30 December 2012

CABARAN BREASTFEEDING

hasil tangan Lady D at 9:09 AM 6 kate-kate semangat Links to this post
Sejak jadi mommy ni...banyak pulak isu berkenaan ilmu ibu dan anak yang nak diluahkan..so nak tak nak korang hadap je la ye...jangan muak dah la..bagi can sikit kat blogger yang suam-suam kuku ni...ngeh2..
 
 
Memang niat aku untuk fully bf my baby masa mula-mula pregnant lagi..sebab banyak yang aku baca pasal bf ni...sebab susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak kita....dari susu ibula anak kita akan dapat antibodi, daya kecergasan fizikal dan perkembangan otak yang baik..semua tu datang dari susu ibu. Dan dengan semangatnya aku tanam azam untuk fully bf my baby and rasa ianya semudah A B C...cewah!

So, bila baby da lahir and depan mata...dan my BF journey pun bermula.....dan ianya tak semudah yang aku sangke...masa first time bf Saif kat hospital (after give birth) aku rasa ok je..and teruja sebab rasa comel je bila si kecil yang baru lihat dunia ni da pandai cari cik B mommy die..and pandai pulak tu sucking....hikk~ beblushing~~~ tapi..lepas sehari, dua hari..dan hari-hari yang seterusnya....rasa macam nightmare..(tak baik kan bila cakap camni..tapi ni honestly from bottom of my heart...pada awalnya...)
 
Sebab?...sebab cik N kat cik B tu melecet and berdarah....sedih, pedih dan SAKIT ok...sampai rasa macam tak nak bf Saif..tapi sian kat dia sebab dia lapar and nak susu...bila dia start nangis nak susu, aku da start buat muka sedih sebab tak tahan sakit...setiap kali bagi susu kat dia memang aku istighfar banyak-banyak supaya diberi kekuatan dan kesabaran..sebab sakit bersalin aku boleh lalui, mesti sakit ni pun aku boleh...(memang macam professor motivate diri sendiri!, perasan lagi!..huhu)..papa Saif pun selalu akan duduk sebelah aku and bagi moral support...(huhu, terharu!)..bila aku share dengan aunty aku..dia kata lepas sebulan nanti ok la...so jangan risau..awal-awal je macam tu...so aku pun relakan diri dan bersabar je la...bila time sakit tu macam-macam aku letak...petroleum jelly la, pastu bidan yang urut aku tu kate letak planta (majerin) la..tapi sama je...aku suggest kan ubat "SABAR"..confirm tak sakit...ngeee...

Bab susu pula...bidan yang urut tu kata susu aku banyak...tapi yang aku pelik Saif tak kenyang-kenyang...dalam sejam tu aku rasa dalam 2 3 kali aku bf dia...tapi still nangis nak menyusu tu...sebab bila dia lapar, dia tak nak tidur dan menangis je...aku pegang nangis, papa dia pegang nangis, atok and nenek pegang pun tak jalan jugak..so semua orang di atas assume yang dia lapar sebab susu aku tak banyak...tapi aku tetap berkeras yang even tak banyak pun mesti cukup untuk dia..sebab baby tak consume susu in large portion...tapi semua orang tetap tak support aku..apekandaya..... (X_X)
 
 
 
Finally, aku cuma fully bf Saif untuk 3 minggu pertama...lepas tu bapak aku suruh beli FM. So, skarang ni memang campur bf and fm...mesti ramai mommies yang tak setuju kan???...tapi takpelah..ni ujian untuk aku..sebab memang Saif needs more...tapi aku just bg fm 1 atau 2 kali sehari pada Saif depends pada tahap lapar dia...kadang-kadang tak bagi fm langsung pun...skarang ni aku bagi die Anmum..sebab masa pregnant and menyusukan dia aku memang minum Anmum je..sebab satu-satunya susu tanpa gula tambahan..aku tak suka minum susu yang manis...so sampai ke Saif pun aku bagi Anmum...Alhamdulillah dia minum..sebab ada sesetengah baby memilih susu kan..
 
Dan Sekarang ni kadang-kadang aku kena juga bengkak susu.maybe sebab Saif dah campur susu..so time dia keyang and tidur lama, cik B aku terbiar..huhu..dan...tetiba cik B mengeras and ada ketulan...dan yang pasti SAKIT!!...ada orang kata tepekkan Kobis..tapi bidan tak bagi..sebab kobis akan berhentikan susu...and kalau di makan akan buat susu kita kurang..so aku memang tak makan kobis dari berpantang sampaila sekarang...so bila tak boleh pakai kobis, aku cuma tuam guna botol yang diisi air panas..tuam kat tempat yang ade ketulan tu...dan kalau nampak Saif lapar terus bf dia..dan lama-lama ketulan tu hilang...dan..LEGA~~~....



Dan...yang Terpaling mencabar adalah...bf Saif di public area...rasa MALU..tapi PERLU..so aku akan siap-siap pakai baju yang ada butang di depan..sebab senang nak bf Saif kat mana-mana pun..and tudung harus panjang sikit..so aku boleh bf dia, even sambil berjalan pun..^_^..and kalau aku tak pakai baju ada butang pun, mesti bawak blanket Saif or pashmina untuk hide kan masa sesi memBF Saif...

Cabaran-cabaran memBF Saif buat aku rasa tension pada mulanya..tapi lama-lama jadi seronok..sebab setiap saat yang aku lalui dengan Saif adalah pengalaman baru bagi first time mommy macam aku ni..(kadang-kaang masih rasa tak percaya aku da jadi mak!..hikk) dan tanpa papa Saif disisi...aku dan Saif akan lalui every moments dengan perasaan yang lebih mencabar...berperang dengan keadaan dan perasaan tanpa orang tersayang...chayok2!!..tak sabar tunggu papa Saif balik esok....next two weeks with him...^_^


 

ROAD as A WifE Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting