17 February 2011

3 RING in WOMEN LIFE

hasil tangan Lady D at 6:29 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
hi there!...slamat ari jumaat..yeppy!!!...aku mmg xsaba sgt kalo nk tggu weekend...nak cuti saje...=) pekeje2 berdedikasi zaman skarang mmg cani...~work less but do more~ ha..cne tuh.....pikir2kn dan renung2kn~~~~..

actually..bukan pasal cuti aku nk story...aku nk cte sal *refer tajuk di atas...hehe..sje nk gedik...misti u all pelik kn..np tetibe nk cite sal 3 cincin..banyaknye? tamaknye? xcukup lg ke da dapat 2 cincin aritu?...haha..banyak nye persoalan yg aku bangkitkan di cni..tapi xde kene mngene ngan cincin aku tu ok...Last 2 weeks..aku jmpe my very best fren time aku kat ostel dulu...hepi gile jmpe die..coz almost 8 years tau kitorg xjmpe..mane xnye..die smbg study kt oversea yang aku lak d tanah air sje...xpe, rezeki masing2 kn...actually, die balek cuti kjp je..next week fly blk...ok, pastu ktorg pot pet py pot pet sampi xhengat dunie...n cite2 kisah aku nk kawen...then she said about the 3 rings tu......haha~..yg sbnarnye, bapak die yg dedicate mende nih kt die...bukan tuk die je...tapi untuk sume wanita...nak tau pe die.....meh aku story ok....

yg pertame:: Engagement RING



Engagement RING ni ring ptame yg pompuan akan dapat ye dalam idup...normally la..coz kalo ikutkan adat ade cincin merisik sume kn..yg tu kte xkirela dalam 3 ring ni....t byk sgt lak..huhu~..besenye kalo ikut pengalaman diri sendiri yang agak batak..aku mmg xsaba mase nk dapat 1st ring ni...besela..ni la first time dlm idup lelaki bagi cincin tanda serius kt aku..huhu~...tharu mak...=)  tapi nerves gile time tuh....ok..ring yg ni kompem sume orang xtolak py...hehe

next is....................................

second RING:: Wedding RING

ring yg kedue pulak pasti ditunggu2 oleh orang da gatal nak kawen cam aku..oppps...tlebey sudah...hehe..aku brani tulis camtu coz compem Mr. Tunang xbace blog aku nih...die sibok keje..kalo x..beblushing pp i....uhuk2,,...bebalik pade 2nd ring td...skang ni zaman da moden, xsume orang akan gune ring untuk wedding kn..ade yg gune rantai leher, gelang tangan, n untuk laki ade yg sarung jam da skang ni time batal air sembahyang..waw! modern kan...aku nk pakai pe ye nanti....haha~ suprise!!...ok..2nd ring ni mmg bemakne la untuk mereke2 yang da dapat, akan dapat and menunggu2 kedapatannye...pe ku merepek nih...kompem cikgu BM time aku skula dulu akan ketuk lg kuku ku dgn pensil kalo bace this entry...=)...sume wanita pasti bahagia, hepi yg xterhingga time dapat this ring..yela mane x nye..time tula sume janji akan dilafazkan oleh si suami..disaksikan oleh semua yang hadir...isk2..terharu kn..mmg ase hepi sgt kalo d pikirkan saat2 tu......hurm.....cewah...cam btambah xsabar nk kawen..haha~ gatal!

and the Last RING is.................................................................

3rd RING:: suffeRING
wawawawawa~~~~~~adakah ini kenyataan...atau khayalan belaka...adakah ini semua suratan....yg perlu kuterima...mengapa ini yg terjadi sedangkan aku begitu setia....dimanakah silapnya?...dimanakah semua janji2 manis mu dulu????.....cewah..bermadah!..jangan xtau bakat aku dalam sastera mmg hebat..hak2!!..prasan..tapi madah tadi mmg tulus dr ati aku tau..spontan gitu...Ring yg ketiga ni..sangat di takuti oleh semua wanita...bukan maksud aku doakan semua kebahagiaan tu berakhir camni..tapi inilah hakikat...xbanyak pn, misti sikit kte akan lalui...bcoz perkahwinan menyatukan 2 insan yg berbeza..latar blakang berbeza, pemikiran berbeza, didikan yg berbeza....sbb tu la...ape yg penting? PERSEFAHAMAN.....kerjesame pn penting jugak..tapi yg plg penting kne paham dulu ati budi masing2...supaye kite xtersinggung n menyinggung..besela..org pompuan ni kn sensitip skit..xyah ckp org len....aku sendiri pn da ckop da...slalu sentap...huhu~...cian Mr. Tunang.....

K, advise aku untuk yang nak kawen nanti...................

*kenalilah pasangan anda dgn lebih lg..untuk mencapai persefahaman yg baik...
*if de probs even sebesar biji sawi, tetap kene bwk bincang ok..
*n ingat...xde rasie antare u all be 2 ok...bak 1 kate pepatah ni.."In love, it is better to know and be disappointed, than to not know and always wonder"..tol x?...
*terimalah die seadenye...bcoz kte kene ingat yg nobody is perfect n kte pn x perfect..jd same2 kne terima each other seadenye...sbb mencintai sesuatu yg xkekal, bukan cinta ok...=)


Gud luck!!



p/S: aku xmo Ring no.3 tuh....le ke freeze kn mase time sarung 2nd RING...huhu~



~ selangkah lagi menuju gerbang perkahwinan~




13 February 2011

Saje nk story!!

hasil tangan Lady D at 6:30 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum and salam sejahtera ye..........cam xde mud x arini?...haha..xde jugak...mood aku ok je..kdg2 je moody..tgk haribulan la..peace!!...actually...aku saje je nk story sket, memandangkan aku xde pos pape lagi 2 3 hari ni....actually aku nk cte yg aku da beli baju nikah!...gile x hot...awal kn????....tapi de aku kesah..hehe...aku xsngaje terbeli...=(..(tapi mmg slalu aku suke beli xsngaje...hehe)...al-kesahnye bile aku jenjalan ngan mak aku...ktorg ni kalau keluar, xbawak balek hasil jgnla panggil ktorg ni anak beranak..mmg da prangai..hehe...so time jakel wat sale aritu, aku saje je jenjalan...ingat nk survey2 je...tapi..nek je kat tingkat 3, kat area baju2 pengantin...aku terus je berkenen kat 1 baju nih..wah! promoter die siap test kat badan lg..lg la tenampak keayuan aku..oppps....silap..kecantikan baju tuh..aku xpakai baju tu pn mmg da ayu da..haha..perasan!..onestly, memang cantek!...tapi..aku xbawak cash...huhu~...tapi paham2 la kalo orang meniage nih..ATM pn sebat...last2 aku beli...kaler yg aku idam2kan adalah peach color....tapi aku beli yg soft sket..ala2 baby peach gitu...coz tuk nikah cam sweet sket kalo pakai pastel color kn..mak aku pon suke...tp pendirian aku agak goyah la bile terlalu byk pilihan kt depan mate...ni name nye rambang mate ok..bukan mate keranjang ye!..haha...aku minat gak kaler champagne, tapi mak aku n promoter tuh kate kaler baby peach tu gak yg cantek..so i pick that one!...time sale cani slalunye jakel akan jual baju with package...beli baju pengantin pompuan,,dpt skali baju pngantin laki..ok la kn..berbaloi2....bayar je..peace!..even cost untuk baju tu agak mahal...tapi xpe..coz aku puas ati..lagipun...upah jait baju xyah pk sgt..mummy aku kn tailor..hehe..slalu aku design, mak aku yg jahit...so far, baju time aku bertunang...mak andam aku nikah..pn pakai khidmat mak aku...kire mak aku ni mmg superb la..sume le buat..upah pown xmahal...u all sape2 nk tempah le la...upah berpatutan!..cewah..promote laks....berbalek pade kaen yg costnye mahal td..hehe (bukan niat untuk menunjuk2 ye)..harga nye juge berbaloi dgn jenis kain nye..coz mmg cantek and xmudah retas atau koyak..kire cam patotla harge camtu..coz kualiti die bagus....aku nk kn anak tukang jahit...so da bese da menengok kualiti kain-kain di pasaran....ecece...cam bagus lak..and untuk design baju nikah..aku pilih yg simple tapi still nampak cam pengantin la...alu plan tuk wat kurung moden je...coz mak aku kate nanti boleh pakai g memane kan...xdela teperuk je dlm lemari dik kerane terlalu glamer smpai segan nk pakai...hurm...xsaba nk tggu siap!....


~Selangkah lagi menuju gerbang perkahwinan~

p/s: rase cam xle bla bile tulis moto baru aku tuh..siyes!...hahaha

09 February 2011

Beli jangan tak beli~

hasil tangan Lady D at 5:51 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
moRNing semua!...rase xaura hepi aku..hehe..aku pon xtau nape sebenarnye..=) juz rase hepi je..mungkin sebab hari ni da hari khamis, esok da jumaat..then sabtu...cuti...hehe..asik nk cuti je..keje malas..peace!!

cakap sal keje..smalam aku kene kuar jp g copy document..disebabkan de sifat ingin mengular..aku pon singgah beli magazine..nk tau mag pe?...kalo da otak sik nk kawen je pikirnye..of cozla aku beli majalah PENGANTIN..haha...cam klaka..ni la 1st time dalam idop aku beli majalah seserius ni..time skola pon xpnh beli majalah siswa..huhu~...k la pe yang menariknya sal mag ni untuk bulan mac punye...memang aku perlukan...n its like MUST HAVE la tuk bakal2 pengantin cam aku...ni cover  page die:



Adira jadik cover gurl...ok je pade aku..die cantik benarnye kn..sore pn sedap..opps..bukan tu aku nk cite kat cni...ok..kan aku kate mag ni bergune kn tadi..pasal pe?..pasal die bagi kite information pe yang perlu kite buat dari A-Z tuk our wed......mmg aku excited mase beli tuh..nak bace di opis t pe lak bos kate, aku bos ke die..haha..so, aku belek2 mag ni time balek lunch...tp dpt tgk sket je...balek keje petang aku belek lg...siyes..mmg hot..ade koleksi hantaran yang kite le wat contoh..da jimat untuk kos wat hantaran nanti..xyah beli..membazir..misi untuk wed aku ialah SAVE COST as u can ok..so this mag is NEEDED!!..=)...bukan tu je...die de bagi koleksi sireh junjung..mostly simple, tapi moden..so nice..aku leh tiru..(sireh junjung slalunye mak aku lagi pakar,kalo aku yg wat takot xterjunjung nanti..=P)...ok..pe lg yang ade ye...ok, die gak de bagi tips2 untuk bakal pengantin baru..yang ni aku xnk tulis kt cni..sbb aku yang segan..ye r...1st time nk jadi pngantin kn..kne jage sopan santun xelok cte sal tu kat cni..hehe....biarlah rasie....~~~~~~=)...so kesimpulannye..belilah majalah ini ye bakal-bakal pengantin sekalian....gud luck!!



~selangkah menuju gerbang perkahwinan~









08 February 2011

5.MAK ANDAM: yang penting bukan mak andam terlampau ye!

hasil tangan Lady D at 8:45 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
for today...kite cite sal mak andam okiey...bia aku bagi definisi dlu, (defimisi pada pandangan aku ye bukan kamus..hahaha)...mak andam adalah seorang lelaki/pompuan yang akan membuat penampilan pengantin nampak menarik dan teserlah di hari yang spesel tuh...so, thats means..kite kene cari orang yang betul2 dapat realisasikan impian kite yang ala2 nak vogue gitu time haritu..tol x aku eja vogue tu..sorila ye..xabis skola..hehe...bab mak andam pon aku pening nih..ate sumela pening...mak andam ni lagila kene titik beratkan takut nanti tersalah pilih, haru biru jadinya...

okie tips untuk pilih mak andam ye u alls:

1. HARGA      (terpaling penting ye, harga misti worth-it ngan servis yg bakal kite trime)
2. MAKE UP  (sangat memainkan peranan ye u alls, becoz di hari bebahagie tuh, tetamu akan lebih tengok muke tau, die xtengok pun ape brand make-up u pakai, tapi tacapan dimuka itu....)
3. BAJU          (untuk baju plak, its okie to wear anything, as long menampakkn yg kamu ni pengantin...dont worry, bcoz mak andam skarang banyak collection cantik2..u all blh pilih ye..)
4. PELAMIN  (okie, yg ni pn penting, bagi majlis dirumah perempuanla..coz selalunya tempat lelaki akan buat majlis kecil-kecilan tapi ade jugak yg wat gilang-gemilang...sambut mentu tu...huhu~ so pelamin ni kene pilih yang sesuai dgn kita..n yg tu boleh bincang ngan mak andam nanti)



time aku tunang ritu aku gune khidmat kawan aku die ni baru lg dlm bidang mengandam..tapi aku bagi 4 bintang drp 5 ok...aku suke care die mekap..xbp nk heavy..then ala2 natural gitu..aku kn xsuke cam lebey2 nih..nk tunang je..t kawen aku nk mintak yg over sket...barula rase cam pengantin..hehe..lagipun harge yang die charge xsemahal mak andam lain..bcoz die kn baru n br nk promote biz die...so harga die mmg berpatutan...kalo korang nak aku le rekemen...pm je aku...cewah..

and..for my wed..aku cam nk amik die...coz die da bg aku harge yg berpatutan...untuk bajet aku yg nk murah tp nk terbaek ni..ase die le bg...aku nk sume setel dr nikah sampai sanding + cameraman...huhu~...ase xdela demand sgt kn...bese2 je...

selangkah menuju gerbang perkahwinan~~~ cewah moto baru...=)


 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting