nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak-anaknya
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa
Dia TERHARU 

Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pada orang-orang yang dikasihinya
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN

Dia begitu sedih melihat KEMATIAN

TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana satu  hal
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…
Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mereka begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.

*****Perkongsian daripada seorang blogger..tapi xingat pe nama die...kalau die terbaca sila bg komen ya..nanti kita bagi backlink*****

04 October 2012

Ade Saje la Ibu Mengandung ni....

hasil tangan Lady D at 7:53 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum u olls!...mood happy di situ...

Actually, tak ada la happy mana..cuma memikirkan lagi dua hari cik abang nak balik...memang rasa happy tak terhingga...teman berlawak, bergaduh, bermanje..hehe..seronok pulak da kawen ni...so pada yang belum kawen tu...cepat-cepatla suruh cik abang masuk meminang.....(hasutan ke arah kebaikan tak ape kan..^_^)

ok, berbalik pada tajuk...actually, nak cerita sikit pasal aktiviti Ibu mengandung ni selepas waktu kerja...

ha..lepas waktu bekerja...aku mengerjakan benda alah ni pulak...ade je yang nak dibuatnya...tak boleh duduk diam...sampai mak aku sound "cepatla ko ni bersalin nmpaknye, sik ke hulu ke hilir, bangun duduk..sana sini..."..aku pon sengeh je..tunjuk gigi seputih senyuman Darlie...ngeeee~

Ni adalah Doorgift tempahan dari customer untuk majlis nikah die...just 200pcs..tapi rasa macam nak terberanak menyiapkannya...beg tu custom made ye..ikut customer nak warna ape..campur-campur pon boleh!..(Tetibe promote..hehe)..kalau nak boleh la tengok page  

 

Ok, yang ni recent project...ada memberku Puan Pingu (sorry beb, tetibe buat ko populer kat sini) order untuk wedding adik ipar die...so proses untuk membuat bunga pun bermula....


Die nak design lebih kurang cani...tapi versi bunge yang aku buat tu....

gambar :: kredit to Kerja Kahwin


Lepas aku siapkan sample...akan ku hupdate lagi buat tatapan u olls ok...(padahal, nak showoff la tuh...)


Sekian,
MOMMY DYA
 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting