12 September 2012

Pantang Larang Orang Mengandung

hasil tangan Lady D at 9:46 PM 6 kate-kate semangat Links to this post
Bile kite ni mengandung ramai orang risaukan kite..Jalan suruh hati-hati...duduk suruh pelahan-lahan..jangan angkat berat-beart semua kan....Tu semua untuk kebaikan kite InsyaAllah...sebab bila kite pregnant kite akan terdedah dengan macam-macam risiko...

Macam aku pulak....mak aku suruh pantang inilah..itulah..tapi kekakdang aku lupe jugak nak buat..hehe..antara pentang larang yang mak aku suruh:

1. Kalau nak buka plastik ke kena uraikan ikatan...jangan maen rabak je...

Yang ni awal2 lagi mak aku da pesan...Start daripada aku mengandung...kalau yang berikat tu memangla senang nak uraikan..kalau yg jenis tercerut cam kalau pegi mydin tu?...pastu kalau beli sayur die tag cerut besi? (kalau beli sayur kat econsave)..memang slalu aku rabak je..hehe...tapi kang kalau mak aku nampak kena bebel...hikk2..padan muke aku...mak aku suruh potong gune gunting...aku ni kan semenjak pregnant da jadi superPEMALAS..so malas nak cari...asal boleh terbuka je..so koyakkan jek..ngeh2..

Motif:: secara rasionalnye memang xdapat nak fikirla..hehe..tapi kalau ikut kate orang tua2..takut berlaku pape kecacatan yang xdiingini pada baby kat dalam perut..

2. Kalau nak keluar malam bawa benda tajam

Contoh benda-benda tajam ni macam paku, gunting kecil ke..ikutla yang mane available kat rumah tu...kalau orang dulu-dulu diorang kan suke bersanggul...so guna paku sebagai pencucuk sanggul tu...so pakai je la bila keluar ke mane-mane....mak aku kate kalau dapat pisau lipat yg kecik tu boleh gantung kat leher macam buat loket la...(ate da macam penyanyi PDD tu pakai loket besar..haha)...Tapi aku bawak je gunting kecik letak kat handbag..kalau pakai baju yang berpoket..letak kat poket...xpun kadang-kadang aku cucuk pencungkil white head kat rambut...hehe..asal boleh kan...;)

Motif :: Takut ada anasir-anasir yang xdiingini mengacau baby dalam perut tu.....contoh nye mahkluk ghaib yang kite xnampak tu....macam pelik je..boleh ye...

3. Start 7 bulan pregnancy makan kat pinggan yang besar-besar je

Yang ni memang aku jarang buat..sebab..aku memang da ade pinggan favorite kalau nak makan....pinggan yang melengkung skit tu...padahal aku xsuke pun makan makanan yang berkuah..^_^...

Motif :: yang ni orang tua-tua kate biar senang nanti nak bersalin..laluan baby tu pun akan besar macam pinggan tu???...Besarnye!! (sambil mate terbeliak)..huhu...What the???..

4. Setiap kali tengok, dengar atau terasa nak mengata sesuatu yang PELIK atau pape la yang xelok mesti kene cakap sesuatu

ha..yang ni aku xsure la sume orang tau ke x...sebab aku ni orang jawa..so mungkin orang jawa je kot yang camni...kalau nampak, dengar or terasa nak mengata akan sesuatu..mesti mak aku cakap...sebut "amit-amit jambang bayik"..aku xsure la ejaan nye..sebab xde pun dalam kamus..ahaks!...Actually, dalam Islam ade jugak beritahu pasal benda ni..cume lain skit...instead of sebut yang tadi tu..kita lebih digalakkan untuk berdoa dan bertawakal "Bismillahi tawakkal tu 'ala Allah"..dan minta dijauhkan daripada segala keburukan terjadi pada bayi kite...InsyaALllah...^_^

Motif :: katenye takut kenan....means kalau tengok perangai orang laen xelok, kite mengate..kang jadi sebijik perangai macam tu pada anak dalam kandungan....

5. Tak boleh duduk kat pintu..

mak aku kate kalau nak kat dalam, dalam terus...nak duduk luar, luar terus..jangan duduk kat tengah-tengah pintu....(aku slalu buat muke pelik kalau mak aku tegur..hehe)..sebab kite orang muda..xbiasa nak amalkan..sebab terase nak tanye..sebab ape kena macam tu kan??

Motif :: kalau ikut penghayatan aku...maybe sebab nak melancarkan proses kelahiran nanti..xdela baby nk keluar xjadi2...kirenye macam tula...

6. Jangan makan atau minum guna cawan atau pinggan yang sumbing

Kalau xtau sumbing tu ape...ala pinggan atau cawan yang kadang-kadang ade pecah skit kat muncung die (bagi cawan) and kat keliling (bagi pinggan)...mitak jauh la bebende macam ni kan..InsyaAllah...doa banyak2...


Motif :: dikhuatiri anak dalam kandungan mengalami sumbing....

Itu antara yang aku buat la..sebab mak aku suruh..yela..itupun mende-mende yang nenek aku cakap kat mak dulu...nanti aku pulak suruh anak aku...da macam siratan makanan laks!..huhu..Sebenarnye ade banyak lagi yang aku ade terbace and terdengar orang cerita-cerita...tapi maybe yang ni tak berapa famous untuk diamalkan kot..hik2..pepandai aku je...antareye...

* Jangan beli baju baby selagi belum 7 bulan pregnancy...

* dilarang memaku, memahat dan menggali lubang. Tidak boleh memukul atau mencederakan binatang  
    kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak yang bakal lahir cacat anggota badan.

* dilarang duduk di anak tangga kerana dipercayai perbuatan ini akan mendatangkan kecelakaan kepada 
  ibu sewaktu hendak melahirkan anak. 

Ade jugak pantang larang untuk suami...[sumber: MyVitrd]

* Suami kepada ibu mengandung pula dilarang meniup seruling atau alat bunyi bunyian kerana dikhuatiri anak yang akan dilahirkan sentiasa menangis.

* Suami juga dilarang menyembelih ataupun pergi memburu binatang kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir cacat anggota badannya.

* Suami juga dilarang memukul, membunuh binatang seperti ular dan sebagainya kerana dipercayai anak yang lahir akan cacat atau kenan binatang tersebut.

Kesimpulannye...buat apa yang kita rasa betul dan tak memudaratkan sesiapa...dan yang penting sekali..sentiasa berdoa dan bertawakal pada Allah supaya Kandungan kita diberi kesejahteraan, kesihatan, kesempurnaan dan keselamatan.....amin....


With LOve,
Mommy Dya





06 September 2012

Mama & Baby Fair 2012

hasil tangan Lady D at 11:43 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Sale barang Baby and Mommy lagi....Tapi kat melaka....kebetulan 16 September ni nak pegi melaka....agak2 en Hb nak x bawak aku pegi sale ni????

Wait n See..

...
...
...

Kalau x nak bawak kite majuk je kan baby.....

^_____^



14-16 September 2012

Mama & Baby Fair 2012

Brands Offered
Avent
M&M
Basillic
Anakku
Fiffy
Drypers
KidsMe
Luvable Friends
Diapex
Hello Kitty
Doraemon
and many more


Time
10am – 9pm


Location 
MITC
Malacca

Things that I miss a lot during this pregnancy

hasil tangan Lady D at 11:27 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
Kebanyakan pregnant women or mommy to be mesti akan ada perasaan yang sama macam aku...we miss a lot of things..things that we can do, we can wear...and macam-macam lagi....tapi ni dari pengalaman aku la...maybe setiap orang ade pengalaman lain-lain...tak same...based on their routine...:)

The most things yang aku memang terase rindu sangat NAK PAKAI JEANS....uwaaaaa~~~...tengok je jeans tu terperuk dalam lemari..sian kan die...nak keluar kejap pon aku da rase rimas xtau nak pakai ape...baju ape...seluar ape...sebab normally memang akan pakai jeans kan...so skarang...yang hado la...terpakse la pakai skirt..aku xsuke...rimas...(sebab aku xbiase...)...

Rindu NAK PAKAI BAJU KURUNG MODEN.......sebab, fesyen utama aku semenjak mengandung ni...Jubah, jubah dan jubah...bukan sebab nak berlagak baik ke hape...tapi tu je yang muat bile perut da membesar macam ni...aceli..muat jugak baju-baju kurung biase...tapi tang kain tu memang xboleh zip...dan kalau duduk..memang aku akan tercungap2 macam orang perlukan CPR...Semput okey!...so tengok je la baju yg bergantung2 kat dalam lemari tu..............+___+

Rindu NAK TAWAF SATU shopping complex....semenjak pregnant ni memang xdan aku nak berjalan banyak..kalau keluar juz beli barang yang memang aku cari dan terus balik...kalau x memang cari nahas la...kaki ni lenguh semacam...where's my energy goes??...

Rindu NAK TEMAN EN HB pegi main bowling...main badminton....sebab skarang aku cepat letih...and xlarat nak duduk lama2 kat satu2 tempat tu...so skarang da jarang temankan die....aku tunggu kat rumah je...isk2...boring kan....;(

Rindu NAK PAKAI HIGH HEELS...sebab skarang..peneman setia kaki aku adalah selipar yang ala2 selipar makcik2....and mak aku pon xpakai selpar cam aku ni...nak pegi kenduri kawen ke..pape function ke...pegi beraye.sume pakai selipar ni je ha....and this weekend aku kena pegi perwakilan untuk Puteri Kota Raja..and.....ni jugakla selipar yang aku kena pakai...xde class btoi!..huhu..tapi ni je la selipar yang bile pakai kurang sikit sakit kaki aku...very recommended untuk mom to be..


Ni la selipar aku...dulu, kini dan selamenye...

So to all mommies to be..pe lagi yang u olls rindu nak buat mase pregnant ni....kalau ikut aku banyak lagi sebenarnye...tapi ni adalah TOP 6 daripada semua yang aku rase....


uwaaaaaa~~ melalak jap...and the MOST i MISS adalah EN. HB...gedikks..hehe


With Love,
Mommy Dya






Check up 28 weeks ++

hasil tangan Lady D at 2:20 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
Pejam celik...pejam celik da 28 weeks ++.....lepas ni 8 bulan...then 9 bulan...pastu...dup dap dup dap...ok nerves!...xnak pikir dulu pasal tu..

Tadi pegi checkup...aku saje je pegi lambat..dalam pukul 9 camtu baru tehegeh2 pegi klinik...last2 dapatla No bertuah yang sangat suke!!!...No. 30..selalunye akan lambat la bile nombor kite berangka besar..tapi arini macam cepat pulak...

Baru duduk da kena panggil amik urine test...pastu baru duduk kejap da kena panggil timbang berat and ambil BP (blood pressure)....pastu baru duduk kejap da kena amik darah pulak....pastu duduk lagi kejap da kena panggil masuk jumpe nurse....everything sume ok...and nurse bagi dengar jantung baby....^_^..suke...tapi aku takdela excited sangat..sebab mase buat 3d scan aritu da dengar da...hehe...bajet cool...pastu nurse suruh catat pergerakan baby..MAKE SURE in 12hours baby tendang kuat paling kurang 10 times...sebab kalau x maybe baby terjerut tali pusat...baru aku paham (patutla kalau baby ni tendang cam dapat gegaran gempa perut aku...die nak beritau die sihat...pandai baby mommy...)...

Lepas je cek semua n die cakap semua ok...tetibe aku pulak yang x ok bile nurse tu suh pegi bilik sebelah NAK CUCUK KANCING GIGI..erk!!...x nak boleh???....aku xsuke jarum...cucuk amik darah yg sikit tu pon siap pejam mate...huk2...nurse tu tambah lagi cakap "ni cucuk sekali...bulan depan cucuk lagi skali ye"..okeh...pasrah!!

Pegi je bilik sebelah...duduk..pastu nurse cakap, "sakit skit ye..bagi tangan yang jarang buat keje"...aku terus je hulur tangan kiri....and seksi skitla sebab kene cucuk kat bahu..aww~....sakit okeh!!...cam kebas2 skit..and lenguh...rase xlarat da nak pegi masuk ofis balik (memang alasan...huhu)...al-kisahnye aku half day pagi je....so kemalasan nak masuk ofis balik memang la menebal kan...

**psstt...nak bisik ni...Tangan ni sakit lagi..tapi LARAT lagi UPDATE BLOG**

ngeh2..

>___<

With Love,
Mommy Dya






03 September 2012

Senyum Sampai telinge

hasil tangan Lady D at 8:24 PM 0 kate-kate semangat Links to this post


senyum lebar2...sebab petang semalam..balik keje je da nampak barang2 ni sampai...
 aku ade post kat entry ni SINI YE


 

ok...puas hati dengan barang yang sampai...botol susu tu tersangat comel..sampai xsabar2 nak bukak..hehe
set hat, mitten & booties tu pn cute jek...tapi yang stripe tu ingat de campur kaler biru..rupe2nye kaler purple+merah+pink..jadikla...hehe...misti comel baby boy pakai nanti...sweet jek...^_^

ok...

senyum lagik...dan lagik....

k bye...

^____^

With Love,
Mommy Dya


Shopping Baby Stuff untuk yang ke 2 kali

hasil tangan Lady D at 8:11 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum dan Morning!!

Still sibuk menyibuk pasal barang baby...excited kan...pepagi lagi da nak membebel..hehe...

Actually, last weekend..aku sambung shopping barang baby lagi..jangan marah eh..hehe..and da minta izin en Hb (skali lagi rase cam isteri yang baik sangat..eceh!)...tu pn sebenarnye kebetulan je..aku singgah Fiffy store kat area Telok Panglima Garang..then tetibe nampak SALE!!, eh SALE lah!!..hehe..buat2 excited...mase tu pegi dengan mak aku..so die pun melayan je anak die yang da membuyung ni..hehe...then ade la die cam longgok2 baju baby kat luar kedai...aku da excited da..sebab harga pun murah...tapi yang sedihnye aku xbawak cash..nak withdraw ramai pulak kat atm situ..so pasrah je la...nak pakai kad xle pulak...sebab mesin die rosak....mencik!!

So dengan gagahnye...aku pun pegi lagi skali esok harinye....^_^
Tapi, yang longgok2 kat luar tu da xde...WHat the?????....rupenye tu clearance stok sampai hari sabtu jek..xbest kan...nasib la yang sale dalam store tu sampai ahad...sebab ade Mid Year Sale 1 Malaysia....da alang2 aku sampai belilah sikit2...baju, seluar, mitten & booties (tapi cam yang beli online ritu lagi murah..), pastu beli napkin n napkin liner....nak amik tilam bantal sume..mak aku tak bagi...die kate yang tu nanti dulu..takut aku rambang mate lagi kang bile terjah store lain..huhu~..memang mak aku paling memahami..sayang mak!!..

Time nak bayar tu aku buat skali member kad...alang2 kan...add on ke RM10..dapat kad kaler pinkish!!...comel...



and sume barang tu dapat 20% n 50% diskaun...best2..tapi untuk member kad tu normally akan dapat 10% diskaun..so xrugi pun kalau kite buat kad tu kan3...;) ....so total broken for that day RM107 je..baru sikit kan..

and sesi menayang

..
..

::::TadaaAAAA...ni la hasil nya ::::



kat sini bolehla tahan...banyak jugak pilihan warne...tapi aku saje je amik kaler putih sikit...budjet nak nampak suci and bersih gitu...tapi mak aku kate kalau ikut orang dolu-dolu diorang memang akan bawak baju putih untuk baby time pegi spital...tapi aku grab gak kaler peach hijau and oren...campur2la..bagi baby ceria...hehe


With Love,
Mommy Dya

 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting