31 October 2012

Wordless Wednesday :: Rutin Seorang Bakal Ibu

hasil tangan Lady D at 1:08 AM 4 kate-kate semangat Links to this post


 Wordless Wednesday

~~ Tak mudah untuk tidak berkata-kata~~

Rutin Seorang bakal Ibu bermula detik 11 malam….

Itu kalau aku masuk tidur pukul 11 malam…kalau lagi lambat..masa akan berganjak sedikit ya..

11.00 mlm 
Pergi cuci muka, gosok gigi and buang air kecil…(kira macam pakej membersihkan diri la..)

11.30 mlm 
Masuk bilik, tepuk-tepuk segala bantal yang ada…letak 1 bantal besar belakang badan…pastu mengiring dan peluk bantal peluk yang panjang tu…tak terlupa 1 bantal di bawah kaki…untuk meneggekkan kaki supaya kurang bengkak.

12.00 mlm 
dalam pukul 12 ni aku dah start terlelap…tapi masih golek ke kiri dan kanan..sebab tak selesa nak tidur….

2.30 pagi  
TERjaga……nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur…

3.45 pagi 
TERjaga……buat kali ke 2….nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur lagi…

4.30 pagi
 TERjaga…… buat kali ke 3….nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur lagi…

5.30 pagi 
TERjaga…… buat kali ke 4….nak pergi TOilet..TO pee….pastu..sambung tidur…sampai la Jam loceng bunyi pukul 6.15 pagi kejut aku Solat Subuh….


Kesimpulannye…macam tak tidur pon..sebab tu belum campur terbangun sebab kaki and tangan kebas..lenguh…dan macam-macam lagi ragam ibu mengandung…..

So bila diri sendiri yang  pregnant, baru kita rasa apa yang mak kita rasa masa mengandungkan kita…Really appreciated my mom!!..Love u Bonda!!...

 Hargailah Ibu kita atas jasa dan Pengorbanan beliau....

29 October 2012

This is MY 36 weeks

hasil tangan Lady D at 1:27 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
Baru lepas beraya Haji...time ni la semua orang sibuk melantak daging lembu yang empuk lebih-lebih lagi dimasak sup bercampur tulang...termasuk la aku...melantak jugak...tak hingat ada baby dalam perut..hehe..tapi aku tak makan banyak sangat pun..sebab macam muak tengok sup tu...(alasan lepas makan sup bermangkuk-mangkuk + backup diri sendiri)..haha...

Adala juga cerita di hari raya Aidiladha ni...even en abang takdek!..tu sedih!...tapi malam jumaat tu en abang ada call wish selamat hari raya...and malam ahad tu call lagi untuk wish my birthday pulak...he says sorry sebab dia jauh and takde hadiah untuk aku this year..tapi aku faham je...and da anggap bahagian lembu yang dia korbankan tu adalah hadiah birthday untuk aku tahun ni..terharu ok!..plus..dia baru belikan aku kereta (hadiah anniversary katenye..padahal lambat lagi kan) so kire hadiah menggunung da aku terima tahun ni...and akan balas hadiah dia dengan kelahiran Baby kami InsyaAllah next month....

Minggu ni genap 36 Minggu Kandungan aku...bersamaan dengan 9 Bulan...maknanya...aku ni tinggal menunggu hari je....sangat takut..tapi dengan adanya sokongan, kasih sayang and semangat yg diberi oleh cik abang, mak aku, family, family in law, kawan -kawan yang berpengalaman terutamanya, aku jadi cool sikit..dan harap semua nya akan berjalan lancar dan aku dan baby selamat.InsyaAllah...

Bila da masuk 9 bulan ni aku dalam keadaan berjaga-jaga juga..sebab anytime kalau baby suka dia boleh keluar..tapi selalu pesan kat baby..kena tunggu papa dia balik baru boleh keluar..(macam ugut pula ye..) Macam malam tadi pun aku da cuak sangat sebab tengah sedap-sedap tido aku terbangun sebab pinggang sakit sangat...and tiba-tiba badan aku berpeluh-peluh...kaki lenguh...serba tak kena...sampai ke subuh aku tak boleh tido..tapi alhamdulillah..takda apa-apa yang berlaku...baby masih dalam perut lagi...hehe..cuak betul! sebab da terfikir macam-macam dah...and paling terpenting sebab tengah dalam dilema tak tahu nak bersalin kat mana...(sedih sebab takda tempat mengadu...)

Selain daripada perasaan cuak untuk mentiti hari..selipar aku yang setia aku pakai dari awal pregnant ni..da mula tak muat..sebab kaki aku da macam belon kena tiup...pagi jumaat lepas aku bangun pagi dengan kaki yang sangat bengkak, bagai di pam-pam...tangan pon sama...dan baru terhegeh-hegeh pergi sinki tanggalkan cincin..hodoh jari aku sebab macam ada pinggang pula...akibat cincin yang kecil berada lama kat jari even jari da stat bengkak lama...(tak sedar diri kan..)..Jam tangan yang selama ni longgar pon da muat-muat je...nampak sangat tangan aku penuh!...jalan da tak macam selalu..makin slow...sebab kaki aku sakit...tido yang makin kurang lena...makan yang tak boleh terlalu keyang,......dan yang terpaling penting...sakit belakang makin kerap!...

Harungi semua ni demi baby dan en abang.......tak sabar nak jadi mommy...Ya Allah...tolong kuatkan semangat saya.................................................................


24 October 2012

Hari ini 25 OKTOBER 2012

hasil tangan Lady D at 9:36 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
(Amaran:: ini entry yang panjang lebar berkenaan macam2 peristiwa..kalau penat boleh skip terus ke ruangan comment..boleh ka macam tu?...)

Harini 25 Oktober 2012 - Pagi ni aku masuk ofis pukul 9pagi (patut pukul 8.30) memang selalu sukehati buat macam ofis ni bapak aku punye...alasan?..sebab aku terbangun lewat pagi ni...skarang memang setiap pagi aku macam susah nak bangun...sebab tangan and kaki da start macam membengkak...so semua pergerakan lambat..(termasuk bangun??..haha..alasan lagi..)..mana tak nya...cincin yang aku pakai kat jari pon dah tersekat di skala tiga...menyesal tak bukak awal-awal..ni dah tak boleh keluar!..hah, amikaw!...pastu..malam before tido selalu cik abang akan sapukan minyak kat tangan and kaki aku before dia tido...kalau dia balik lewat daripada main badminton pon dia akan sapukan minyak jugak...ni dia takde..so aku kengkonon sapu sendiri....dengan tahap kemalasan yang tinggi nak bukak lampu..(pakai lampu tdo yg malap je...) aku pon dengan syok nye tuang minyak tu atas kaki dengan banyak..and habis comforter aku dibasahi minyak...isk2!..rasa nak nangis!..bukan sebab kena sapu minyak sendiri..tapi sebab panas!..menggelupur la kaki aku..and comforter yang berwarna warni bertukar kepada warna coklat bertompok dan berbau hangin!...lap sikit-sikit je..pastu aku tido...

Esok 26 Oktober 2012 - ye..esok Hari Raya Aidiladha yang Pertama aku sambut sebagai seorang isteri...tapi macam sedih sebab en suami takde...so raye sorang-sorang!!...(Meraung!!)..die baru je naik offshore isnin lepas..so lambat lagi nak balik...tapi takdela sorang sangat..sebab aku raya kat rumah mak aku..yahooo!!...

Lusa 27 Oktober 2012 - Aku akan balik rumah mak mertua aku kejap..sebab cik abang masukkan nama kami berdua untuk korban tahun ni...memang amat bermakna pada aku...macam dapat hadiah Birthday...(Tulat Birthday aku..saje nak mention..hehe)... Disebabkan dia takda...aku pergi jugakla...sebagai wakil...tapi memang dalam hati nak dia ada skali...Diala suami, driver, teman bergaduh, teman nak bergelak...Rindu nak cubit dia!! (tetibe emosi..hehe)

28 Oktober 2012 - Yang ni hari paling bermakna....sebab ni Birthday aku..and lagi skali..sambut sorang2!!...sedih!...tapi takpela..nanti aku order kek...pasang lilin..Sambut sendiri..hehe..(Psiko)...takdelah..aku dah tua....tahun ni Birthday yang ke-25...dah puas da sambut birthday...ape salahnya tahun ni tak sambut kan..(padahal dalam hati cam nak ada orang buat suprise parti untuk aku)..Verangan lebih!...cuma sempena birthday sendiri nak buat speech kat cik abang...boleh ka camtu?...patut die yg buat speech kat aku kan....xpe..kite tukar mode..(romantikkan aku..haha..prasan!)


Sekian...sambungan will be update later........................................................................sebelum terlupa..SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA dari saya...

23 October 2012

HOSPITAL BERSALIN UMRA

hasil tangan Lady D at 8:16 PM 18 kate-kate semangat Links to this post

Semalam aku dah janji nak review pasal HOSPITAL BERSALIN UMRA ni kan...so aku nak kotakan janji ni..(cepat pula update kali ni...he2)..Acrtually, bila aku buat survey online...and cari maklumat pasal hospital ni...banyak jugak pro and cont dia...sebab ada yang bagi review bagus..and tak dinafikan banyak jugak bad review....so amik tengah-tengah, sambil think positif...so aku decide untuk bersalin kat hospital ni....atas recommendation makcik aku...start pergi sini masa buat Scan 3D/4D...yang ni nanti aku cite kat entry lain (Banyaknye nak cerita...huhu~)....so bermula kandungan aku 7 bulan..aku start buat check up kat sini..tapi disebabkan aku da buat regular check up kat klinik desa, doc bagi je sambung terus...and check up kat Umra ni tak yah regular sangat...kalau klinik desa da buat 2 minggu skali...kat Umra buat 4 minggu skali...so fleksible la..and tak yah nak skip-skip office hour...boleh pergi bila-bila masa je kita free...kalau weekdays boleh pergi after kerja...or aku slalu pergi lepas maghrib....tak pun pergi je time weekend. Rate check up tu?...ok la...kadang aku kene dalam RM60-RM100+z+..depends on treatment...tapi kalau private macamni standard die akan scan setiap kali kita buat check up..so kire berbaloi gak la dengan harga tu...sebab kalau tengok pada bil, selalunya yang mahal adalah consultation dari doc tu dalam RM40...so treatment kadang-kadang baru RM20...

Rate untuk bersalin kat sini pula...dulu sangat murah...Normal delivery baru RM999++, & Caesar baru rm2999++...tapi start August 2012, diorang da ade rate baru...mahal skit la..tapi still lebih murah dari private hospital yang lain. Ni rate baru :-

NORMAL DELIVERY (2D 1N)

Start from RM1,399 (3-4 Bedded Room) - RM1,699 (Ex. Single Room)

CAESAREAN DELIVERY (2D 1N)

Start from RM3,699 (3-4 Bedded Room) - RM3,999 (Ex. Single Room)

* so u all boleh pilih mana yang berkenan di hati ok..^_^
* and yang ni adalah basic price.kalau tetiba kita perlukan apa-apa contoh macam forceps, vacuum...ada additional charge lagi..

Untuk maklumat lebih lanjut boleh terus ke sana or boleh call je...


Pusat Perubatan dan Bersalin UMRA (64227-4)
No. 14-18, Jalan Bola Tampar 13/14
Seksyen 13, 40100 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Malaysia
t  603 5518 4319
f  603 5511 4319
e  umra@umra.com.my




22 October 2012

Checkup for 35 weeks

hasil tangan Lady D at 11:44 PM 6 kate-kate semangat Links to this post
Another check up...kali ni untuk 35 weeks...aku buat check up kat Hospital bersalin UMRA...kat seksyen 13, Shah Alam..kengkonon sebab plan nak bersalin kat situ...so far Hospital UMRA ni rate dia antara termurah diantara semua private hospital..aku akan review kat entry lain nanti ya...check up kat sini ok..sebab nurse sume layan kita baik-baik je..yela..bayar kot...tapi so far bayaran takde la mahal sangat..masih under kemampuan...sebab sekali check up tu paling teruk pon rm100...tu pon sebab ade amik darah untuk hepatitis B la...sebab diorang kata kat klinik kesihatan takde buat...so cik abg yang bayar..hehe

Alhamdulillah..untuk 35 weeks punya progress baby dah dalam kedudukan kepala kat bawah...(and aku berharap sangat dapat bersalin normal)...air ketuban cukup...berat baby pon normal 2.4Kg...da besar da anak mommy...patutla makin rase tak larat...hehe.. cume kali ni aku kena amik darah...untuk hepatitis B screening..macam-macam kan time mengandung ni..semua nak di test..aku dahla takut jarum....tapi pejam je la mata.....huhu...masa nak cucuk nurse panggil cik abang suruh temankan...tapi cik abang aku ni takut darah...so aku ni ok je..die pulak yang pening...comell!..tapi yang tak syok nye..berat aku naik 4KG dalam sebulan..banyaknye..tak sedar kot..sebab makan sedap je kan...lagi-lagi bile cik abang ade..berselera aku makan..hehe...so doktor suruh kurangkan makanan yang berkabohidrat...buah pon kena pilih..durian tak boleh (tapi mengidam ni..), pisang pon tak boleh (ni pon teringin...)

Check up kat sini sekejap je..paling lama pun dalam setengah jam macam tu..tengok keadaan ramai orang ke tak..tapi kebetulan aku pergi weekend tu tak ramai orang pula...so sekejap je....

Lepas check up, aku terus singgah kedai Nursing Mother kat situ...TUJUAN?...nak beli nursing bra je..sebab belum beli langsung...nak beli online macam tak puas hati je sebab tak dapat nak belek-belek...so pergi kedai ni boleh belek, boleh try...pas pilih-pilih..aku grab 2 je pon..sebab cam tak tau nak beli...first time la katakan...aku cakap kat cik abang..nanti next check up boleh singgah beli lagi..hehe..Thanks abang!..sayang sangat!..^_^

ni hasil..

Brand Autumz..aku beli yang underwired..sebab dah biasa pakai yang ada wire...yang ni kalau kat website die dalam RM36.00++..tapi aku beli RM25 je...sebab kedai tu ada sale..

Yang ni pun Brand Autumz..untuk sleep bra..gedik nak beli jugak...tapi bila tengok sebijik cam bra time zaman skola-skola tu...macam spot bra..cuma die longgar...and rasa-rasa kalau beli kat pasaraya biasa lagi murah..hehe..yang ni pon aku dapat RM25  jugak...normal price kat website RM32.00++

Confuse juga nak beli barang untuk first time mommy ni kan...nanti aku share cara nak pilih size untuk nursing bra ni ya...doakan supaya aku rajin untuk menulis...hehe...








14 October 2012

Bersediakah aku Menjadi HOUSEwife

hasil tangan Lady D at 7:05 PM 8 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum and morning everybody...

Actually, aku dalam dilema.....sebab...aku da hantar surat resign..(maksudnye xberguna pon aku punya dilema tu kan..)...and for the first time aku berhenti kerja and akan menjadi Suri Rumah sepenuh masa....

Mula-mula macam tak nak berhenti atas sebab:

* nanti duit tak cukup nak shopping
* aku isteri yang baek hati..jarang mintak duit laki aku kalau nak belanja
* bila ada duit sendiri aku tak payah pikir pasal masalah kewangan..sebab duit gaji kita boleh cover untuk hal-hal penting yang secara tiba-tiba datang..and kita memang tak expect kan...
* dan banyak lagi sebab....sebabnya mengada-ngada kan....hush!

Tapi bila pikir balik aku memang perlu berhenti atas sebab utama:
* lepas ni aku akan ada anak..baby lagi..baru lahir...and tak sampai hati nak tinggalkan die...sume mommies pon macam tu jugakkan..cume tak semua orang dapat lepaskan career macam tu je..semua orang ada alasan tersendiri...
* Anak aku yang bakal lahir ni akan ada seorang ayah yang hanya ada 2 minggu sahaja dengan dia....and akan ade mommy yang kerja 8 jam sehari dan 5 hari seminggu...maksudnye...die kurang masa bersama kami..dan lebih masa bersama orang lain..tapi takdela orang laen sangat pon..maybe nenek dia yang jaga...tapi tetap bukan parents dia kan...

So....haruslah aku kena fikirkan kepentingan untuk anak sendiri, berbalik pada "aku memang perlu berhenti atas sebab utama"..berbanding "macam tak nak berhenti atas sebab"....


Kesimpulannya...aku xboleh menyesal...dan akan terus jadi Housewife sepenuh masa untuk cik abang..dan mommy sepenuh masa untuk baby yang bakal lahir.....InsyaAllah, akan menjadi Businesswomen sepenuh masa juga untuk

MEGAshop Cabin

(Jemput singgah ye..da cuci mata, boleh order...)

08 October 2012

Comforter & Travelling Mat for Baby

hasil tangan Lady D at 12:50 AM 0 kate-kate semangat Links to this post
Hai anda semua!!...ye anda yang sedang baca / TERbaca / ada niat nak baca..sila teruskan pembacaan anda..ada BERITA BAIK untuk anda semua...Especially, untuk para mommies..bakal mommies...

Nak beli Comforter and Travelling Mat untuk anak tersayang?

Yang Macam ni....

Baby Comforter


Atau..yang siap dengan pillow macam ni.....

Baby Comforter With Pillow

Saiz: 35" x 39"
Design: Boleh Pilih ikut citarasa anda..;)

Ataupun..Yang sweet macam ni?.

Baby Traveling Mat
Saiz :: 37" (panjang)
Yang ni Senang untuk bawa kemana2..
Blh letak dlm stroller or car seat baby...



Da berminat?...hehe...boleh terus Terjah empunya Kedai Puan Marina Kat FB beliau di

Selamat membeli!!

07 October 2012

Bila Isteri Menangis

hasil tangan Lady D at 6:33 PM 0 kate-kate semangat Links to this post
Aku bukan tengah sedih tau mase post this entry...tapi sesaje je...sebab mase tengah menggoogle pasal ilmu rumahtangge tetibe jumpa kata-kata hikmah ni...nak tujukan kat cik abang...tapi kang die ingat aku xbersyukur lak jadi isteri die..hehe...so post dulu kat sini...nanti boleh show off lain kali kat die...so pada isteri-isteri diluar sana..boleh tujukan kata-kata ni ka suami anda..jika berkenaan je tau...kang tak pasal-pasal suami merajuk pulak ingat die buat anda menangis..^_^


Jika isteri menangis dihadapanmu
Hargai lah ia sebelum terlewat
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,

Itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
 Dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu
Jika kau membiarkannya pergi, 
Dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, 
Kecuali d idepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami-suami, jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
 Tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu di saat kau terpuruk terlalu dalam...


Wahai suami-suami, jika seorang isteri menangis keranamu
tolong jangan sia-siakan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. 
Lihatlah jauh kedalam matanya. 
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”



Di balik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN, 

SENYUMAN nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya

PELUKAN & CIUMAN nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak-anaknya
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa
Dia TERHARU 

Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pada orang-orang yang dikasihinya
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN

Dia begitu sedih melihat KEMATIAN

TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana satu  hal
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…
Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mereka begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.

*****Perkongsian daripada seorang blogger..tapi xingat pe nama die...kalau die terbaca sila bg komen ya..nanti kita bagi backlink*****

04 October 2012

Ade Saje la Ibu Mengandung ni....

hasil tangan Lady D at 7:53 PM 2 kate-kate semangat Links to this post
Assalamualaikum u olls!...mood happy di situ...

Actually, tak ada la happy mana..cuma memikirkan lagi dua hari cik abang nak balik...memang rasa happy tak terhingga...teman berlawak, bergaduh, bermanje..hehe..seronok pulak da kawen ni...so pada yang belum kawen tu...cepat-cepatla suruh cik abang masuk meminang.....(hasutan ke arah kebaikan tak ape kan..^_^)

ok, berbalik pada tajuk...actually, nak cerita sikit pasal aktiviti Ibu mengandung ni selepas waktu kerja...

ha..lepas waktu bekerja...aku mengerjakan benda alah ni pulak...ade je yang nak dibuatnya...tak boleh duduk diam...sampai mak aku sound "cepatla ko ni bersalin nmpaknye, sik ke hulu ke hilir, bangun duduk..sana sini..."..aku pon sengeh je..tunjuk gigi seputih senyuman Darlie...ngeeee~

Ni adalah Doorgift tempahan dari customer untuk majlis nikah die...just 200pcs..tapi rasa macam nak terberanak menyiapkannya...beg tu custom made ye..ikut customer nak warna ape..campur-campur pon boleh!..(Tetibe promote..hehe)..kalau nak boleh la tengok page  

 

Ok, yang ni recent project...ada memberku Puan Pingu (sorry beb, tetibe buat ko populer kat sini) order untuk wedding adik ipar die...so proses untuk membuat bunga pun bermula....


Die nak design lebih kurang cani...tapi versi bunge yang aku buat tu....

gambar :: kredit to Kerja Kahwin


Lepas aku siapkan sample...akan ku hupdate lagi buat tatapan u olls ok...(padahal, nak showoff la tuh...)


Sekian,
MOMMY DYA

PERUBAHAN SAAT HAMIL

hasil tangan Lady D at 1:41 AM 5 kate-kate semangat Links to this post
Macam-macam tanda awal kehamilan yang akan dialami oleh bakal ibu..termasuklah insan yang bernama Hidayah ni..hehe...disamping tanda-tanda...actually..ini adalah saat diri kita terima perubahan baru..lebih-lebih lagi...untuk kehamilan kali pertama...and most of us memula takkan perasan yang perubahan tu berlaku disebabkan kehamilan..sebab kita kan selalu yakin dengan tahap kesihatan sendiri..hehe 


1. Fizikal

Pada trimester pertama...memula skali kite xkan perasan kat physical changes...sebab masih awal lagi....tapi kita akan start rasa badan tak selesa...macam demam..tapi tak demam pon...(ni pengalaman diri aku sendiri...tapi ikut jugak lain orang lain ragamnye..)..di sebabkan keadaan ni..aku siap beli thermometer kat watson..huhu..ate menggelabah..sebab..kalau demam nak MC...(alasan malas pergi kerja..ngeee)...tetiap hari aku sukat suhu..tapi suhu masih normal..cuma aku rase tak sihat....

Then, bukan tu je..dengan tiba-tiba breast macam bengkak...ingat normal..sebab kadang-kadang kalau kita nk period, or PMS, misti breast cam ala-ala bengakak..tapi ni luar biasa...sebab almost 2 months tak surut-surut sakitnya...pastu dengan lewat period lagi..itu perubahan normal ye..bila kita hamil...Tapi tang perut akan jadi muncit skit bile masuk 3 - 4 bulan kehamilan..ikut jugak badan setiap orang..sebab lain-lain..and kalau pregnant anak pertama pun lambat sikit perut nak muncit ke depan...
tetibe....(rase diri masih cute..even perut da kedepan ni..^_^)..


2. Emosi

Emosi ni yang paling tak dijangka.....kadang-kadang ada yang jadi makin ceria..ada yang makin berangin..and ade sesetegah tu makin sensitif...di manakah kedudukan anda??...hehe...tak yah susah-susah tanye u all...ni..diri sendiri ni pun da cukup pelik...aku jadi makin SENSITIP...sentap mak!!!!!!!!..tak boleh lah cik abang aku tesilap cakap siit..mulelah....meleleh-meleh air mata...macam kena dera....tak tau la kenapa...tapi memang semenjak pregnant ni aku cepat sedih..sikit-sikit nak nangis...padahal bukan pape pon..saje gedik nak kena pujuk.....hihihi..pasni request dengan cik abang...kena pujuk romentik-romentik cani tau!..ahakssss!



3. Rutin

Secara kasar memang nampak tak berubah...tapi actually...perubahan demi perubahan berlaku dalam rutin harian....sebab after pregnant ni..aku asik rase mengantuk je...rase nak berehat je....kalau malam tu selalu tido dalam 2 - 3 pagi pun no hal punye...tapi skarang ni...pukul 10 camtu da menguap da...mintak bantal...And bila dah beria nak tido...susah pulak nak tido...lagi-lagi bila perut makin membesar...ngiring kanan, baby tendang-tendang perut kanan...ngiring kiri pun camtu...nak tido melentang tak elok pulak untuk kandungan...so sudahnye ngiring je la and pejam je mata.....lama-lama terlelap la jugak..cuma kalau baby bagi tendangan Safee Sali tu...terjaga gak la tengah-tengah malam....And dulu selalu temankan cik abang main bowling sampai tengah-tengah malam...skarang da tak dan nak teman...aku lebih prefer tido kat rumah..tunggu je die balik...And yang aku perasan...sejak pregnant, aku jadi makin pemalas...huhu~ actually tak larat nak buat semua kerja....hehe...(alasan lagi..)

4. Selera Makan

Bila kita pregnant..mula la..tekak ni..nak makan macam-macam..dulu tak suka, skarang suka pula..ada tu yang mengidam tak habis-habis..sampai dah nak bersalin pon masih mengidam...(ni tuju kat diri sendiri jugak!..hehe)...jenuhla cik abang den melayan...Kalau time die kat laut tu selalu..kalau teringin nak ape-ape aku pegi je cari sendiri....gagah kaki ni, asalkan aku dapat pe yang aku nak..hehe...ku takdela teringin yang pelik-pelik sampai tak boleh nak cari...mula-mula skali mase aku belum detect yang aku ni pregnant..

*aku tetibe asik makan rojak buah je..tiap-tiap malam hokey...hampir 2 minggu berselera pelik..(padahal..rojak buah adalah makanan paling aku tak suke)...so terbit rase pelik di situ... 

*nak sangat makan waffle with ice cream kat A&W tu....sik merengek ajak cik abang pergi Bukit Tinggi, Klang nak makan bende tu....tapi bila da beli makan 2 sudu dah tak nak..hehe (sebelum pergi makan aku singgah watson dulu beli UPT)..mase ni belum tau pregnant...cume cam sangsi je...^_^

*aku asik nak makan roti canai je....tapi..SAY NO to MAMAK hokey...aku nk roti canai orang melayu buat je...gedik tak gedikla..sampai ada sekali tu punyela cik abang melayan aku pergi cari roti canai pukul 4ptg..semua tak bukak lagi..sampai kedai yang last tu...tunggu gak la sampai pukul 5.30..orang tu cepat-cepat buat ronai untuk aku..sebab cik abang aku tu cakap kat die aku ni teringin sangat...malu aku nak makan banyak..hehe..tapi lepas makan..tapau lagi bawak balik....hehe..macam-macam hal orang mengandung ni...

 

5. Kesukaan

Aku paling suke bau cik abang...hehe...unsur-unsur gatal di situ..tak la..tapi ni memang betul..tapi time die kat laut..dapat baju musyuk pon jadilah...^_^ (backup diri sendiri..hehe) maybe sebab die husband kita....so kita suka la bau kan..eceh tetiba nak kita-kita ni pehal..^_^...tapi ada jugak orang yang pregnant tak suka bau laki dia...ada sorang my aunt tu macam tu...almost 4 months kot tak boleh bau laki die...sian kat laki die kan...

Selain tu...aku suka sangat warna merah...(actually, memula aku tak notice pon..mak aku yang cakap)...pastu rupenya betul..harini aku pakai baju merah, esok baju n tudung merah, lusa cardigan merah..so merah blake...maksudnye ape??...maybe aku akan melahirkan seorang anak yang jiwa nye merah membara-bara...bukan pemarah hokey...tapi yang bersemangat waja!..(verangan~~~~)....


6. Kebencian

Yang ni kalau boleh elakkan ye sume mommies....tak elok untuk kandungan...tapi aku ada jugak benda yang aku tak suka tahap tertinggi masa pregnant ni....aku paling tak suka orang jerit-jerit...cakap sikit nak menjerit..tegur sikit nak menjerit...gaduh sikit nak menjerit...( Ya Allah kau jauh kan la segala sifat yang tidak baik daripada anak yang aku kandung kan ini.....amin..) insaf kejap...sebab takut efek kat baby bila aku bercakap pasal orang lain ni...^_^..tapi itu just ape yang aku tak suka...aku tak tujukan kat sapa-sapa pun...sirius!...^_^


Sekian,
MOMMY DYA


 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting