23 October 2012

HOSPITAL BERSALIN UMRA

hasil tangan Lady D at 8:16 PM

Semalam aku dah janji nak review pasal HOSPITAL BERSALIN UMRA ni kan...so aku nak kotakan janji ni..(cepat pula update kali ni...he2)..Acrtually, bila aku buat survey online...and cari maklumat pasal hospital ni...banyak jugak pro and cont dia...sebab ada yang bagi review bagus..and tak dinafikan banyak jugak bad review....so amik tengah-tengah, sambil think positif...so aku decide untuk bersalin kat hospital ni....atas recommendation makcik aku...start pergi sini masa buat Scan 3D/4D...yang ni nanti aku cite kat entry lain (Banyaknye nak cerita...huhu~)....so bermula kandungan aku 7 bulan..aku start buat check up kat sini..tapi disebabkan aku da buat regular check up kat klinik desa, doc bagi je sambung terus...and check up kat Umra ni tak yah regular sangat...kalau klinik desa da buat 2 minggu skali...kat Umra buat 4 minggu skali...so fleksible la..and tak yah nak skip-skip office hour...boleh pergi bila-bila masa je kita free...kalau weekdays boleh pergi after kerja...or aku slalu pergi lepas maghrib....tak pun pergi je time weekend. Rate check up tu?...ok la...kadang aku kene dalam RM60-RM100+z+..depends on treatment...tapi kalau private macamni standard die akan scan setiap kali kita buat check up..so kire berbaloi gak la dengan harga tu...sebab kalau tengok pada bil, selalunya yang mahal adalah consultation dari doc tu dalam RM40...so treatment kadang-kadang baru RM20...

Rate untuk bersalin kat sini pula...dulu sangat murah...Normal delivery baru RM999++, & Caesar baru rm2999++...tapi start August 2012, diorang da ade rate baru...mahal skit la..tapi still lebih murah dari private hospital yang lain. Ni rate baru :-

NORMAL DELIVERY (2D 1N)

Start from RM1,399 (3-4 Bedded Room) - RM1,699 (Ex. Single Room)

CAESAREAN DELIVERY (2D 1N)

Start from RM3,699 (3-4 Bedded Room) - RM3,999 (Ex. Single Room)

* so u all boleh pilih mana yang berkenan di hati ok..^_^
* and yang ni adalah basic price.kalau tetiba kita perlukan apa-apa contoh macam forceps, vacuum...ada additional charge lagi..

Untuk maklumat lebih lanjut boleh terus ke sana or boleh call je...


Pusat Perubatan dan Bersalin UMRA (64227-4)
No. 14-18, Jalan Bola Tampar 13/14
Seksyen 13, 40100 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Malaysia
t  603 5518 4319
f  603 5511 4319
e  umra@umra.com.my




13 kate-kate semangat:

izfanora said...

knp sume nk bersalin kt private ye? ngeri sgt ye bersalin kt gov? huhu..

Lady D said...

Maybe byk sbb kot..and depends on individual...sbb rasa sakitnya tetap sama...cuma layanan je kot berbeza...tp ada jugak yg ok...cth macam PPUM, ramai suke bersalin kat sana...

Ctwawa said...

Rasanya pakej bersalin kat Umra murah dari private hosp yg lain.

Lady D said...

Ctwawa:: memang pon...tp orang rami ckp doc kat sane suke nk operate...

Aku Comel said...

saya bersalin di Hospital Umra..
teruk sangat doktornya... marah-marah kita pula.
saya bersalin pukul 5.30pagi, tapi pukul 10pagi baru dia nak jahit bawah saya tu??!! saya punya bawah tu bengkak teruk dikerjakan.

Internal injury saya teruk sebab doktor tu cabut uri saya sampai pecah.. nasib baik saya bukan jenis bleeding banyak sebab kalau bleeding tak henti hospital Umra bukan ada blood bank pun, jadi mereka kena hantar saya hospital lain... sucks kan?!

dah berminggu-minggu jahitan saya tak baik, terpaksa saya pergi Pusrawi untuk check dengan doktor lain sebab saya SERIK dgn hospital Umra yang berkira duit ubat pun mereka akan charge lain harga.

bila mak saya complaint doktor kat hospital umra tu siap tengking mak saya? ada ke patut?

Hospital Umra nak duit je.. pakej yang mereka offer cuma tarikan sahaja.. nanti macam-macam benda lain dia charge kita.. duit ubat la itu la ini lah.... sikit-sikit nak c-section..

mereka buat kerja cincai supaya kita tak baik-baik dan kerap pergi check dengan mereka..teruk sangat ! rupanya seorang jiran saya pun hadapi masalah sama dengan saya.. mereka tak jahit properly, jahitan dia tak baik-baik, dia pon pergi klinik lain untuk bersihkan semula jahitan dia.

JAngaN bersalin di Hospital UMRA! Jangan Jangan Jangan..!!!

Hospital berikut dapat good reviews dari patients..
SALAM hospital dr. Siti Maryam, DEMC pun bagus... Columbia Asia pun have good doctors.. kalau nak bersalin di Hospital Putrajaya boleh pilih Full Paid Patience.. itu pakej swasta dari hospital kerajaan Putrajaya ni pun so far goood reviews from the patients.

Lady D said...

Aku Comel :: Ohya?..xsangke teruk camtu ea...ngeri pulak dya dengar....mmg ade hikmahla xbersalin kat sane...

same gak mase dgn sy mase nak bersalin ada sorang doc ni punyela kerek, ade sy tulis kat sni, http://mynamehidayah.blogspot.com/2012/12/pengalaman-bersalin.html?showComment=1356797145661#c5636750359306044543
geram sangat..terus tak jadi bersalin kat sna..last2 g gak gov...

Anonymous said...

mmg btol ape yg aku comel gtau...sya sokong,jgn brsalin kt c2

Anonymous said...

izfanora said...
knp sume nk bersalin kt private ye? ngeri sgt ye bersalin kt gov? huhu..

utk jawapan tu..
kalau ade duit lebih tak salah bersalin kt hosp swasta. Cam aku dua2 ank bersalin normal kt KPJ selangor, dgn Doc Siti. Yg ke 3 ni Insya Allah kt sana gak.
Betul sakit bersalin tu tuhan bagi sama je rasanye, selain layanan & kepakaran, ubat pn lain (jenis mahal skit)kdg2 tak dijual di farmasi..klau hospital swasta tu mahal ade lah sebabnye...
Kalau cucuk bby utk vaksin plak.. kadang2 bby tak demam cucuk kt swasta.. sbb tu lah mahal skit... tu je lah..

h0neybunch said...

urm...tq for review...sy baru jer kawen...alhmadulillah rezeki Allah bg cpt...now tgh survey2 tmpt nk deliver...google2 jumpe la UMRA ni...scary gak baca review tu...

husband sy mmg prefer sy g pvt hosp sbb pengalaman dr adik sy ms bersalin kt hosp gov...hosp slayang...contraction dr kul 6 pg..smpai spital xde bed... baring atas kerusi menunggu yg bercantum2 tu...kesian sgt tgk dia...tghri baru masuk labour room...sbb dh lama tahan sakit...dia x larat teran trus ceasar jer...

so far review yg bagus sy dpt dr KPJ n DEMC...

ada lg x?

Anonymous said...

ooo..alahai..kesiannya pada yg terima macam tu..saya pulak bahagiannya elok lah pulak..huhu..terkena pada doktor sucks kot....saya ok..cuma bab paling tak bes..dipaksa balik on 2nd day..macam shock jugak..biase kan pakej 3 hr..tp dia pulang duit..ok la..saya paling murah antara 3 anak yg bersalin bedah..cuma 27++..tak smpai 2900.

Anonymous said...

maaf ye..trus amsuk je conversation semua..hihi..bes pulak topik nih..saya pulak pengalaman ngeri di goverment..lari swata..sedih..

shazlina said...

Lain org lain experience..stakat ni saya dh 2x deliver baby saya d umra. .skli lg utk d&c..skrg tgh pregnant n masih lg chck up n plan utk brsalin d umra..slama saya kluar masuk kat sna xde satu pun mslh or tak puas hati..Doktor kat situ smuanya baik2 n ckap pun lembut je..melayan kerenah dgn sabar..nurse pun baik2..xyh la dgr kisah2 yg Dr asyik nk suruh c-sez je..setahu saya Dr akn cuba sedaya upaya utk sambut normal..diandaikan Allah x izinkan dgn mcm2 komplikasi yg memudaratkan ibu atau baby bru dia akn operate..Dr.Ummul tu sndri ckp ngn saya kalau normal ada mcm2 cara..kalau ada mslh blh vacuum/forsep..kalau xblh jgk then no choice la..ini pengalaman saya dr thn 2008 smpai skrg..dh dua tiga org kwn saya rekomen kat umra smua puas hati n xde complaint pun..bila saya baca review yg negative mmg pelik jgk saya sbb rsnya xmgkn Dr nk buat mcm tu..entahlah lain org lain pndapat kot..

Anonymous said...

Betol2. Sy setuju...sbb sy penah deliver kt situ jg jan 2012. Jiran recomend.Ok je. Best je. Doc baik n lembut je. Bilik pun besar n hubby dpt 1 bed lg. Xde xtra charge pun. Cuma masalshnye xde meal. Mcm demc lama, order kt restoran sebelah. Jd utk next ni akan ke smc dgn doc.siti. insyaallah esok lusa nk kuar dh ni

Post a Comment

 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting