27 December 2012

Tempoh Berpantang 44 Hari!!

hasil tangan Lady D at 2:07 AM
Nama je berpantang...tapi banyak je orang skarang ni..pantang tengok...tak ingat da pantang larang semua...betul ke camtu??????....tak jugak kan..pada aku semua tu terpulang kat diri sendiri...kalau rasa sayang  diri sila la berpantang dengan betul..kalau tak sayang..apakan daya kan...sebab bak kata bapak aku...efek nya kita tak nampak sekarang..tapi masa kita tua nanti...macam-macam penyakit bleh datang..wallahu'alam la kan...ada gak member yang tanya, "ko pantang betul-betul ke?".pada aku..soalan yang bagus, and jawapan aku " mistila!"...

Aku...apa yang terdaya aku pantang kan..aku buat..aku makan...aku berpantang at rumah mak aku je..sebab rasanya lebih selesa kot and takdela segan kalau kita nak apa-apa...adik-adik aku ramai..semua pon helpful...so boleh la bantu aku sikit-sikit....Lagipun en. abang tengah cuti 2 minggu...and dia amik cuti x-tra seminggu...sempena aku bersalin..so sepanjang dia ada...dia banyak buat semua kerja..basuh baju aku, baju baby, jemur kain, sediakan air mandi aku, mandikan baby and kemas sikit-sikit..masa 1st week tu dia la yang pakaikan aku bengkung, pakaikan stokin (sebab tak sampai nak pakai sendiri), sapukan minyak kat perut, sapukan ubat kat luka...alhamdulillah, Terima kasih Allah sebab beri aku suami yang memahami dan sentiasa membantu aku...(sebab banyak aku baca ada suami yang tak tolong isteri pon time isteri berpantang..kesian kan..)

Dalam tempoh berpantang hari tu (start 9/11/12 hingga 23/12/12) bab makan memang aku jaga...mak aku cuma masakkan ikan-ikan yang tak gatal (gelama, kerisi, cencaru),  tak berbisa (ikan pari, sembilang) and awal-awal aku tak nak makan ayam..tu aku yang requested..bila da masuk sebulan baru aku makan ayam sikit-sikit...cara masak pula, mak aku buatkan yang rebus, bakar or sangan (goreng tanpa minyak). sebab kalau ikut pantang mak aku memng tak boleh makan makanan yang bergoreng, yang berminyak la senang cerita...lepas tu, nasi pon sekali amik je..tak boleh tambah-tambah..masa mula-mula semua masakan aku mak aku letak halia, lada hitam, and semua bahan yang panas-panas..tapi start je Saif kena kuning, makanan aku terbatas...da tak boleh makan lada-lada, halia sebab takut kuning nya bertambah..jamu pon aku tak boleh makan...so memang tak makan apa-apa ubat la selain ubat hospital...rasa lambat aku nak recover..and tak terfikir yang aku sebenarnya boleh makan vitamin..kenapala aku tak terfikir nak amik Shaklee...memang da terlewat la kan...

Actually, aku memang tak beli apa-apa set berpantang pun..sebab aku ingat nak beli loose item je..sebab aku banyak baca review yang diorang tak pakai sangat pon 1 set tu..and aku rase macam membazir je beli mahal-mahal (ke kedekot?..hehe) ..tapi pada yang berkemampuan, beli je k,,,tak yah sayang-sayang duit...yang aku ni, aku just beli Rebusan untuk mandi (takde dalam gamba, tapi sama packaging ngan air rebusan minum tu), Air rebusan minum untuk ibu lepas bersalin, Pil Belut, Krim Nur Syifa (untuk memanaskan perut), Pilis by Air Mancur ( letak kat dahi), Param by Air Mancur (lumur 1 badan, tapi aku buat 2 minggu da malas..hehe) and untuk kesejahteraan luka aku guna pantiliner Avail. and ingat nak beli la mende-mende lain, tapi tak sangka nak bersalin awal..so ape yang adela...;)




Genap sebulan umur saif, kuning die baik...aku pun terus makan pil belut...tu je la ubat yang aku makan pon..hehe..tapi Alhamdulillah..dalam seminggu aku da rase kuat da..jalan pun laju sikit..;) pil belut ni, mak kepada kawan en. abang aku yang buat..ubat orang kampung je..tapi memang bagus...berbaloi la..sebab memang belut elok pon untuk luka..cuma aku tak "dare" nak makan belut...so beli la pil..pejam mate je makan..

Bengkung pula memang aku tak tinggal..sampai hari ke 44 aku masih pakai..sebab sangat tak boleh terima kalau-kalau perut ni tak nak surut balik...after deliver kan cam menggelebeh je kan..so nak kena jaga biar dia tegang balik...untuk perut aku guna krim Nur Syifa..memang berangin and sedap pakai kat perut..bila pakai dengan bengkung memang terasa la bahang kat perut tu...mula-mula try pakai losyen mustajab, tapi tak best. sekejap je panasnya..cam tak efek kat perut aku...

Pilis and param aku beli loose je dari Air Mancur...pilis aku pakai sampai sebulan, yang param tu kejap je..pastu da malas..hehe...untuk luka bawak pula, aku cuci guna air rebusan Manjakani + daun sireh...lepastu pakaikan pantiliner herba dar AVAIL..memang terbaik..sebab buat kita lega dengan sakit kat luka tu..dan luka cepat kering...

Rumusan untuk entry ni:

harini hari ke 4 selepas aku habis berpantang...Luka rasanya da baik (aku still tak berani nak tengok..huaa~~)..teka je..sebab cam da tak rasa sakit...pil belut aku masih makan lagi..pantiliner herba pun aku masih pakai..and da hang out sekali pergi shah alam masa hari ke-45..malam ni nak pergi Jusco pula,...(nampak macam balas dendam eh, 44 hari tak dapat berjalan...hehe)...

Sesapa nak tempah pil belut tu boleh la pm me kat FB Nur Hidayah Misnan...memang terbaik...

5 kate-kate semangat:

OmbakBaik said...

iye abes je pantang..cam balas dendam kan..tringat je trus rase nak tarik tangan suami, amik kunci kete dan g jenjalan...melampau kan..hahahhaha...tahniah da abes berpantang :D

ISMA ILYA AHMAD PUAD said...

tahniah tahniah.. dah selesai misi mustahak tu.. hihi.. siap balas dendam ek p Jusco.. hihi ^_^

kenariputih9727 said...

br habis pantang le dik.. sambung pantang lg dik smp 100 hari tgk bejaya ke tak.. hehe.. bersoping or nak window soping takpala xyah pantang2 dah.. :D

Lady D said...

OmbakBaik :: haha..btol tu sis...tp hb masih outstation lg..so xsempat tarik tgn die, mak da tarik dulu..abis je pantang...memang xlekat kat umah..haha

Lady D said...

ISMA :: Thanks isma...finally abis jugak..btol tu..J-Card day, xle x g..haha

Kenariputih :: aala kak...bru abis...huhu..sambung pantang makan bolehla...nak pantang shoping memang xle...huhu

Post a Comment

 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting